Briljante Saint Emilion uit St Etienne de Lisse, tussen Valandraud en Fleur Cardinale.  Biologische wijngaard met groots terroir die het uitstekend doet in warme jaren als 2020.  De wijn werd zopas gepromoveerd tot Grand Cru Classé voor zijn uitstekende wijnen van de afgelopen 10 jaar.   Het terroir is een amphitheater met 4 verschillende bodemtypes die vol op het zuiden gericht zijn, de voet van de helling, de helling, de terassen en het kalkplateau.  

 

De Mangot 2020 is prachtig geworden, barstensvol aroma's van kersen, rode bessen, rozengeur , mineraal, kalksteen, bloedsinaasappel en laurier.  Vol en sappig maar ook veel precisie, puur en fris, met een intense aroma's van fruit, fluweelzachte tannines en een lange, overheerlijke finale met mineralige toetsen. 

Dit dynamische landgoed van 37 hectare is volledig uit één enkel blok, variërend van het plateau boven het kasteel tot het plateau eronder, met hellingen en terrassen ertussen. De landbouw is biologisch, en er is 15% van de totale oppervlakte in biodiversiteit, waar er dus geen wijnstokken staan, zoals nu bij de topkastelen als Cheval Blanc.  De vinificatie vindt per perceel plaats om de beste componenten te kunnen selecteren voor een optimale assemblage.

75% Merlot 20% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon

Opgevoed in 30% nieuwe franse eik, 20% franse eik van 1 wijn, 20% franse eik van 2 wijnen, 30% in Amfores en 10% in inox.

De stijl benadrukt precisie en zuiverheid van het fruit en deze wijn is kwalitatief één van de beste waarden van de hedendaagse Bordeaux.

Biologisch gecertifieerd en in conversie van Biodynamie met het label Biodyvin.

94-95/100 YB

95-96/100 TdV

93-94/100 JS

94/100  In april 2023 geproefd door de zeer strenge William Keeney van Parker.

 

Het hele renovatieproject van Les Terrasses de Château Tour Saint Christophe, een knap staaltje van VAKMANSCHAP, TRADITIE EN DOORZETTING ! 

IN HET NIEUWE KLASSEMENT 2022 GRAND CRU CLASSE GEWORDEN !!!  Een verdienste van de ervaring van Jean Christophe Meyrou en de immense investeringen in het domein!

93/100 Parker

96/100 James Suckling

Nr 47 TOP 100 Wines of the Year France (als je weet dat Cheval Blanc op plaats 66 staat)

95/100 Decanter

95/100 Neal Martin Vinous

Peter Kwok uit Hong Kong kocht dit kasteel in 2012 en heeft er alle middelen aanbesteed om hier een topwijn te maken.  Zie maar naar de restauratiewerken van de wijngaard of de bouw van de nieuwe chai.  De gemiddelde leeftijd van de wijngaard is 30 jaar oud en er zit dus wel een mooi potentieel.  

De wijn rijpt op franse eik waarvan 40% nieuwe eik.  De assemblage is 80% Merlot en 20% Cabernet Franc. 

Intens paars, aroma's van zwarte kersen en blauwe bessen, toetsen van eucalyptus, chocoladetaart, kaneel en sigarenkist.  De volle structuur is duidelijk in balans door frisheid in de lengte met zeer fijne tannine die zeer mooi gepolijst zijn en een lange finish met zwart fruit en pittige kruidigheid.  

Best drinken 2025 - 2031.

Jean Christophe Meyrou maakt hier de wijn en hij doet dit uitstekend.  De wijn heeft een uniek karakter met mooie concentratie en balans.

 

IN HET NIEUWE KLASSEMENT 2022 GRAND CRU CLASSE GEWORDEN !!!  Een verdienste van de ervaring van Jean Christophe Meyrou en de immense investeringen in het domein!

93-95+/100 Parker

Peter Kwok uit Hong Kong kocht dit kasteel in 2012 en heeft er alle middelen aanbesteed om hier een topwijn te maken.  Zie maar naar de restauratiewerken van de wijngaard of de bouw van de nieuwe chai.  De gemiddelde leeftijd van de wijngaard is 30 jaar oud en er zit dus wel een mooi potentieel.  

De wijn rijpt op franse eik waarvan 40% nieuwe eik.  De assemblage is 80% Merlot en 20% Cabernet Franc.  Intens paars, 

Aroma's van zwarte kersen en blauwe bessen, toetsen van eucalyptus, chocoladetaart, kaneel en sigarenkist.  De volle structuur is duidelijk in balans door frisheid in de lengte met zeer fijne tannine en een lange finish met zwart fruit en pittige kruidigheid.  

Jean Christophe Meyrou maakt hier de wijn en hij doet dit uitstekend.  De wijn heeft een uniek karakter met mooie concentratie en balans.

 

2de wijn Château Dassault Saint Emilion Grand Cru Classé.

Veel typiciteit van het terroir van Château Dassault, met zwarte bessen, wintertruffel en groene peper.  Zeer mooi op dronk momenteel.

92/100 Parker

94/100 James Suckling

93/100 Jeff Leve

Haut Brison komt uit de stal van Vignobles Peter Kwok, samen met Tour Saint Christophe en Bellefont Belcier Grand Cru Classé.  De zeer getalenteerde Christophe Meyrou heeft hier de leiding.  De assemblage van 90% Merlot en 10% Cabernet Franc is zeer intens paarsrood.  Excuberante neus van gekookt rood fruit, kersen en framboos, laurier, vanille, chicorei en sigaren.  Een volle structuur met stevige, maar zachte tannine, een mooie frisheid en een ongelooflijke lengte.  De wijn is mooi geconcentreerd (42hl/ha) en heeft een klassevolle eikopvoeding van 35% nieuwe eik. Best schenken rond 18° met een gemarbreerd stukje rundvlees (entrecôte/cote à l'os). 

 

95/100 J Dunnuck

Nieuwe promovendus , nu bij de Grand Cru Classé's !

Dit kasteel van 14ha ligt dichtbij de grens van Saint Emilion met Pomerol, waar ook Cheval Blanc en La Domique en La Conseillante liggen.  Mooi terroir dus met wijnranken van meer dan 45 jaar oud.  Traditioneel gevinifieerd en al 18 jaar in biologsiche wijnbouw.  Geniet van deze wondermooie jaargang.  De wijnen worden niet gesulfieteerd maar zijn toch mooi stabiel en ouderen gracieus.

91-93/100 Parker tot 2035

Château Larmande, 1 van de sterren van de jaren '80 is terug !  Sinds enkele jaren zeker op te volgen.  De prijzen zijn nog betaalbaar voor een Grand Cru Classé en ze genieten ook van de technische expertise van Château Soutard, beiden eigendom van Credit Agricole.  Larmande is een zeer zachte, complexe Saint Emilion die vrij jong kan gedronken worden.  Rijp rood fruit, een zwoele kruidigheid en complexe toetsen van tabak en mokka.  De hoofdtoon van het fruit keert altijd terug, wat wijst op zijn zeer evenwichtig karakter.  De ultieme begeleider van vliegend wild, maar ook bij alle gerechten met bospadestoelen.

94/100 Parker

93/100 Decanter Magazine

93/100 Jane Anson Inside Bordeaux

96/100 Vinous

Dit kasteel is 7 hectare groot, gelegen op het noordwesten en gelegen op de noordelijke helling van Saint-Émilion, in één blok op een hoogte van 25 meter.  De wijn komt van het kalksteenplateau en de kleirijke hellingen. Op dit moment is Franc-Mayne 100% Merlot omdat de 1,5 hectare die wordt herbeplant met Cabernet Franc nog niet in productie is. De verschillende blokken Merlot worden perceel per perceel geplukt en afzonderlijk gevinifieerd.  De maceraties zijn lang maar zacht, zeer elegante en delicate extracite, de rijping is gedurende 18 maanden in eikenhouten vaten, betonnen eieren en amphores.  Vanaf 2022 Biologisch erkend, dus nu nog in conversie.

DEGUSTATIE

Deze jaargang in Franc Mayne is van Topkwaliteit, zeer mooi evenwicht, Prachtige intense aroma's van perfect rijp fruit, rode bessen, zwarte bessen, kruiden, zoethout en een punch van frisheid, kalk, mineraal, natte leien en mooi gedoseerde tannine die zeer zuiver zijn en klasse uitstralen, zeer gepolijst.  Dit is een kasteel die in de lift zit.  Eén en al charme en finesse.

OENOLOGEN

De nieuwe oenologe is Sophie Mage en deed veel ervaring op in de Rhône.  De wijn wordt nu gerijpt in een mix van nieuwe eikenhouten vaten, houten vaten van 1 wijn, amforen en eivormige betonnen vaten. Thomas Duclos, de nieuwe superster is adviseur sinds 2018.

VISIE en EIGENAAR

Jean-Pierre Savare, Parijse zakenman en oprichter en voorzitter van het technologiebedrijf Oberthur heeft dit kasteel gekocht in 2018 en is brandend ambitieus om deze wijn naar de top van de appelatie te brengen.

 

94/100 Parker

93/100 Decanter Magazine

93/100 Jane Anson Inside Bordeaux

96/100 Vinous

Dit kasteel is 7 hectare groot, gelegen op het noordwesten en gelegen op de noordelijke helling van Saint-Émilion, in één blok op een hoogte van 25 meter.  De wijn komt van het kalksteenplateau en de kleirijke hellingen. Op dit moment is Franc-Mayne 100% Merlot omdat de 1,5 hectare die wordt herbeplant met Cabernet Franc nog niet in productie is. De verschillende blokken Merlot worden perceel per perceel geplukt en afzonderlijk gevinifieerd.  De maceraties zijn lang maar zacht, zeer elegante en delicate extracite, de rijping is gedurende 18 maanden in eikenhouten vaten, betonnen eieren en amphores.  Vanaf 2022 Biologisch erkend, dus nu nog in conversie.

DEGUSTATIE

Deze jaargang in Franc Mayne is van Topkwaliteit, zeer mooi evenwicht, Prachtige intense aroma's van perfect rijp fruit, rode bessen, zwarte bessen, kruiden, zoethout en een punch van frisheid, kalk, mineraal, natte leien en mooi gedoseerde tannine die zeer zuiver zijn en klasse uitstralen, zeer gepolijst.  Dit is een kasteel die in de lift zit.  Eén en al charme en finesse.

OENOLOGEN

De nieuwe oenologe is Sophie Mage en deed veel ervaring op in de Rhône.  De wijn wordt nu gerijpt in een mix van nieuwe eikenhouten vaten, houten vaten van 1 wijn, amforen en eivormige betonnen vaten. Thomas Duclos, de nieuwe superster is adviseur sinds 2018.

VISIE en EIGENAAR

Jean-Pierre Savare, Parijse zakenman en oprichter en voorzitter van het technologiebedrijf Oberthur heeft dit kasteel gekocht in 2018 en is brandend ambitieus om deze wijn naar de top van de appelatie te brengen.

 

95/100 A Galloni Vinous

94/100 J Dunnuck

93/100 parker

16,5/20 JR (JH)

16+/100 JR 

92/100 Decanter 

94-95/100 Bettane & Desseauve 

94/100 J. Suckling 

95/100 The Wine Independent  

 

Dit kasteel behoort sinds 1812 tot de familie Despagne en deze jaargang is de 209ste oogst door de familie.

75% Merlot, 24% Cabernet Franc en 1% Cabernet Sauvignon

Biologische wijnbouw.

De Pomerol van Saint Emilion, ...  wat een karaktervolle wijn.

De wijngaarden liggen net op de grens met Pomerol en zijn dan ook hoofdzakelijk, zand-mergel en blauwe klei.  

Heel intense, donkerrode kleur.  Bekoorlijke, zeer verleidelijke en complexe neus, een beetje zoals een grote Pomerol.  Een festival van parfums, donkere pruim, zoete aalbessen, viooltjes, cacao, sigarenblad, zoethout, groene thee en een pittige pepertoets.  

Een echte opeenvolging van heerlijkheden, een fijnproeverswijn, zeer veelzijdig in de mond met een heerlijk middenstuk en frisse lengte.  De tannine is zeer romig en mooi pertinent aanwezig met de nodige energie.  Deze wijn zal zeer mooi ouderen, in de mate dat je deze kan laten liggen natuurlijk.

Dit is een kasteel met een enorm rijke traditie.  Het kasteel is eeuwen oud en kwam 7 generaties terug in de Despagne familie terecht. 

François Despagne is van opleiding microbioloog, en heeft enorme studies gewijdt aan zijn terroir, die voor een groot stuk ook uit Cabernet Franc bestaat (we zijn dan ook niet veraf van Cheval Blanc).  De wijngaard is al meer dan 20 jaar bio en François was dan ook 1 van de pioniers waarvan hij nu de vruchten draagt.  

De wijn is vooral puurheid van fruit, complexiteit, een frisse ondertoon met pittigheid en die heerlijk smeuige tannine die deze godendrank zijn kracht en lengte geeft.

Francois Despagne is momenteel ook voorzitter van de Union des Grand Crus Classés de Saint Emilion.  Francois is een pionier in Saint Emilion met zeer veel aanzien en tevens enorm bescheiden.  Hij gelooft rotsvast in harde werk in de wijngaard en laat als de beste de verscheidene jaargangen praten in het glas.

DEGUSTATIE

Intens violet paars, donkerrode vruchten met accenten van cassis en blauwe bosbes, romige textuur en heldere concentratie, volledig rijp fruit dat richting vijg neigt maar in balans wordt gebracht door bittere chocolade en anijs. Heerlijk, afkomstig van een grind-zand-klei wijngaard tegen de grens met Pomerol. 

75% Merlot, 24% Cabernet Franc, 1% Cabernet Sauvignon. Gerijpt op franse eiken vaten waarvan 50% nieuw.

 

95/100 A Galloni Vinous

94/100 J Dunnuck

93/100 parker

16,5/20 JR (JH)

16+/100 JR 

92/100 Decanter 

94-95/100 Bettane & Desseauve 

94/100 J. Suckling 

95/100 The Wine Independent  

 

Dit kasteel behoort sinds 1812 tot de familie Despagne en deze jaargang is de 209ste oogst door de familie.

75% Merlot, 24% Cabernet Franc en 1% Cabernet Sauvignon

Biologische wijnbouw.

De Pomerol van Saint Emilion, ...  wat een karaktervolle wijn.

De wijngaarden liggen net op de grens met Pomerol en zijn dan ook hoofdzakelijk, zand-mergel en blauwe klei.  

Heel intense, donkerrode kleur.  Bekoorlijke, zeer verleidelijke en complexe neus, een beetje zoals een grote Pomerol.  Een festival van parfums, donkere pruim, zoete aalbessen, viooltjes, cacao, sigarenblad, zoethout, groene thee en een pittige pepertoets.  

Een echte opeenvolging van heerlijkheden, een fijnproeverswijn, zeer veelzijdig in de mond met een heerlijk middenstuk en frisse lengte.  De tannine is zeer romig en mooi pertinent aanwezig met de nodige energie.  Deze wijn zal zeer mooi ouderen, in de mate dat je deze kan laten liggen natuurlijk.

Dit is een kasteel met een enorm rijke traditie.  Het kasteel is eeuwen oud en kwam 7 generaties terug in de Despagne familie terecht. 

François Despagne is van opleiding microbioloog, en heeft enorme studies gewijdt aan zijn terroir, die voor een groot stuk ook uit Cabernet Franc bestaat (we zijn dan ook niet veraf van Cheval Blanc).  De wijngaard is al meer dan 20 jaar bio en François was dan ook 1 van de pioniers waarvan hij nu de vruchten draagt.  

De wijn is vooral puurheid van fruit, complexiteit, een frisse ondertoon met pittigheid en die heerlijk smeuige tannine die deze godendrank zijn kracht en lengte geeft.

Francois Despagne is momenteel ook voorzitter van de Union des Grand Crus Classés de Saint Emilion.  Francois is een pionier in Saint Emilion met zeer veel aanzien en tevens enorm bescheiden.  Hij gelooft rotsvast in harde werk in de wijngaard en laat als de beste de verscheidene jaargangen praten in het glas.

DEGUSTATIE

Intens violet paars, donkerrode vruchten met accenten van cassis en blauwe bosbes, romige textuur en heldere concentratie, volledig rijp fruit dat richting vijg neigt maar in balans wordt gebracht door bittere chocolade en anijs. Heerlijk, afkomstig van een grind-zand-klei wijngaard tegen de grens met Pomerol. 

75% Merlot, 24% Cabernet Franc, 1% Cabernet Sauvignon. Gerijpt op franse eiken vaten waarvan 50% nieuw.

94/100 Parker

Zeer oud gekend kasteel uit Saint Emilion die reeds sinds 1934 in handen is van de famillie Nony.  Jean-Antoine heeft nu de leiding en hij maakt deel uit van een hele groep dynamische wijnbouwers uit Bordeaux, BO2 (Bordeaux Oxygène), met onder meer Clos Fourtet, Malartic Lagravière, Larrivet Haut Brion, Beausejour-Bécot, etc.  Jean-Antoine beschouwt zich als beheerder van dit kasteel en waakt over de eigen stijl en kwaliteit die sinds tientallen jaren een ongelooflijke regelmaat heeft.  Michel Rolland maakt deze wijn sinds het debuut van zijn carriere als oenoloog.  De wijnen zijn gekend voor een grote vlezigheid, hun groots bewaarpotentieel en hun rijk uitbundige karakter van fruit en vooral kruidigheid.  Deze wijn oudert schitterend met de zeer typische truffeltoetsen en torrefactie.   Monumentale wijn die je best niet te jong drinkt en er mag een rijk gerecht bij, bvb rood vlees met een intense saus, maar ook gegrild vlees. 

92-94/100 Parker

Zeer oud gekend kasteel uit Saint Emilion die reeds sinds 1934 in handen is van de famillie Nony.  Jean-Antoine heeft nu de leiding en hij maakt deel uit van een hele groep dynamische wijnbouwers uit Bordeaux, BO2 (Bordeaux Oxygène), met onder meer Clos Fourtet, Malartic Lagravière, Larrivet Haut Brion, Beausejour-Bécot, etc.  Jean-Antoine beschouwt zich als beheerder van dit kasteel en waakt over de eigen stijl en kwaliteit die sinds tientallen jaren een ongelooflijke regelmaat heeft.  Michel Rolland maakt deze wijn sinds het debuut van zijn carriere als oenoloog.  De wijnen zijn gekend voor een grote vlezigheid, hun groots bewaarpotentieel en hun rijk uitbundige karakter van fruit en vooral kruidigheid.  Deze wijn oudert schitterend met de zeer typische truffeltoetsen en torrefactie.   Monumentale wijn die je best niet te jong drinkt en er mag een rijk gerecht bij, bvb rood vlees met een intense saus, maar ook gegrild vlees. 

93-95+/100 Parker

94/100 J Dunnuck

Zeer oud gekend kasteel uit Saint Emilion die reeds sinds 1934 in handen is van de famillie Nony.  Jean-Antoine heeft nu de leiding en hij maakt deel uit van een hele groep dynamische wijnbouwers uit Bordeaux, BO2 (Bordeaux Oxygène), met onder meer Clos Fourtet, Malartic Lagravière, Larrivet Haut Brion, Beausejour-Bécot, etc.  Jean-Antoine beschouwt zich als beheerder van dit kasteel en waakt over de eigen stijl en kwaliteit die sinds tientallen jaren een ongelooflijke regelmaat heeft.  Michel Rolland maakt deze wijn sinds het debuut van zijn carriere als oenoloog.  De wijnen zijn gekend voor een grote vlezigheid, hun groots bewaarpotentieel en hun rijk uitbundige karakter van fruit en vooral kruidigheid.  Deze wijn oudert schitterend met de zeer typische truffeltoetsen en torrefactie.   Monumentale wijn die je best niet te jong drinkt en er mag een rijk gerecht bij, bvb rood vlees met een intense saus, maar ook gegrild vlees. 

93-94/100 James Suckling

94/100 Forbes Magazine

91-93/100 Parker

91-93/100 AG Vinous

94-95/100 Betanne & Desseauve

92-94/100 Jeb Duninck

17/20 Jancis Robinson

94/100 Yves Beck

93-94/100 Terre de Vins

93-94/100 James Suckling

94/100 Forbes Magazine

91-93/100 Parker

91-93/100 AG Vinous

94-95/100 Betanne & Desseauve

92-94/100 Jeb Duninck

17/20 Jancis Robinson

94/100 Yves Beck

93-94/100 Terre de Vins

2024 - 2035

95/100 Decanter M.

92/100 Parker

94/100 JA

95/100 JS

95/100 Le Figaro

94/100 AM

Villemaurine 2019 is de laatste jaargang van belg Justin Onclin, de limburgse ondernemer.  De wijn is mooi pruimkleurig en heeft een exuberant boeket van rode bessen, kersen, framboos ook, witte peper, donkere chocolade, zoethout en ziltige toetsen van het prachtige kalkterroir. De smaak is vlezig met soepele, lichtromige tannines.  De klassevolle eiklagering is zacht en sensueel die uitmondt in een mooie lengte die de wijn een mooi bewaarpotentieel geeft.

Château Villemaurine heeft 7 ha voornamelijk kalksteen, ideaal gelegen op het hoogste deel, het plateau van Saint Emilion net boven het centrum.  De wijngaarden liggen tussen Clos Fourtet en La Serre.  De wijn wordt gemaakt door Hubert de Boüard van Angélus en Michel Rolland.   De stijl is modern, sensueel, met een mooie complexiteit en concentratie.  100% franse eik, 80% nieuw, 80% Merlot en 20% Cabernet Franc. 39hl/ha.

zie hier de technische fiche :

https://www.villemaurine.com/images/sampledata/Fiches_techniques/pdf_gb/villemaurine/fiche_technique_villemaurine_2019_gb.pdf

 

 

2026 - 2038

93-95/100 Parker

93-94/100 B&D

93/100 JS

93/100 JA

94/100 J Dunnuck

96/100 TWI Lisa P. Brown ex park.
94/100 AG vinous
94/100 NM vinous

Mooi aanzet met veel fruitintensiteit, waarna de wijn enkel maar complexer wordt met het opwalsen, aroma's van frambozen, braambessen, toetsen van bloemen, munt, bloedsinaasappel, lavendel, sojasaus, leisteen en mineralige frisheid van de kalksteen.  De familie Lefevre van Château Sansonnet nam in 2021 het roer over als nieuwe eigenaren en heeft dus de rijping van de 2020 van nabij meegemaakt.  De vinificatie was nog voor de voormalige eigenaar, limburgs ondernemer Justin Onclin.

Château Villemaurine heeft 7 ha voornamelijk kalksteen, ideaal gelegen op het hoogste deel, het plateau van Saint Emilion net boven het centrum.  De wijngaarden liggen tussen Clos Fourtet en La Serre.  De wijn wordt gemaakt door Hubert de Boüard van Angélus en Michel Rolland.   De stijl is modern, sensueel, met een mooie complexiteit en concentratie.  100% franse eik, 80% nieuw, 80% Merlot en 20% Cabernet Franc. 39hl/ha.

zie hier de technische fiche :

https://www.villemaurine.com/images/sampledata/Fiches_techniques/pdf_gb/villemaurine/fiche_technique_Villemaurine_2020_EN.pdf

 

 

 

TOPJAAR 2016 !!! 93/100 Parker 2021 - 2042

3 ha wijngaard van Fleur Cardinale die ze niet mee hebben aangevraagd als Grand Cru Classé, omdat ze deze wijngaard pas kochten in 2011.  Deze wijn wordt op exact dezelfde manier gevinifieerd als de Grand Cru Classé.  Zeldzame wijn in de stijl van het huis.  Ook een groot percentage Cabernet Franc tussen 20 en 30%.  

Ik zou aanraden om deze wijn te drinken vanaf 2023 tot 2031.  Slechts een kleine 16000 flessen werden geproduceerd (38hl/ha).

TOPJAAR 2016 !!! 93/100 Parker 2021 - 2042

3 ha wijngaard van Fleur Cardinale die ze niet mee hebben aangevraagd als Grand Cru Classé, omdat ze deze wijngaard pas kochten in 2011.  Deze wijn wordt op exact dezelfde manier gevinifieerd als de Grand Cru Classé.  Zeldzame wijn in de stijl van het huis.  Ook een groot percentage Cabernet Franc tussen 20 en 30%.  

Ik zou aanraden om deze wijn te drinken vanaf 2023 tot 2031.  Slechts een kleine 16000 flessen werden geproduceerd (38hl/ha).

94/100 Decanter Magazine - Jane Anson

94+/100 Parker !!!!!

93-95/100 Bettane & Desseauve

93-95/100 Yohan Castaing

98/100 Forbes

94/100 James Suckling

17/20 Jancis Robinson TC

94/100 JM Quarin

94/100 Jeb Duninck

94/100 Markus del Monego

96-97/100 Terre de Vins + Coup de Coeur

94/100 Jeff Leve

93-95/100 The Wine Doctor Chris Kissack

93/100 The Wine Enthusiast

95-96/100 Vert de Vins

94/100 Vinous AG

18,5+/100 Adrian van Velsen

93-96/100 Wine Spectator

94-95/100 Yves Beck

Wat een wervelende scores, duidelijk een kasteel die maar blijft in de lift zitten naar absolute topkwaliteit !!!

Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel.

Deze Saint Emilion Grand Cru Classé ligt net naast Valandraud (Premier Grand Cru Classé) in het uiterste oosten van Saint Emilion.  Deze koelere bodems zijn nu zeker in het voordeel met de klimaatopwarming.  Door het langzaam rijpen en doordat ze minder afzien van de hitte van de laatste jaren, komen de druiven tot hun volle wasdom, wat dan weer resulteert in een intense aromatische kracht en zijdezachte maar persistente tannine (door het mooi afrijpen van de schil).  Dit kasteel heeft sinds de overname van de famillie de Coster altijd volle wijnen gemaakt met rijp fruit, maar ze worden nu ook steeds complexer en de aromatische lagen zijn nu ook multidimensioneel.  En dat is zeker ook te danken aan hun mooi percentage Cabernet Franc (22% in de 2018) en 4% Cabernet Sauvignon. 

De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.

De 2018 is werkelijk fenomenaal.  Reeds toegankelijk, maar met een lange toekomst voor zich.

 

 

93-95/100 Parker

95/100 Inside Bordeaux Jane Anson

95/100 James Suckling

93-95/100 Jeb Duninck

96/100 Terre de Vins

95-96/100 Verre de Vins

93-95/100 Vinous

95/100 Decanter

94/100 Yves Beck 

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  .  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

93-95/100 Parker

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

93-95/100 Parker

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

96/100 James Suckling

93/100 J Dunnuck

93-95+/100 Parker

1ste Jaarging gemaakt in de volledige nieuwe wijnkelder.

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

96/100 James Suckling

93/100 J Dunnuck

93-95+/100 Parker

1ste Jaarging gemaakt in de volledige nieuwe wijnkelder.

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

Limited Collecter's Edtion INTERGALACTIC

96/100 James Suckling

93/100 J Dunnuck

93-95+/100 Parker

1ste Jaarging gemaakt in de volledige nieuwe wijnkelder.

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

96/100 James Suckling

93/100 J Dunnuck

93-95+/100 Parker

1ste Jaarging gemaakt in de volledige nieuwe wijnkelder.

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

94/100 Parker 2020 - 2036 Topjaar !!!

Assemblage van 95% Merlot, 4,5% Cabernet Franc en 0,5% Cabernet Sauvignon.  De druivenstokken zijn meer dan 50 jaar oud en de wijn wordt voor de helft opgevoed op franse en oostenrijkse nieuwe eik.

Intense donkerpaarse kleur, uitbundige aroma's van rode bessen, donkere kersen, blauwe bessen en donkere pruimen met toetsen van houtskool, laurier en leisteen.  Enorm frisse ruggegraat met juist rijpe tannine en een lange mineralige afdronk.

David Suire, die de stiel leerde aan Nicolas Thienpont maakt hier sinds 2015 heerlijk sappige wijnen die veel plezier verschaffen.  Mooi volmondig zonder enige vorm van massiviteit.  Delicaat en evenwichtig.  De wijngaarden bevinden zich op en langs het platteau van het oosten van Saint Emilion.  Heerlijke wijn met een zeer mooie prijs kwaliteitsverhouding. 

Magnum in Originele Houten Kist per 1. 

92/100 Parker 2020 - 2040

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit, sigarenkist, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

93+/100 Parker

93-95/100 Jeb Dunnick

94/100 James Suckling

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot in de 16de eeuw in 1559 werd er voor het eerst geoogst.  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

Wat ik opmerkelijk vind in deze wijn is dat de eiklagering veel gemilderd werd in vergelijking met voorgaande jaren, en dat de wijn zijn ongelooflijk dieprode fruit nu veel meer uitgesproken is.  Wat een intensiteit, volmondig karakter en energierijke lengte.  

 

93+/100 Parker

93-95/100 Jeb Dunnick

94/100 James Suckling

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot in de 16de eeuw in 1559 werd er voor het eerst geoogst.  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

Wat ik opmerkelijk vind in deze wijn is dat de eiklagering veel gemilderd werd in vergelijking met voorgaande jaren, en dat de wijn zijn ongelooflijk dieprode fruit nu veel meer uitgesproken is.  Wat een intensiteit, volmondig karakter en energierijke lengte.  

93/100 Wine Spectator

93/100 James Suckling

92/100 Decanter

 

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

93/100 Wine Spectator

93/100 James Suckling

92/100 Decanter

 

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

94/100 J Dunnuck

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

95+/100 Parker

95/100 Bettane & Desseauve

95/100 Jane Anson Inside Bordeaux

95/100 Jeb Dunnuck

95/100 James Suckling

Biodynamische topwijn van de zeer ambitieuze amerikaan Stephan Adams.  Perfect gelegen wijngaarden op de hellingen rond Saint Emilion.  Mooie concentratie en een fijne mineraliteit.  Verbluffende wijn. 

Intens granaat-paarse kleur.  Geparfumeerde neus met zwarte kers, framboos, donkere sappige pruimen, bosbes en toetsen van oosterse kruiden, rozen, gerookt vlees, sandelhout en verse kruiden waaronder munt.

De wijn is van bij de aanzet, het verfijnde middenpallet en de elegante finale zeer evenwichtig met zijn naadloze tannine.  Dit is een wijn met enorm veel elegantie.

50% nieuwe franse eik, 30% 1 jaar oude wijnvaten, 10% betonnen eieren, en 10% amphoren.

Kasteel met ommuurde wijngaard gelegen tussen Soutard en Dassault, eigendom van de excentrieke graaf Stephan von Neipperg, tevens eigenaar van de Premier Grand Cru Classé Canon la Gaffelière en La Mondotte.  Stephan die van nature een perfectionist is haalt alles uit dit specifieke terroir.  Als deze wijn jong is maakt hij heel wat indruk met zijn superrijp fruit van bosbes, zwarte bes, braambes en kersen, maar ook delicate toetsen van ceder, vanille, rode neuzen, mineraliteit en zwarte chocolade.  Deze wijn is zeer verleidelijk en toch kan hij heel verassend ouderen, zoals de uitstekende 2008.  Zoals iedere wijn uit de stal von Neipperg een adembenemend buitenbeentje !  Wat een precisie en intensiteit ... uitzonderlijk.

93/100 Parker

Kasteel met ommuurde wijngaard gelegen tussen Soutard en Dassault, eigendom van de excentrieke graaf Stephan von Neipperg, tevens eigenaar van de Premier Grand Cru Classé Canon la Gaffelière en La Mondotte.  Stephan die van nature een perfectionist is haalt alles uit dit specifieke terroir.  Als deze wijn jong is maakt hij heel wat indruk met zijn superrijp fruit van bosbes, zwarte bes, braambes en kersen, maar ook delicate toetsen van ceder, vanille, rode neuzen, mineraliteit en zwarte chocolade.  Deze wijn is zeer verleidelijk en toch kan hij heel verassend ouderen, zoals de uitstekende 2008.  Zoals iedere wijn uit de stal von Neipperg een adembenemend buitenbeentje !  Wat een precisie en intensiteit ... uitzonderlijk.

Stephan von Neipperg haalt met deze 2019 het summum van het terroir van Clos de l'Oratoire omdat de wijn reeds jaren in Biologische wijnbouw is.  Hij heeft het perfecte evenwicht gevonden, zijn wijnen zijn nooit teveel ge-extracteerd en ook niet overrijp.  Daarbij komt nog eens de complexiteit die jarenlange biologische wijnbouw opbrengt.  Clos de l'Oratoire is voornamelijk harmonie, balans en zuiverheid, en dat geeft hem ook de kracht om zeer elegant te evolueren.  De wijn bestaat uit 80% Merlot en 20% Cabernet Franc en wordt opgevoed voor 60% in nieuwe eik omdat het jaar dit toelaat.  En dit siert von Neipperg, zijn ervaring is cruciaal en hij begrijpt de perfecte timing voor oogst en natuur. 

2de Wijn van Château La Gaffelière Premier Grand Cru Classé.

2de Wijn van Château La Gaffelière Premier Grand Cru Classé.

91-93/100 Vinous

92/100 J Suckling

93/100 Le Figaro

91/100 AMA

16/20 JR

70% Merlot 30% Cabernet Franc, 12 maanden gerijpt op franse eik waarvan 25% nieuwe eik.

De 2de wijn van La Gaffeliere heeft een intens granaatpaarse kleur, misschien wel iets donkerder dan La Gafflelière zelf, met een uitgesproken karakter, aroma's van rode bessengelei, rijpe framboos, zwarte woud-taart, ceder, zoethout met tonen van mineraliteit en zwarte peper. De smaak is vlezig en levert veel sappig rood en zwart fruit met mooie kruidige toetsen en een toegankelijke textuur van ronde, rijpe maar vluchtige tannines, eindigend met een heel verleidelijke frisheid die bijdraagt aan een grote drinkbaarheid.  Deze wijn is zeer charmant en tegelijk perfect in balans.  Ik kan mij na al die jaren geen betere Clos La Gaffelière voorstellen. 

Deze wijn komt van specifieke percelen aan de voet van de hellingen (klei-kalk) tussen Canon La Gaffeliere, Château Pavie en La Gaffeliere.  Deze percelen worden ge-assembleerd samen met de jonge wijnstokken (van La Gaffelière) van de kalkstenen hellingen, en dat heeft net deze wijn zijn grote klasse.  30% Cabernet Franc, voor het eerst zo een groot percentage in de 2de wijn.  Werkelijk verbazingwekkende wijn.

Als je weet dat Cheval Blanc in 2022 bijna geen 2de wijn maakt, enkel 4%, omdat alles top was, dan kan je een topaffaire doen met een 2de wijn te kopen van een topjaar en van een topkasteel, zoals 2020 en 2022.  Hopelijk redeneren ze niet allemaal zo als Cheval Blanc, maar nu moet je daar zeker nog van profiteren.  Als er in hun cuvées niet anders te vinden is dan topwijn, moeten ze toch ergens een cuvée voor de 2de wijn selecteren.  Geloof mij, deze 2de wijn licht niet ver van de 1ste.  Je proeft het topterroir, ok de lengte is iets minder en je kan hem sneller drinken, maar geniet er nu maar van, want dat zijn wijnen die snel verdwijnen. Economisch gezien zouden ze in die topjaren best minder 2de wijn maken, maar het is aan ons om daarvan te genieten en hun daar niet op aan te spreken.

95+/100 Parker

Topkasteel die reeds generaties (meer dan 5 eeuwen) in handen is van de familie Malet Roquefort.  Ze werken samen sinds een 20tal jaren met topoenoloog Stéphane Derenencourt die de volledige wijngaard onder handen heeft genomen en ze hebben ook sinds 2012 een volledig nieuwe wijnkelder met topmateriaal om perceel per perceel te vinifieren.  Het prachtig gelegen terroir met de kalkrijke hellingen aan de voet van Saint Emilion net naast Château Ausone zijn sprookjesachtig.   De wijn heeft een enorme kwaliteitsomslag gemaakt sinds 2000 en is altijd maar beter geworden en dit resulteert in 1 van de beste Premier Grand Cru Classés die nog betaalbaar zijn.  Dit is een klassieke stijl maar met zeer veel expressie, een fijne complexiteit (door de 20% Cabernet Franc) en een mooie densiteit.  Een wijn die je altijd zal verbazen, topmateriaal ! 

La Gaffeliere verbeterd sinds 2000 en is voor een Premier Grand Cru Classé vrij "betaalbaar" en hij is nu op het toppunt van zijn kunnen.

Zeer energierijke Saint Emilion, zeer sappig, intense kleur, bosbessen, blauwe pruimen, kirsch, lichte kruidigheid, rozen en potloodtoets.  Elegant, toch volle structuur met frisse lengte, wat een energie.  Kan jong gedronken worden, maar zal enkel maar beter worden.  Jong drinken bij kalfsvlees of een sappige rosbief.  Vanaf 2025 ook bij pluimwild en alles met wilde champignons of truffel, of bij eend.  Jong drinken kan in lente, zomer, ouder beter in de herfst met fazant of patrijs.

95/100 Parker

96/100J.SUCKLING: 96 ,

96/100 GALLONI

96/100 WINE ENTHOUSIAST 

Topkasteel die reeds generaties (meer dan 5 eeuwen) in handen is van de familie Malet Roquefort.  Ze werken samen sinds een 20tal jaren met topoenoloog Stéphane Derenencourt die de volledige wijngaard onder handen heeft genomen en ze hebben ook sinds 2012 een volledig nieuwe wijnkelder met topmateriaal om perceel per perceel te vinifieren.  Het prachtig gelegen terroir met de kalkrijke hellingen aan de voet van Saint Emilion net naast Château Ausone zijn sprookjesachtig.   De wijn heeft een enorme kwaliteitsomslag gemaakt sinds 2000 en is altijd maar beter geworden en dit resulteert in 1 van de beste Premier Grand Cru Classés die nog betaalbaar zijn.  Dit is een klassieke stijl maar met zeer veel expressie, een fijne complexiteit (door de 20% Cabernet Franc) en een mooie densiteit.  Een wijn die je altijd zal verbazen, topmateriaal ! 

La Gaffeliere verbeterd sinds 2000 en is voor een Premier Grand Cru Classé vrij "betaalbaar" en hij is nu op het toppunt van zijn kunnen.

Zeer energierijke Saint Emilion, zeer sappig, intense kleur, bosbessen, blauwe pruimen, kirsch, lichte kruidigheid, rozen en potloodtoets.  Elegant, toch volle structuur met frisse lengte, wat een energie.  Kan jong gedronken worden, maar zal enkel maar beter worden.  Jong drinken bij kalfsvlees of een sappige rosbief.  Vanaf 2025 ook bij pluimwild en alles met wilde champignons of truffel, of bij eend.  Jong drinken kan in lente, zomer, ouder beter in de herfst met fazant of patrijs.

95/100 Parker

96/100J.SUCKLING: 96 ,

96/100 GALLONI

96/100 WINE ENTHOUSIAST 

Topkasteel die reeds generaties (meer dan 5 eeuwen) in handen is van de familie Malet Roquefort.  Ze werken samen sinds een 20tal jaren met topoenoloog Stéphane Derenencourt die de volledige wijngaard onder handen heeft genomen en ze hebben ook sinds 2012 een volledig nieuwe wijnkelder met topmateriaal om perceel per perceel te vinifieren.  Het prachtig gelegen terroir met de kalkrijke hellingen aan de voet van Saint Emilion net naast Château Ausone zijn sprookjesachtig.   De wijn heeft een enorme kwaliteitsomslag gemaakt sinds 2000 en is altijd maar beter geworden en dit resulteert in 1 van de beste Premier Grand Cru Classés die nog betaalbaar zijn.  Dit is een klassieke stijl maar met zeer veel expressie, een fijne complexiteit (door de 20% Cabernet Franc) en een mooie densiteit.  Een wijn die je altijd zal verbazen, topmateriaal ! 

La Gaffeliere verbeterd sinds 2000 en is voor een Premier Grand Cru Classé vrij "betaalbaar" en hij is nu op het toppunt van zijn kunnen.

Zeer energierijke Saint Emilion, zeer sappig, intense kleur, bosbessen, blauwe pruimen, kirsch, lichte kruidigheid, rozen en potloodtoets.  Elegant, toch volle structuur met frisse lengte, wat een energie.  Kan jong gedronken worden, maar zal enkel maar beter worden.  Jong drinken bij kalfsvlees of een sappige rosbief.  Vanaf 2025 ook bij pluimwild en alles met wilde champignons of truffel, of bij eend.  Jong drinken kan in lente, zomer, ouder beter in de herfst met fazant of patrijs.

Nr 78 TOP 100 Wines of Bordeaux

97/100 JS

98/100 A Galloni Vinous

95/100 Wine Spectator

 

Topkasteel die reeds generaties (meer dan 5 eeuwen) in handen is van de familie Malet Roquefort.  Ze werken samen sinds een 20tal jaren met topoenoloog Stéphane Derenencourt die de volledige wijngaard onder handen heeft genomen en ze hebben ook sinds 2012 een volledig nieuwe wijnkelder met topmateriaal om perceel per perceel te vinifieren.  Het prachtig gelegen terroir met de kalkrijke hellingen aan de voet van Saint Emilion net naast Château Ausone zijn sprookjesachtig.   De wijn heeft een enorme kwaliteitsomslag gemaakt sinds 2000 en is altijd maar beter geworden en dit resulteert in 1 van de beste Premier Grand Cru Classés die nog betaalbaar zijn.  Dit is een klassieke stijl maar met zeer veel expressie, een fijne complexiteit (door de 20% Cabernet Franc) en een mooie densiteit.  Een wijn die je altijd zal verbazen, topmateriaal ! 

La Gaffeliere verbeterd sinds 2000 en is voor een Premier Grand Cru Classé vrij "betaalbaar" en hij is nu op het toppunt van zijn kunnen.

Zeer energierijke Saint Emilion, zeer sappig, intense kleur, bosbessen, blauwe pruimen, kirsch, lichte kruidigheid, rozen en potloodtoets.  Elegant, toch volle structuur met frisse lengte, wat een energie.  Kan jong gedronken worden, maar zal enkel maar beter worden.  Jong drinken bij kalfsvlees of een sappige rosbief.  Vanaf 2025 ook bij pluimwild en alles met wilde champignons of truffel, of bij eend.  Jong drinken kan in lente, zomer, ouder beter in de herfst met fazant of patrijs.

Nr 78 TOP 100 Wines of Bordeaux

97/100 JS

98/100 A Galloni Vinous

95/100 Wine Spectator

 

Topkasteel die reeds generaties (meer dan 5 eeuwen) in handen is van de familie Malet Roquefort.  Ze werken samen sinds een 20tal jaren met topoenoloog Stéphane Derenencourt die de volledige wijngaard onder handen heeft genomen en ze hebben ook sinds 2012 een volledig nieuwe wijnkelder met topmateriaal om perceel per perceel te vinifieren.  Het prachtig gelegen terroir met de kalkrijke hellingen aan de voet van Saint Emilion net naast Château Ausone zijn sprookjesachtig.   De wijn heeft een enorme kwaliteitsomslag gemaakt sinds 2000 en is altijd maar beter geworden en dit resulteert in 1 van de beste Premier Grand Cru Classés die nog betaalbaar zijn.  Dit is een klassieke stijl maar met zeer veel expressie, een fijne complexiteit (door de 20% Cabernet Franc) en een mooie densiteit.  Een wijn die je altijd zal verbazen, topmateriaal ! 

La Gaffeliere verbeterd sinds 2000 en is voor een Premier Grand Cru Classé vrij "betaalbaar" en hij is nu op het toppunt van zijn kunnen.

Zeer energierijke Saint Emilion, zeer sappig, intense kleur, bosbessen, blauwe pruimen, kirsch, lichte kruidigheid, rozen en potloodtoets.  Elegant, toch volle structuur met frisse lengte, wat een energie.  Kan jong gedronken worden, maar zal enkel maar beter worden.  Jong drinken bij kalfsvlees of een sappige rosbief.  Vanaf 2025 ook bij pluimwild en alles met wilde champignons of truffel, of bij eend.  Jong drinken kan in lente, zomer, ouder beter in de herfst met fazant of patrijs.

94+/100 Parker. 

Schitterende wijngaard van 7ha in één stuk op het beste deel van het "platteau" van Saint Emilion, net naast Trotte Vieille (1ier GCC).  Intensiteit en kracht, donkerrood rijp fruit en een stevige tanninestructuur, en met een mooie minerale lengte.

94/100 Parker   2023 - 2043

Klein kasteel net tegenover Château Angelus van een kleine 7ha.  Dit kasteel is in eigendom van Hubert de Bouard (Angelus) en Pradel de Lavaux.  Soms de kleine broer van Angelus genoemd, maar zo klein is deze wijn niet.  Deze Grand Cru Classé heeft ook een zeer flamboyante stijl en is in zijn jongheid zelfs nog iets charmanter dan Angelus.  Intens, aromatisch en rijk, mondvullend en vlezig, sappig en fluwelig, wat een charme, romig, vettig, donkerrood fruit, echt een stijl apart. 

Kleine wijngaard met een superterroir gelegen tussen de Premiers Château Angelus en Beau-Sejour Bécot.  Dit kasteel is in eigendom van de famillies Pradel de Lavaux en Bouard de Laforest (Angelus) en wordt volledig gevinifieerd door de technische ploeg van Angelus.  Zeer opulente stijl van Merlot met veel concentratie tussen fruit en volheid.  Zeer sappige tannine, charme en uitbundigheid.  Kan hij in de schaduw staan van Angelus?  Zeker, proef daarom maar eens de 2015, die was fe-no-me-naal.

 

93-95+/100 Parker

Klein kasteel net tegenover Château Angelus van een kleine 7ha.  Dit kasteel is in eigendom van Hubert de Bouard (Angelus) en Pradel de Lavaux.  Soms de kleine broer van Angelus genoemd, maar zo klein is deze wijn niet.  Deze Grand Cru Classé heeft ook een zeer flamboyante stijl en is in zijn jongheid zelfs nog iets charmanter dan Angelus.  Intens, aromatisch en rijk, mondvullend en vlezig, sappig en fluwelig, wat een charme, romig, vettig, donkerrood fruit, echt een stijl apart. 

Kleine wijngaard met een superterroir gelegen tussen de Premiers Château Angelus en Beau-Sejour Bécot.  Dit kasteel is in eigendom van de famillies Pradel de Lavaux en Bouard de Laforest (Angelus) en wordt volledig gevinifieerd door de technische ploeg van Angelus.  Zeer opulente stijl van Merlot met veel concentratie tussen fruit en volheid.  Zeer sappige tannine, charme en uitbundigheid.  Kan hij in de schaduw staan van Angelus?  Zeker, proef daarom maar eens de 2015, die was fe-no-me-naal.

Donkerpaars, zeer intens van kleur.  Aroma's van rijpe bosbessen en zwarte woud cake met toetsen van kaneel, kruidnagel en steranijs.  Zeer vol en charmant in de mond, decadent zelfs en wat een power van zijdezachte tannines en frisheid met een zeer lange, volmondige finale.  Flamboyante Saint Emilion voor wie houdt  van de Angelus-stijl van rond de jaren 2010...

Zeer beperkt !

 

Intens paarse kleur, prachtig boeket van zwarte kersen, kirsch ook, braambes, laurier, steranijs, potlood en een toets van rode rozen.  Stevige structuur met mooi rijpe tannine, die uitmondt in een enorme lengte met veel puurheid.

Na Gerard Bécot is het nu de leiding in handen van de schoonzoon, Julien Barthe, een man met grote competentie en veel mensenkennis.  Sinds 2017 wordt de wijn gemaakt door Thomas Duclos en Jean de Cournuaud, opgeleid in de school van Pétrus (Berrouet) die overnam van Michel Rolland.  Sinsdien is de kwaliteit nog enorm gestegen door vele kleine details aan te passen.

Hun prachtige wijngaarden op het kalkplateau liggen tussen Clos Fourtet, Canon en Angelus.  Deze Premier Grand Cru Classé is een parel die de laatste jaren die nog veel aan precisie heeft gewonnen.  Geniet ervan zolang deze nog betaalbaar blijft.

Volgens Betanne et Desseauve ...le meilleur qualité prix des Premiers Grand Cru Classé's de Saint Emilion !

97/100 A Galloni Vinous

Intens paarse kleur, prachtig boeket van zwarte kersen, kirsch ook, braambes, laurier, steranijs, potlood en een toets van rode rozen.  Stevige structuur met mooi rijpe tannine, die uitmondt in een enorme lengte met veel puurheid.

Na Gerard Bécot is het nu de leiding in handen van de schoonzoon, Julien Barthe, een man met grote competentie en veel mensenkennis.  Sinds 2017 wordt de wijn gemaakt door Thomas Duclos en Jean de Cournuaud, opgeleid in de school van Pétrus (Berrouet) die overnam van Michel Rolland.  Sinsdien is de kwaliteit nog enorm gestegen door vele kleine details aan te passen.

Hun prachtige wijngaarden op het kalkplateau liggen tussen Clos Fourtet, Canon en Angelus.  Deze Premier Grand Cru Classé is een parel die de laatste jaren die nog veel aan precisie heeft gewonnen.  Geniet ervan zolang deze nog betaalbaar blijft.

Volgens Betanne et Desseauve ...le meilleur qualité prix des Premiers Grand Cru Classé's de Saint Emilion !

2de Wijn van Château Troplong Mondot

93/100 Parker

93/100 Jane Anson Inside Bordeaux

93/100 Decanter Magazine

93/100 YB

93/100 Jeb Dunnuck

93-95/100 Anthocyanes

92/100 Vinous

92-94/100 Falstaff

92-93/100 My Bettane + Desseauve

16,5/20 Jancis Robinson

93/100 James Suckling

 

Mondot 2020, 2de wijn van Château Troplong Mondot, is een cru apart die een perfecte balans biedt tussen fruit en de frisheid en de mineraliteit van het kalk terroir, waaruit de percelen afkomstig zijn. 40% in inox, om de aroma's en de mineraliteit van de wijn te versterken, terwijl de echte concentratie behouden blijft.

Vol en vlezig, met een diepe persoonlijkheid die meer finesse en diepte heeft dan vroeger. Pure, zijdezachte en mooi aanwezige tannine, vers fruit, rijpe bosbessen, frambozen, rode bessen, een verfijnde kruidigheid, en een lange sappige afdronk die veel ziltigheid uitstraalt in de lengte , mooie focus en energie hier.  Deze wijn komt van een specifiek perceel op Troplong Mondot met de nadruk op leisteen en licht gezouten smaak, een heerlijke tweede wijn met de punch en de kracht van Troplong maar met de finesse van de kalksteen terroir. De oogst was van 5 september tot en met 3 oktober. Gerijpt in 60% eiken vaten, 40% in roestvrij staal. 

98/100 James Suckling

97/100 Decanter

17,5++/20 JR

95/100 Neal Martin Vinous

96/100 Parker

96/100 Bettane & Desseauve

97/100 A Galloni Vinous

100/100 Wine Enthousiast

Deze Troplong Mondot onder leiding van Aymeric de Gironde (ex Cos d'Estournel) is een assembalge van 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon en 2% Cabernet Franc.  Wondermooi boeket van gekonfijte pruim, blauwebessentaart, donkere kersen en toetsen van viooltjes, steranijs en vuursteen.  Enorm vol met fris en puur fruit die stillaan overgaat in rijke diepe smaak met complexiteit en mineraliteit.  Stevige, zijdezachte tannine met een mooie frisheid en energie.  Deze Troplong Mondot is delicieus, en met een elegantie en klasse die vroegere TM's misten.  Wow, zo een stijl juichen we toe.

98/100 James Suckling

Nr 20 Top 100 Best Wines of the Year France

98/100 Parker 2027 - 2060

Deze Troplong Mondot onder leiding van Aymeric de Gironde (ex Cos d'Estournel) is een assembalge van 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon en 2% Cabernet Franc.  Wondermooi boeket van rode bessen, blauwebessentaart, dennebos, cacao en toetsen van viooltjes, zoethout, steranijs en vuursteen.  Enorm vol met fris en puur fruit die stillaan overgaat in rijke diepe smaak met complexiteit en mineraliteit.  Stevige, zijdezachte tannine met een mooie frisheid en energie.  Deze Troplong Mondot is delicieus, en met een elegantie en klasse die vroegere TM's misten.  Wow, zo een stijl juichen we toe.

 

98+/100 Parker

18/20 JR

98-99/100 JS

 

Deze Troplong Mondot onder leiding van Aymeric de Gironde (ex Cos d'Estournel) is een assembalge van 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon en 2% Cabernet Franc.  Wondermooi boeket van gekonfijte pruim, blauwebessentaart, donkere kersen en toetsen van viooltjes, steranijs en vuursteen.  Enorm vol met fris en puur fruit die stillaan overgaat in rijke diepe smaak met complexiteit en mineraliteit.  Stevige, zijdezachte tannine met een mooie frisheid en energie.  Deze Troplong Mondot is delicieus, en met een elegantie en klasse die vroegere TM's misten.  Wow, zo een stijl juichen we toe.

Maison Chanel die eigenaar is van dit gereputeerd kasteel sedert 1996 maakt nog ieder jaar progressie.  Uiterst charmante, doch complexe en uitgepuurde stijl ,  zuivere Haute Couture-wijn...  Jammer dat deze zo zeldzaam is. 

97+/100 Parker

99/100 Bettane & Desseauve

informeer via mail voor een allocatie

100/100 Parker

100/100 Jane Anson Inside Bordeaux

Maison Chanel die eigenaar is van dit gereputeerd kasteel sedert 1996 maakt nog ieder jaar progressie.  Uiterst charmante, doch complexe en uitgepuurde stijl ,  zuivere Haute Couture-wijn...  Jammer dat deze zo zeldzaam is. 

 

informeer via mail voor een allocatie

 

Maison Chanel die eigenaar is van dit gereputeerd kasteel sedert 1996 maakt nog ieder jaar progressie.  Uiterst charmante, doch complexe en uitgepuurde stijl ,  zuivere Haute Couture-wijn...  Jammer dat deze zo zeldzaam is. 

 

informeer via mail voor een allocatie

Château Cheval Blanc - 1er Grand Cru Classé A

Château Angelus - 1er Grand Cru Classé A