Mooie ommuurde wijngaard in Cérons van de italiaan Giorgio Cavanni, die vroeger Castello di Ama in Chianti had.  Giorgio stelt sinds 2000 alles in het werk om een topwijn te maken.  Zowel de witte als de rode wijn zijn toppers prijs/kwaliteit.  De wijnmaker van dienst is de dynamische Bertrand Léon, de zoon van de legendarische wijnmaker geweest van Mouton Rothschild, Patrick Léon.   Wie zegt dat Bordelese kwaliteit onbetaalbaar geworden is moet zeker deze wijnen proeven !  Mooie appelatie, manuele oogst, groene oogst, tradtionele kwaliteitseiklagering, etc.   De wijn heeft een zeer mooi donkerrood fruitboeket, een mooie densiteit in het middenstuk en een vettige tannine voor een zeer goed verouderingspotentieel.  Mooi terroir, schitterende jaargang, een echt 'batje' ...

92-94/100 Parker  2022 - 2032

16,5/20 Jancis Robinson

92/100 Wine Spectator

94-95/100 James Suckling

 

92-94/100 Parker  2022 - 2032

16,5/20 Jancis Robinson

92/100 Wine Spectator

94-95/100 James Suckling

2de wijn Château Olivier Péssac Léognan Grand Cru Classé.

92-94/100 Parker

Assemblage van 55% cabernet sauvignon, 41% Merlot en 4% Petit Verdot.

Intens paars met aroma's van bosbessen en donkere pruimen, zweem van rook, steenkool en kreupelhout.  Stevige structuur met mooie tannine en balans die het zwarte fruit mooi in evenwicht brengen met mineraliteit.  Serieuze kwaliteit hier zoals reeds enkele jaren...

Intens paars met aroma's van bosbessen en donkere pruimen, zweem van rook, steenkool en kreupelhout.  Stevige structuur met mooie tannine en balans die het zwarte fruit mooi in evenwicht brengen met mineraliteit.  Serieuze kwaliteit hier zoals reeds enkele jaren...

Zeer mooi geslaagde 2020.

92 - 94+/100 Parker

Zeer intens donkerrood/paars, aroma's van zwarte framboos, amerikaanse kersen en blauwe bessen met snoepjes van bosbes, viooltjes, chocolade en munt.  Mooi volle structuur met fluweelzachte tannine en juist genoeg frisheid, wat een pareltje !!!

 

95/100 JD en in TOP 100 van de Beste Wijnen van het Jaar 2023 by JD 

93/100 Wine Spectator

91-93/100 parker 2025- 2040

Exuberante aroma's van zwarte kersen, warme bosbessen en rozen, subtiel eikgelagerd, vlezige structuur en charmante lengte.

92 - 94+/100 Parker

Zeer intens donkerrood/paars, aroma's van zwarte framboos, amerikaanse kersen en blauwe bessen met snoepjes van bosbes, viooltjes, chocolade en munt.  Mooi volle structuur met fluweelzachte tannine en juist genoeg frisheid, wat een pareltje !!!

 

DOUBLE MAGNUM 3L (4 flessen) in originele Houten Kist 

92 - 94+/100 Parker

Zeer intens donkerrood/paars, aroma's van zwarte framboos, amerikaanse kersen en blauwe bessen met snoepjes van bosbes, viooltjes, chocolade en munt.  Mooi volle structuur met fluweelzachte tannine en juist genoeg frisheid, wat een pareltje !!!

 

94/100 Decanter

92-94/100 Parker 2024 - 2045

92/100 James Suckling

DEGUSTATIE

Mooi intens donkerrood/paars.  Aroma's van gebakken zwarte bessen, blauwe bes en rode bessengelie met een toets van rozen, steranijs, gemalen koffie en zwarte olijven.  Fijne structuur met veel lengte en dimensies, zachte tannine, mooi evenwicht en een pittige kruidigheid.  Zeer mooie lengte.  Een Fieuzal die veel plezier zal brengen in een mooie kelder.

GESCHIEDENIS

Deze Grand Cru Classé heeft een geschiedenis van meer dan 400 jaar met 5 families als eigenaar, van de Fieuzals tot de Quinn's.  5 famillies met hun eigen visie en wilskracht om deze unieke wijn te laten schitteren.  De finesse, energie en elegantie zijn de succesfactor van deze uitzonderlijke wijn.  Sinds 2001 staan Brenda & Lochlann Quinn (ierse origine) aan het roer met veel passie, en met de komst van volledig nieuwe installaties zijn ze nog trotser op hun wijnen.  Door de frisheid en precizie kan je de wijnen perfect bewaren.  Het mineralig karakter van hun terroir strekt zich uit over 75ha tussen Domaine de Chevalier en Malartic Lagravière.  Hubert de Bouärd van Angelus is hun consulent sinds 2006 en heeft de vele investeringen zorgvuldig begeleid.   Sinds kort is Thomas Duclos de nieuwe oenoloog en huidige superster onder de wijnmakers. Fieuzal mag je dus meer dan ooit tot vaste waarden van de appelatie rekenen.  Als je Fieuzal vroeger al opmerkelijk vond, dan moet je zeker eens de recente jaargangen proeven, wat een kracht en elegantie tegelijk.

RECENTE ONTWIKKELINGEN

Dit kasteel van 90 ha in ondergaat een metamorfose onder leiding van wijnmaker Stephen Carrier en wijnconsulent Thomas Duclos. Stephen Carrier is van mening dat het kasteel 20 jaar heeft verloren als gevolg van de fouten in de wijngaard van eind jaren tachtig.  Nu zet hij dit recht en Fieuzal gaat de laatste jaren pijlsnel omhoog met hun scores, onlangs kreeg de 2021 zelfs 95/100. Tegenwoordig vindt de herbeplanting plaats in een hoge dichtheid (9.000 wijnstokken per hectare versus 6.000 in de oudere aanplantingen) en is de balans tussen de verschillende druivensoorten aangepast aan de bodem (ongeveer 60% van de wijngaard bestaat overigens uit grind, met meer zand-kleigronden naar het zuidwesten). Tegenwoordig betekent dat ongeveer 35% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc en 10% Petit Verdot. Er is sprake van biologische landbouw, maar deze moest in 2018 worden stopgezet omdat de noodzakelijke doses koper om meeldauw onder controle te houden te hoog werden.  Toch doet men het maximum voor de biologische landbouw voor te zetten, maar ze zetten niet meer in op het behalen van het certificaat, het is meer een engagement. Tegenwoordig zijn de rode wijnen zeer expressief aromatisch en puur, met discrete tannines en met heel mooi evenwichtig vers fruit.  De witte wijnen die altijd al heel geliefd waren en die minder dan 10% van de productie zijn, maken ook duidelijke progressie, ze zijn minder vol dan in het verleden, maar o zo scherpzinnig en lang in afdronk, en zeker de moeite om te ontdekken.   Fieuzal is een kasteel om met zeer grote aandacht op te volgen.  Mis dus zeker hun fenomenale 2022 niet, dit wordt een voltreffer die zal meespelen met de groten die 2,3 tot een veelvoud van de prijs gaan kosten.

94/100 Parker

94/100 Jeb Dunnuck
93/100 James Suckling

94/100 Decanter

DEGUSTATIE

Mooi intens donkerrood/paars.  Aroma's van gebakken zwarte bessen, blauwe bes en rode bessengelie met een toets van rozen, steranijs, gemalen koffie en zwarte olijven.  Fijne structuur met veel lengte en dimensies, zachte tannine, mooi evenwicht en een pittige kruidigheid.  Zeer mooie lengte.  Een Fieuzal die veel plezier zal brengen in een mooie kelder.

GESCHIEDENIS

Deze Grand Cru Classé heeft een geschiedenis van meer dan 400 jaar met 5 families als eigenaar, van de Fieuzals tot de Quinn's.  5 famillies met hun eigen visie en wilskracht om deze unieke wijn te laten schitteren.  De finesse, energie en elegantie zijn de succesfactor van deze uitzonderlijke wijn.  Sinds 2001 staan Brenda & Lochlann Quinn (ierse origine) aan het roer met veel passie, en met de komst van volledig nieuwe installaties zijn ze nog trotser op hun wijnen.  Door de frisheid en precizie kan je de wijnen perfect bewaren.  Het mineralig karakter van hun terroir strekt zich uit over 75ha tussen Domaine de Chevalier en Malartic Lagravière.  Hubert de Bouärd van Angelus is hun consulent sinds 2006 en heeft de vele investeringen zorgvuldig begeleid.   Sinds kort is Thomas Duclos de nieuwe oenoloog en huidige superster onder de wijnmakers. Fieuzal mag je dus meer dan ooit tot vaste waarden van de appelatie rekenen.  Als je Fieuzal vroeger al opmerkelijk vond, dan moet je zeker eens de recente jaargangen proeven, wat een kracht en elegantie tegelijk.

RECENTE ONTWIKKELINGEN

Dit kasteel van 90 ha in ondergaat een metamorfose onder leiding van wijnmaker Stephen Carrier en wijnconsulent Thomas Duclos. Stephen Carrier is van mening dat het kasteel 20 jaar heeft verloren als gevolg van de fouten in de wijngaard van eind jaren tachtig.  Nu zet hij dit recht en Fieuzal gaat de laatste jaren pijlsnel omhoog met hun scores, onlangs kreeg de 2021 zelfs 95/100. Tegenwoordig vindt de herbeplanting plaats in een hoge dichtheid (9.000 wijnstokken per hectare versus 6.000 in de oudere aanplantingen) en is de balans tussen de verschillende druivensoorten aangepast aan de bodem (ongeveer 60% van de wijngaard bestaat overigens uit grind, met meer zand-kleigronden naar het zuidwesten). Tegenwoordig betekent dat ongeveer 35% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc en 10% Petit Verdot. Er is sprake van biologische landbouw, maar deze moest in 2018 worden stopgezet omdat de noodzakelijke doses koper om meeldauw onder controle te houden te hoog werden.  Toch doet men het maximum voor de biologische landbouw voor te zetten, maar ze zetten niet meer in op het behalen van het certificaat, het is meer een engagement. Tegenwoordig zijn de rode wijnen zeer expressief aromatisch en puur, met discrete tannines en met heel mooi evenwichtig vers fruit.  De witte wijnen die altijd al heel geliefd waren en die minder dan 10% van de productie zijn, maken ook duidelijke progressie, ze zijn minder vol dan in het verleden, maar o zo scherpzinnig en lang in afdronk, en zeker de moeite om te ontdekken.   Fieuzal is een kasteel om met zeer grote aandacht op te volgen.  Mis dus zeker hun fenomenale 2022 niet, dit wordt een voltreffer die zal meespelen met de groten die 2,3 tot een veelvoud van de prijs gaan kosten.

94/100 Parker

94/100 Jeb Dunnuck
93/100 James Suckling

94/100 Decanter

DEGUSTATIE

Mooi intens donkerrood/paars.  Aroma's van gebakken zwarte bessen, blauwe bes en rode bessengelie met een toets van rozen, steranijs, gemalen koffie en zwarte olijven.  Fijne structuur met veel lengte en dimensies, zachte tannine, mooi evenwicht en een pittige kruidigheid.  Zeer mooie lengte.  Een Fieuzal die veel plezier zal brengen in een mooie kelder.

GESCHIEDENIS

Deze Grand Cru Classé heeft een geschiedenis van meer dan 400 jaar met 5 families als eigenaar, van de Fieuzals tot de Quinn's.  5 famillies met hun eigen visie en wilskracht om deze unieke wijn te laten schitteren.  De finesse, energie en elegantie zijn de succesfactor van deze uitzonderlijke wijn.  Sinds 2001 staan Brenda & Lochlann Quinn (ierse origine) aan het roer met veel passie, en met de komst van volledig nieuwe installaties zijn ze nog trotser op hun wijnen.  Door de frisheid en precizie kan je de wijnen perfect bewaren.  Het mineralig karakter van hun terroir strekt zich uit over 75ha tussen Domaine de Chevalier en Malartic Lagravière.  Hubert de Bouärd van Angelus is hun consulent sinds 2006 en heeft de vele investeringen zorgvuldig begeleid.   Sinds kort is Thomas Duclos de nieuwe oenoloog en huidige superster onder de wijnmakers. Fieuzal mag je dus meer dan ooit tot vaste waarden van de appelatie rekenen.  Als je Fieuzal vroeger al opmerkelijk vond, dan moet je zeker eens de recente jaargangen proeven, wat een kracht en elegantie tegelijk.

RECENTE ONTWIKKELINGEN

Dit kasteel van 90 ha in ondergaat een metamorfose onder leiding van wijnmaker Stephen Carrier en wijnconsulent Thomas Duclos. Stephen Carrier is van mening dat het kasteel 20 jaar heeft verloren als gevolg van de fouten in de wijngaard van eind jaren tachtig.  Nu zet hij dit recht en Fieuzal gaat de laatste jaren pijlsnel omhoog met hun scores, onlangs kreeg de 2021 zelfs 95/100. Tegenwoordig vindt de herbeplanting plaats in een hoge dichtheid (9.000 wijnstokken per hectare versus 6.000 in de oudere aanplantingen) en is de balans tussen de verschillende druivensoorten aangepast aan de bodem (ongeveer 60% van de wijngaard bestaat overigens uit grind, met meer zand-kleigronden naar het zuidwesten). Tegenwoordig betekent dat ongeveer 35% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc en 10% Petit Verdot. Er is sprake van biologische landbouw, maar deze moest in 2018 worden stopgezet omdat de noodzakelijke doses koper om meeldauw onder controle te houden te hoog werden.  Toch doet men het maximum voor de biologische landbouw voor te zetten, maar ze zetten niet meer in op het behalen van het certificaat, het is meer een engagement. Tegenwoordig zijn de rode wijnen zeer expressief aromatisch en puur, met discrete tannines en met heel mooi evenwichtig vers fruit.  De witte wijnen die altijd al heel geliefd waren en die minder dan 10% van de productie zijn, maken ook duidelijke progressie, ze zijn minder vol dan in het verleden, maar o zo scherpzinnig en lang in afdronk, en zeker de moeite om te ontdekken.   Fieuzal is een kasteel om met zeer grote aandacht op te volgen.  Mis dus zeker hun fenomenale 2022 niet, dit wordt een voltreffer die zal meespelen met de groten die 2,3 tot een veelvoud van de prijs gaan kosten.

Le Comte de Malartic Lagravière 2019 Péssac Léognan - Grand Vin de Graves

93-94/100 James Suckling

89-91/100 Neal Martin Vinous

89-91/100 Jeb Duninck

92/100 Marcus del Monego

92/100 Decanter Magazine

2de wijn van Malartic Lagravière .  Deze populaire 2de wijn bestaat uit 82% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot, geplukt van 17 september tot 11 october.  De wijn rijpt 15 maanden op gedeeltelijk op nieuwe eiken vaten.  Charmerende neus van framboos, kirsch en bosbes, een lichte toets hoisin en mediterraanse kruiden.  Vrij vol in de mond met mooi rijp fruit en een klassevolle structuur, zeer mooi voor een 2de wijn.

95/100 Jane Anson

94-96/100 Neal Martin 

... extremely fine tannins that frame the layers of blackberry, raspberry and orange rind notes. Satin-like in texture, … What an outstanding Malartic !!!

19/20 Revue du Vin de France ... Top Buy!

93-95/100 Parker

95-96/100 James Suckling

94-96/100 Wine Cellar Insider

De 2019 is een assemblage van 56% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot en 3% Cabernet Franc, geplukt van 17 september tot 11 oktober.  De wijn werd gerijpt in selectieve franse eiken vaten van bekende tonneliers, waarvan 65% nieuwe eik.

Diep donkerrood, uitbundige aroma's van rijpe zwarte bessen, bosbessen, ceder, sandalhout, wierrook, kruidnagel, viooltjes, zoethout, donkere chocolade en sichuan peper.  Volmondige structuur met mooir rijp fruit en onderliggend complexe toetsen van kruiden en zachte eik.  Stevige romige tannine met een mooie frisheid in de lengte en op het einde een zweem van anijs, zeer indrukwekkend deze 2019 van Malartic !  Zeer gesofisticeerde wijn, vlezig maar toch zeer verfijnd. 

We mogen terecht trots zijn op de Belgische familie Bonnie die met de 2019 hun 20ste volledige jaargang uitbracht !

 

Enkele commentaren :

95/100 “Nauwkeurig, rijp vers fruit en mooie tannines, geconcentreerd zonder overweldigend te zijn… Tal van donkere bramen en damastvruchten, zelfverzekerde tannines en golven van smaak die je betrokken houden.

” Janeanson.com – Jane Anson – Janvier 2022

19/20 TOP-BUY “Malartic-Lagravière 2019 biedt een éclat en een puurheid van de eerste orde; onderscheid en bewijs van aromatische begeleiding van het fruit van het debuut op het einde van de dégustatie. … zeer mooie kwalitatieve tanninne, die van een superieure kwaliteit is.

Revue du Vin de France 

94-96/100 Neal Martin 

... extremely fine tannins that frame the layers of blackberry, raspberry and orange rind notes. Satin-like in texture, … What an outstanding Malartic !!!

19/20 Revue du Vin de France ... Top Buy!

93-95/100 Parker

95-96/100 James Suckling

94-96/100 Wine Cellar Insider

De 2019 is een assemblage van 56% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot en 3% Cabernet Franc, geplukt van 17 september tot 11 oktober.  De wijn werd gerijpt in selectieve franse eiken vaten van bekende tonneliers, waarvan 65% nieuwe eik.

Diep donkerrood, uitbundige aroma's van rijpe zwarte bessen, bosbessen, ceder, sandalhout, wierrook, kruidnagel, viooltjes, zoethout, donkere chocolade en sichuan peper.  Volmondige structuur met mooir rijp fruit en onderliggend complexe toetsen van kruiden en zachte eik.  Stevige romige tannine met een mooie frisheid in de lengte en op het einde een zweem van anijs, zeer indrukwekkend deze 2019 van Malartic !  Zeer gesofisticeerde wijn, vlezig maar toch zeer verfijnd. 

We mogen terecht trots zijn op de Belgische familie Bonnie die met de 2019 hun 20ste volledige jaargang uitbracht !

94-96/100 Vinous NM

95/100 Vinous AG

94/100 Decanter Magazine : Top Pick Pessac Léognan

95/100 Jeb Duninck !!!

93-95/100 The Wine Doctor CK

95/100 The Winecellarinsider JL

94-95/100 Yves Beck

92-94/100 Parker

17/20 J. Robinson
92-94/100 Bettane & Desseauve
92-93/100 Revue du Vin de France
93-94/100 J. Suckling
94-96/100 Wine Enthousiast R. Voss
94-96/100 Le Figaro Primeurs Selection
 

Intens donkerpaars.  Flamboyante aroma's van zwarte zoete kersen, braambessen, zwarte pruimen, geslepen potlood, salie en mineralige toetsen.  Zeer mooi evenwicht met structuur, frisheid en focus die mooi samenkomen met het intense fruit.  

Slechts 38% van de productie ging in deze eerste wijn.  Rigoureuze selectie !  Rendement was 26hl/ha, zeer lage productie dus voor de 1ste wijn.  50% Cabernet Sauvignon, 48% Merlot en 2% Cabernet Franc.

94-96/100 Vinous NM

95/100 Vinous AG

94/100 Decanter Magazine : Top Pick Pessac Léognan

95/100 Jeb Duninck !!!

93-95/100 The Wine Doctor CK

95/100 The Winecellarinsider JL

94-95/100 Yves Beck

92-94/100 Parker

17/20 J. Robinson
92-94/100 Bettane & Desseauve
92-93/100 Revue du Vin de France
93-94/100 J. Suckling
94-96/100 Wine Enthousiast R. Voss
94-96/100 Le Figaro Primeurs Selection
 

Intens donkerpaars.  Flamboyante aroma's van zwarte zoete kersen, braambessen, zwarte pruimen, geslepen potlood, salie en mineralige toetsen.  Zeer mooi evenwicht met structuur, frisheid en focus die mooi samenkomen met het intense fruit.  

Slechts 38% van de productie ging in deze eerste wijn.  Rigoureuze selectie !  Rendement was 26hl/ha, zeer lage productie dus voor de 1ste wijn.  50% Cabernet Sauvignon, 48% Merlot en 2% Cabernet Franc.

94-96/100 Vinous NM

95/100 Vinous AG

94/100 Decanter Magazine : Top Pick Pessac Léognan

95/100 Jeb Duninck

93-95/100 The Wine Doctor CK

95/100 The Winecellarinsider JL

94-95/100 Yves Beck

92-94/100 Parker

17/20 J. Robinson
92-94/100 Bettane & Desseauve
92-93/100 Revue du Vin de France
93-94/100 J. Suckling
94-96/100 Wine Enthousiast R. Voss
94-96/100 Le Figaro Primeurs Selection
 

Intens donkerpaars.  Flamboyante aroma's van zwarte zoete kersen, braambessen, zwarte pruimen, geslepen potlood, salie en mineralige toetsen.  Zeer mooi evenwicht met structuur, frisheid en focus die mooi samenkomen met het intense fruit.  

Slechts 38% van de productie ging in deze eerste wijn.  Rigoureuze selectie !  Rendement was 26hl/ha, zeer lage productie dus voor de 1ste wijn.

93/100 Parker 2022 - 2038

93-94/100 James Suckling

91-94/100 Wine Spectator

Assemblage van 60% Merlot, 30% CS en 10% Petit Verdot.  Deze wijn wordt sinds 2009 gemaakt door niemand minder dan Oliver Bernard, eigenaar van Domaine de Chevalier, en dat begint zijn vruchten af te werpen.  Prachtig intens van kleur, aroma's van zwarte bes en blauwe bes, ceder, rozen en gebroken dakpan.  Prachtig rijpe tannines met een zeer fris evenwicht, energie, mineraliteit en lengte.  Het werk in de wijngaard werpt zijn vrcuhten af en deze 2018 is de beste jaargang tot nu toe op dit kasteel.  Ze werken sinds jaren met natuurlijke producten en dit resulteert nu in complexiteit en een uniek karakter.

Enorm charmante wijn naar analogie met de stijl van Domaine de Chevalier, zijn grotere broer.

 

94+/100 Parker

96/100 Wine Spectator

97/100 JS

96/100 Decanter

95/100 Neal Martin Vinous

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

94+/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

Nr 39 TOP 100 Best Wines of the Year France !

97/100 JS

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

97/100 Parker

Superwijn met aroma's van bosbes, donkere pruimen, viooltjes, geslepen potlood en excotische kruiden.  Volle, intense wijn die zeer puur en toch complex aanvoelt.  Fluweelzachte tannine met veel lengte.  Deze wijn heeft zoveel dimensie en is intens geparfumeerd met veel schakeringen (dat is een unieke eigenschap van Chevalier de laatste jaren), en ook zoveel klasse.  Met de 2019 maakt Oliver Bernard een meesterwerk.

En voor de specialisten, laat ons eerlijk zijn, wanneer heeft een Chevalier al eens ontgoocheld ?...  Altijd uitstekend, jong, oud, de rode of de witte, grote en mindere jaren, en nu de laatste jaren nog dat tikkeltje meer naar de absolute topklasse!

Nr 4 in TOP 100 Wines of Bordeaux 2023 by JS

99/100 JS

96/100 A Galloni Vinous

98+/100 JD en in TOP 100 Best Wines of the Year 2023 by JD plaats 45

97/100 JL

18/20 JR !!!

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

DEGUSTATIE

Deze Domaine de Chevalier 2020 triomfeert moeiteloos over de hitte en droogte van de jaargang en produceert een veelbelovende wijn die zoveel potentieel heeft.  Dit is een topwijn die meesterlijk gemaakt wordt en die het ongelooflijke terroir zo puur tot uiting brengt.  Vooral de frisheid, de intense aromastructuur, en de energieke lengte zijn hier zo mooi in evenwicht.  Drinken 28 tot 46.

 

55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot, 5% Cabernet Franc. 18 maanden gerijpt franse eiken vaten.

 

En voor de specialisten, laat ons eerlijk zijn, wanneer heeft een Chevalier al eens ontgoocheld ?...  Altijd uitstekend, jong, oud, de rode of de witte, grote en mindere jaren, en nu de laatste jaren nog dat tikkeltje meer naar de absolute topklasse!

94+/100 parker

17/20 JR 

94/100 decanter

95-96/100 B&D

95-96/100 JS

94+/100 Vin AG

93/100 Le Figaro

94/100 TWI LPB

95-96/100 A MA

93/100 Vin NM

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

2de wijn van Château Smith Havt Lafitte Péssac Léognan Grand Cru Classé . Favoriet

Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon van de jongere wijnstokken van Smith Havt Lafitte.  De wijn werd gerijpt in 20% nieuwe eik van hun eigen "tonnelerie".  Charmante aromao's van zwarte bessen, bosbes, een aangename kruidigheid, ledertoets, vuursteen en een vleugje vanille.  Deze complexiteit komt van hun biodiverse wijngaarden, de vakbekwaamheid van de wijnmaker en de technische installaties in hun wijnkelder.  Kortom, een buitenkans om kennis te maken met dit Cult-domein !

2023 - 2029

 

2de wijn van Château Smith Havt Lafitte Péssac Léognan Grand Cru Classé . Favoriet

Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon van de jongere wijnstokken van Smith Havt Lafitte.  De wijn werd gerijpt in 20% nieuwe eik van hun eigen "tonnelerie".  Charmante aromao's van zwarte bessen, bosbes, een aangename kruidigheid, ledertoets, vuursteen en een vleugje vanille.  Deze complexiteit komt van hun biodiverse wijngaarden, de vakbekwaamheid van de wijnmaker en de technische installaties in hun wijnkelder.  Kortom, een buitenkans om kennis te maken met dit Cult-domein !

2024 - 2032

 

2de wijn van Château Smith Havt Lafitte Péssac Léognan Grand Cru Classé . Favoriet

Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon van de jongere wijnstokken van Smith Havt Lafitte.  De wijn werd gerijpt in 20% nieuwe eik van hun eigen "tonnelerie".  Charmante aromao's van zwarte bessen, bosbes, een aangename kruidigheid, ledertoets, vuursteen en een vleugje vanille.  Deze complexiteit komt van hun biodiverse wijngaarden, de vakbekwaamheid van de wijnmaker en de technische installaties in hun wijnkelder.  Kortom, een buitenkans om kennis te maken met dit Cult-domein !

2024 - 2031

 

94/100 Decanter Magazine

92/100 Falstaff

17/20 Weinwisser

92-94/100 Wine Enthousiast

16+/100 J Robinson

94/100 James Suckling

94/100 AG Vinous

 

2023 - 2032

Nog een 2de wijn van Smith Haut Lafitte, met iets meer Cabernet Sauvignon (60%) dan Merlot (40%) gerijpt in zelfgemaakte franse eiken vaten, gerijpt gedurende 14 maanden waarvan 20% nieuwe eikq, allemaal eigen productie.  Wat een smaakbom, intens paars, zwarte bessen, bosbessen, rode rozen, kaneel, munt en een zachte cedertoets.  Mooi volheid en een mineralige finish.  Rendement van slechts 36hl/ha en dit voor een 2de wijn.  Deze wijngaard werd aangeplant met de moederstokken van de 1ste wijn.  De wijngaard wordt volledig biologisch bewerkt zoals de 1ste wijn.  De lijn van precisie en ervaring wordt doorgetrokken voor al hun wijnen.  In jaren als 2019 een buitenkans dus.  Deze wijn gaat qua karakter iets meer naar de grote wijn dan Les Hauts, iets complexer en met groter bewaarpotentieel.

Jane Anson Inside Bordeaux 94/100 

Antonio Galloni Vinous 94/100

Yohann Castaing – Anthocyanes 93-95
James Suckling 93-94
Jane Anson – Decanter 93
Yves Beck 92-93
Parker Lisa Perrotti – Wine Advocate 91-93   2025 - 2040
Peter Moser – Falstaff 91-93
Chris Kissack – Winedoctor 91-93
Jeb Dunnuck 94/100


2025 - 2034

Deze wijn wordt gemaakt zoals hun 1ste wijn, maar de druiven kom van jongere wijnstokken (die gekloond werden uit hun eigen 'moederstokken' van het kasteel die dus met tijd zeker zullen dienen voor de 1ste wijn), en de wijn wordt iets minder gerijpt op nieuwe eiken vaten.  De wijn wordt ook gerijpt gedurende 14 maanden op franse eiken vaten uit hun eigen vatenmakerij op het kasteel zelf.  De wijngaard is volledig biologische en de wijn zit "en conversion".  

 

Deze wijn wordt zoals de 1ste wijn gemaakt en heeft dus in 2020 ook maar een zeer klein rendement van 30hl/ha.  Dit is dus met recht en reden een "kleine(re)" Smith Haut Lafitte.  Geniet dus iets sneller van deze wijn aan 1/4 van de prijs van de grote wijn!

 

Dit is nog een 2de wijn van Smith Haut Lafitte (naast Les Hauts de Smith), met iets meer Cabernet Sauvignon (60%) en Merlot (40%) gerijpt in zelfgemaakte franse eiken vaten. 

 

De kleur is heel donkerrood, bijna zwart, met paarse reflecties. De neus is erg expressief met tonen van vers rood en zwart fruit, zwarte bessen, bosbessen, bramen, pruimen.

Zeer breed aromatisch palet, met kruidige tonen van steranijs, zoethout, laurier, rook, leder en gebrande toetsen, je proeft hier het grootse terroir van SHL,  grafiet, potlood, rode rozen, munt, vuursteen, gevolgd door de opvoeding, kaneel, zachte cedertoets, sigarenkist, vleugje vanille, en veel mineraliteit in de finisch.
Het gehemelte valt zeer breed aan met een massieve en krachtige kant. Dan de romigheid en de goed gedefinieerde textuur zijn essentieel in een wijn waarvan alles in balans is, tussen materie en
zachtheid, tussen weelde en fraicheur. De lengte in de mond wordt ondersteund door geweldige tanninestructuur (afkomstig van Cabernet Sauvignon, die opmerkelijk goed gelukt is dit
jaar), goed omhuld door de zeer rijpe Merlots.
De smaak is ook zeer aromatisch met grote complexe uitingen van
fruit, vermengd met zoete specerijen, blond tabaksblad, ,grafiet en
zoethout.  En wat een zinderende lengte.  Geniet van deze topper prijskwaliteit in het prachtige Péssac Léognan jaar 2020.

 

Hierbij een kleine toelichting van de technisch directeur Fabien Teitgen over de 2020.

"Het eerste deel van het jaar was regenachtig, maar ook met een redelijke temperatuur en mooie momenten met zon", aldus wijnmaker Fabien Teitgen. "De wijnstokken begonnen heel vroeg te groeien, op 8 maart. Maar nadat we een goede bloei hadden gehad, was er een beetje schimmel, maar veel schade was er niet. Omdat we biologisch en biodynamisch zijn, kunnen we maar heel weinig koper gebruiken gemengd met planteninfusies gebruiken. Dit is het fytotherapeutische deel van de biodynamie.  Als je als biodynamisch kasteel geklasserd  bent, moet je razendsnel werken, ook op zaterdag en zondag. Onze medewerkers wonen dichtbij en zijn zeer toegewijd.

We hebben niet zozeer last gehad van de droogte. Het is waar dat de zomer erg droog was. Maar het eerste deel van het jaar gaf water om op te slaan in onze diepe kleien ondergrond. Het tweede deel van het jaar was erg zonnig en warm. Zelfs waar onze klei tot vijf tot zes meter diep ligt, gaf dit ons de mogelijkheid om het rijpingsproces voort te zetten. We hebben een vroeg terroir met de opslag van al het water in het vroege voorjaar. We beëindigden de oogst voor eind september. "De cabernetbessen waren erg klein - we zouden had graag wat meer sap gehad. Tegen de tijd dat we de Cabernet aan het plukken waren, kwam de regen. Er waren wel geen gebarsten bessen bij ons. Vervolgens moesten we heel voorzichtig zijn met de extractie - er was veel tannine. We hebben dus veel minder pigeage (het aandrukken van de druiven voor extractie en structuur) gedaan. Er zit dit jaar geen perswijn in de assemblage van de 1ste wijn. "Het was echt een groot genoegen om deze wijnoogst te doen. De druiven waren meteen zeer expressief. De aroma's in de wijnkelder waren ongelooflijk." Bij het proeven van het assortiment wijnen van Smith Haut Lafitte wordt duidelijk dat ze zich inderdaad op een goede locatie bevonden en precies het juiste soort terroir bezaten om de absolute hoogten van grootsheid te bereiken.  Bravo aan Fabien Teitgen en team die er alles aan gedaan heeft om van 2020 een topjaar te maken, ook in deze verbluffende 2de wijn. 

 

NR1 /100 Wine of the Year Nr 1 Top100 (2022) James Suckling 

99/100 James Suckling , definitieve score op fles

99/100 Jane Anson Inside Bordeaux, definitieve score op fles.

99/100 Lisa Perotti Brown TWI - ex parker

96/100 Parker

98/100 Jeb Dunnuck

97/100 Neal Martin Vinous

96/100 AG Vinous

97/100 Decanter Magazine

97/100 B&D

98/100 Le Figaro

98/100 AMA

 

 

Smith is misschien wel een wereldwonder, wat een complexiteit, charme, vlezigheid, rommige tannine… ambachtelijke perfectie, Smith is het enige kasteel in Bordeaux die reeds lange tijd een eigen Tonnellerie heeft in eigen beheer, waar ze hun eigen vaten maken.  Dit volledige domein is een soort microcosmos waar ze reeds lang aan biodiversiteit werken.  Ze zijn altijd pionier geweest in vele projecten die met ecologie te maken hebben (zie hun website of de Video Docu op mijn website).

 

Smith is voor mij exuberantie van het verleidelijke, zeer diepe kleur, gestoofde kersen, zwartebessentaart, steranijs, heide, zwarte chocolade, cederhout, potlood, lichte truffel, vleesjus, leder (paardenzadel), terracota en mineraliteit.  Volle rijke met enorm veel charme, complexiteit,  fluweelzachte, romige tannine met een zeer lange finale die laag na laag andere aroma’s laat vrijkomen.  Wow , wat een genotswijn.

Ideaal bij rood vlees, licht gerijpt,  filet pur rossini, alles van gebraden haarwild.  Zeker als hij ouder is schenken bij frisser weer, herfst, winter.  Of als hij nog jong is op een frissere zomeravond.  Smiddags zal hij te zwaar zijn volgens mij, beter dan met Domaine de Chevalier.     

Fabien Teitgen werd verkozen tot Wijnmaker van het Jaar in Revue du Vin de France 2021.

654ste jaargang bij Smith Haut Lafitte sinds 1365 ! 

 

De Smith 2019 komt van hun uitzonderlijke terroir van 60% keien, het typische Graves terroir, en 40% kleigrond.  Dit is een assemblage van 2/3 Cabernet Sauvignon, 1/3 Merlot en een heel klein deeltje Cabernet Franc.  Intens donkerpaars, aroma's van zwarte bessen, bosbessen, viooltjes, vers geroosterde koffiebonen, olijventapenade, gerookte toetsen vuursteen.  

Opulente, volle stijl in de mond met tannine over de hele breedte maar wel superrijp en een mooie frisheid in de lengte om het overvloedige fruit te ondersteunen.  Dit is een iconische wijn in wording om mee uit te pakken de volgende decenia.

Wat een parfum als hij eenmaal op dreef is...

 

NR1 /100 Wine of the Year Nr 1 Top100 (2022) James Suckling 

99/100 James Suckling , definitieve score op fles

99/100 Jane Anson Inside Bordeaux, definitieve score op fles.

99/100 Lisa Perotti Brown TWI - ex parker

96/100 Parker

98/100 Jeb Dunnuck

97/100 Neal Martin Vinous

96/100 AG Vinous

97/100 Decanter Magazine

97/100 B&D

98/100 Le Figaro

98/100 AMA

Smith is misschien wel een wereldwonder, wat een complexiteit, charme, vlezigheid, rommige tannine… ambachtelijke perfectie, Smith is het enige kasteel in Bordeaux die reeds lange tijd een eigen Tonnellerie heeft in eigen beheer, waar ze hun eigen vaten maken.  Dit volledige domein is een soort microcosmos waar ze reeds lang aan biodiversiteit werken.  Ze zijn altijd pionier geweest in vele projecten die met ecologie te maken hebben (zie hun website of de Video Docu op mijn website).

Smiht is voor mij exuberantie van het verleidelijke, zeer diepe kleur, gestoofde kersen, zwartebessentaart, steranijs, heide, zwarte chocolade, cederhout, potlood, lichte truffel, vleesjus, leder (paardenzadel), terracota en mineraliteit.  Volle rijke met enorm veel charme, complexiteit,  fluweelzachte, romige tannine met een zeer lange finale die laag na laag andere aroma’s laat vrijkomen.  Wow , wat een genotswijn.

Ideaal bij rood vlees, licht gerijpt,  filet pur rossini, alles van gebraden haarwild.  Zeker als hij ouder is schenken bij frisser weer, herfst, winter.  Of als hij nog jong is op een frissere zomeravond.  Smiddags zal hij te zwaar zijn volgens mij, beter dan met Domaine de Chevalier.     

Fabien Teitgen werd verkozen tot Wijnmaker van het Jaar in Revue du Vin de France 2021.

654ste jaargang bij Smith Haut Lafitte sinds 1365 ! 

 

92/100 Parker

2022-2033

2de wijn van Château Pape Clément Péssac Léognan Grand Cru Classé.  Beste jaargang ooit, zelfs beter dan de uitmuntende 2010.

Intens donkerpaars, charmante aroma's van zwarte bes, sappige donkere pruimen, cederhout, en toetsen van potlood, laurier, sigarenbladeren en mokka.  Zeer elegante stijl met veel persoonlijkheid voor een 2de wijn, mooi fijne, compacte en rijpe tannine met een zeer fris evenwicht en een vuursteentoets in de finale.

98/100 JS

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

99/100 Jebb Dunnuck

96-98/100 Parker

96+/100

94/100 Decanter Magazine

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

97/100 Jane Anson Inside Bordeaux

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Wijn & Gerecht

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

Degustatie

Assemblage van 66% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en de rest Cabernet Franc, gerijpt in 60% nieuwe Franse eiken vaten.

Intens diep robijnrood nog mooi vrij paars ivm de 2016, met verbluffende exuberante aroma's van crème de cassis en braambessen, bosbessen, gedroogde lavendel, kruidnagel en eucalyptus, grind en cacao met toetsen van potlood, gebrande koffie, rook, viooltjes en lentebloemen.  Heel wat donkere chocolade, specerijen en kruiden in de lengte geven deze wijn extra panache.

Dit is een zeer volle wijn die opmerkelijk genoeg zeer gracieus blijft, met een mooi zeer evenwichtige, geïntegreerde zuurgraad en flink opbouwende tannine die mooi sappig is, geplijst, romig en die toch fris aanvoelen.  We spreken hier dus over een groots bewaarpotentieel. De Cabernet Sauvignon haalt hier de boventoon en deze wijn doet toch wel denken aan een grootse Saint Julien.  Gecombiineerd met de mooie concentratie, finesse en de complexiteit, dan kunnen we toch wel spreken van een majustueuze Péssac.

Drinken van 2025 tot 2046. 

 

99/100 Jebb Dunnuck

96-98/100 Parker

96+/100

94/100 Decanter Magazine

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

97/100 Jane Anson Inside Bordeaux

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Wijn & Gerecht

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

Degustatie

Assemblage van 66% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en de rest Cabernet Franc, gerijpt in 60% nieuwe Franse eiken vaten.

Intens diep robijnrood nog mooi vrij paars ivm de 2016, met verbluffende exuberante aroma's van crème de cassis en braambessen, bosbessen, gedroogde lavendel, kruidnagel en eucalyptus, grind en cacao met toetsen van potlood, gebrande koffie, rook, viooltjes en lentebloemen.  Heel wat donkere chocolade, specerijen en kruiden in de lengte geven deze wijn extra panache.

Dit is een zeer volle wijn die opmerkelijk genoeg zeer gracieus blijft, met een mooi zeer evenwichtige, geïntegreerde zuurgraad en flink opbouwende tannine die mooi sappig is, geplijst, romig en die toch fris aanvoelen.  We spreken hier dus over een groots bewaarpotentieel. De Cabernet Sauvignon haalt hier de boventoon en deze wijn doet toch wel denken aan een grootse Saint Julien.  Gecombiineerd met de mooie concentratie, finesse en de complexiteit, dan kunnen we toch wel spreken van een majustueuze Péssac.

Drinken van 2025 tot 2046. 

96-98+/100 Parker

95/100 Decanter Magazine

97/100 James Suckling

97/100 Vinous

Degustatie

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, creme de cassis, zwarte kersen, bosbessen, geslepen potlood, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt,pruim, mokka, tabak, rook, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine, een subliem gevuld middenpallet en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid, specerijen en cacao die terugkomt.

Drinken vanaf 2026 tot 2042.

Assemblage van 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot, gerijpt in 66% nieuwe Franse eiken vaten.

Zo subtiel en verfijnd, gefocust en stijlvol, met een zeer mooi gevuld middenpallet, dit is een groots jaartal, zo comact en toch elegant.  Vooral de energie in de afdronk geeft deze wijn iets onoverwinnelijk, een soort eeuwige jeugd, en toch zou ik hem iets jonger drinken dan de 2018.

Wijn & Gerecht

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

96-98+/100 Parker

95/100 Decanter Magazine

97/100 James Suckling

97/100 Vinous

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

Nr 37 in TOP 100 Wines of Bordeaux

98/100 JS

96-98/100 Parker

96/100 Le Figaro

98/100 A Galloni Vinous, palate with tremendous depth, in one word magnificient !

Degustatie

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, de neus combineert de frisheid van rood fruit en de intensiteit van rijp zwart fruit, allemaal verfraaid met prachtige kruiden, donkere chocolade, zoethout, kruidnagel, ijzer mooi mineralig, ceder, delicate bloemblaadjes, en lijkt te dansen in het glas. Weelderige aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel, wierrook,  leder en een aardetoets. 

De smaak is gestructureerd, zalvend en vol in de mond, met alle weelde die men mag verwachten van een Pape Clement, monumentaal, met perfecte harmonie. Rijpe, stevige, lichtromige en compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Drinken vanaf 2028 tot 2048.

Wijn & Gerecht

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

Nr 37 in TOP 100 Wines of Bordeaux

98/100 JS

96-98/100 Parker

96/100 Le Figaro

98/100 A Galloni Vinous

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, de neus combineert de frisheid van rood fruit en de intensiteit van rijp zwart fruit, allemaal verfraaid met prachtige kruiden, zwarte chocolade, ceder, delicate bloemblaadjes, en lijkt te dansen in het glas. Weelderige aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets. 

De smaak is gestructureerd, zalvend en vol in de mond, met alle weelde die men mag verwachten van een Pape Clement, monumentaal, met perfecte harmonie. Rijpe, stevige, lichtromige en compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

 

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij gastronomische wild stoofpotjes.

96-98/100 Parker

96/100 Le Figaro

98/100 A Galloni Vinous

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, de neus combineert de frisheid van rood fruit en de intensiteit van rijp zwart fruit, allemaal verfraaid met prachtige kruiden, delicate bloemblaadjes, en lijkt te dansen in het glas. Weelderige aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets. 

De smaak is gestructureerd, zalvend en vol in de mond, met alle weelde die men mag verwachten van een Pape Clement, monumentaal, met perfecte harmonie. Rijpe, stevige, lichtromige en compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

 

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

 

3de Wijn van Château Haut Bailly Grand Cru Classé Péssac Léognan

2de Wijn van Château Haut Bailly Grand Cru Classé Péssac Léognan

96+/100 parker

99/100 JS

Nr 2 Top 100 Best Wines of the Year France

Extreem aromatisch en intens, met ongelooflijke tonen van natte aarde, schors, laurier, leem, steen en grafiet in de neus, die vervolgens veranderen in viooltjes, bramen en zwarte bessen.  Enorme complexiteit en wat een mooie subtiele toets van nieuwe eik en sigaren. Vol, maar toch zo lineair en fijn, met extreem lange tannines en frisse mineraliteit. Echte top Péssac Léognan, 56% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Cabernet Franc en 4% Petit Verdot. Buitengewoon. Best 2030 - 2047.

 

99/100 JD en in TOP 100 Wines of the Year 2023 by JD op plaats 19

96-98+/100 parker

97/100 A Galloni Vinous

98/100 Jane Anson Inside Bordeaux

98/100 JL

Een verbluffende wijn, de Château Haut-Bailly 2020, dit neigt naar pure perfectie. Geconcentreerd en krachtig, met pittigheid en focus, heel precies en ongelooflijk zuiver.  Intense aroma's van braam- en bosbessen, viooltjes, salie, venkel, tabak, cederhout, sigarenblad, wierook en oosterse kruiden.  Mooie ziltigheid in het middenpallet en een verbluffende lengte. De tanninekwaliteit is hier buitengewoon, fijn en langdragend.  

Axel Marchal en Valerie Lavigne zijn de wijnconsulenten,

Gabriel Vialard, de wijnmaker,

onder supervisie van directrice Véronique Sanders

Driinken van 2028 - 2060.

99/100 Parker

100/100 Jeb Duninck

99/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)