Mooie ommuurde wijngaard in Cérons van de italiaan Giorgio Cavanni, die vroeger Castello di Ama in Chianti had.  Giorgio stelt sinds 2000 alles in het werk om een topwijn te maken.  Zowel de witte als de rode wijn zijn toppers prijs/kwaliteit.  De wijnmaker van dienst is de dynamische Bertrand Léon, de zoon van de legendarische wijnmaker geweest van Mouton Rothschild, Patrick Léon.   Wie zegt dat Bordelese kwaliteit onbetaalbaar geworden is moet zeker deze wijnen proeven !  Mooie appelatie, manuele oogst, groene oogst, tradtionele kwaliteitseiklagering, etc.   De wijn heeft een zeer mooi donkerrood fruitboeket, een mooie densiteit in het middenstuk en een vettige tannine voor een zeer goed verouderingspotentieel.  Mooi terroir, schitterende jaargang, een echt 'batje' ...

2de wijn Château Carbonnieux Grand Cru Classé

2de Wijn Château Carbonnieux Grand Cru Classé.

2de wijn Château Olivier Péssac Léognan Grand Cru Classé.

92-94/100 Parker

Assemblage van 55% cabernet sauvignon, 41% Merlot en 4% Petit Verdot.

Intens paars met aroma's van bosbessen en donkere pruimen, zweem van rook, steenkool en kreupelhout.  Stevige structuur met mooie tannine en balans die het zwarte fruit mooi in evenwicht brengen met mineraliteit.  Serieuze kwaliteit hier zoals reeds enkele jaren...

92 - 94+/100 Parker

Zeer intens donkerrood/paars, aroma's van zwarte framboos, amerikaanse kersen en blauwe bessen met snoepjes van bosbes, viooltjes, chocolade en munt.  Mooi volle structuur met fluweelzachte tannine en juist genoeg frisheid, wat een pareltje !!!

 

92 - 94+/100 Parker

Zeer intens donkerrood/paars, aroma's van zwarte framboos, amerikaanse kersen en blauwe bessen met snoepjes van bosbes, viooltjes, chocolade en munt.  Mooi volle structuur met fluweelzachte tannine en juist genoeg frisheid, wat een pareltje !!!

 

DOUBLE MAGNUM 3L (4 flessen) in originele Houten Kist 

92 - 94+/100 Parker

Zeer intens donkerrood/paars, aroma's van zwarte framboos, amerikaanse kersen en blauwe bessen met snoepjes van bosbes, viooltjes, chocolade en munt.  Mooi volle structuur met fluweelzachte tannine en juist genoeg frisheid, wat een pareltje !!!

 

92-94/100 Parker

2024 - 2045

Mooi intens donkerrood/paars.  Aroma's van gebakken zwarte bessen, blauwe bes en rode bessengelie met een toets van rozen, steranijs, gemalen koffie en zwarte olijven.  Fijne structuur met veel lengte en dimensies, zachte tannine, mooi evenwicht en een pittige kruidigheid.  Zeer mooie lengte.  Een Fieuzal die veel plezier zal brengen in een mooie kelder.

Deze Grand Cru Classé heeft een geschiedenis van meer dan 400 jaar met 5 families als eigenaar, van de Fieuzals tot de Quinn's.  5 famillies met hun eigen visie en wilskracht om deze unieke wijn te laten schitteren.  De finesse, energie en elegantie zijn de succesfactor van deze uitzonderlijke wijn.  Sinds 2001 staan Brenda & Lochlann Quinn (ierse origine) aan het roer met veel passie, en met de komst van volledig nieuwe installaties zijn ze nog trotser op hun wijnen.  Door de frisheid en precizie kan je de wijnen perfect bewaren.  Het mineralig karakter van hun terroir strekt zich uit over 75ha tussen Domaine de Chevalier en Malartic Lagravière.  Hubert de Bouärd van Angelus is hun consulent sinds 2006 en heeft de vele investeringen zorgvuldig begeleid.  Fieuzal mag je dus meer dan ooit tot vaste waarden van de appelatie rekenen.  Als je Fieuzal vroeger al opmerkelijk vond, dan moet je zeker eens de recente jaargangen proeven, wat een kracht en elegantie tegelijk.



2de wijn van Malartic Lagravière .  Deze populaire 2de wijn bestaat uit 82% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot, geplukt van 17 september tot 11 october.  De wijn rijpt 15 maanden op gedeeltelijk op nieuwe eiken vaten.  Charmerende neus van framboos, kirsch en bosbes, een lichte toets hoisin en mediterraanse kruiden.  Vrij vol in de mond met mooi rijp fruit en een klassevolle structuur, zeer mooi voor een 2de wijn.

93-94/100 James Suckling

89-91/100 Neal Martin Vinous

89-91/100 Jeb Duninck

92/100 Marcus del Monego

92/100 Decanter Magazine

93-95/100 Parker

De 2019 is een assemblage van 56% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot en 3% Cabernet Franc, geplukt van 17 september tot 11 oktober.  De wijn werd gerijpt in selectieve franse eiken vaten van bekende tonneliers, waarvan 65% nieuwe eik.

Diep donkerrood, uitbundige aroma's van rijpe zwarte bessen, bosbessen, ceder, kruidnagel, viooltjes, zoethout en sichuan peper.  Volmondige structuur met mooir rijp fruit en onderliggend complexe toetsen van kruiden en zachte eik.  Stevige romige tannine met een mooie frisheid in de lengte en op het einde een zweem van anijs, zeer indrukwekkend deze 2019 van Malartic ! 

We mogen terecht trots zijn op de Belgische familie Bonnie die met de 2019 hun 20ste volledige jaargang uitbracht !

93/100 Parker 2022 - 2038

Assemblage van 60% Merlot, 30% CS en 10% Petit Verdot.  Deze wijn wordt sinds 2009 gemaakt door niemand minder dan Oliver Bernard, eigenaar van Domaine de Chevalier, en dat begint zijn vruchten af te werpen.  Prachtig intens van kleur, aroma's van zwarte bes en blauwe bes, ceder, rozen en gebroken dakpan.  Prachtig rijpe tannines met een zeer fris evenwicht, energie, mineraliteit en lengte.  Het werk in de wijngaard werpt zijn vrcuhten af en deze 2018 is de beste jaargang tot nu toe op dit kasteel.  Ze werken sinds jaren met natuurlijke producten en dit resulteert nu in complexiteit en een uniek karakter.

 

94-96+/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

94+/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

94+/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

94/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

2de wijn van Château Smith Havt Lafitte Péssac Léognan Grand Cru Classé . Favoriet

Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon van de jongere wijnstokken van Smith Havt Lafitte.  De wijn werd gerijpt in 20% nieuwe eik van hun eigen "tonnelerie".  Charmante aromao's van zwarte bessen, bosbes, een aangename kruidigheid, ledertoets, vuursteen en een vleugje vanille.  Deze complexiteit komt van hun biodiverse wijngaarden, de vakbekwaamheid van de wijnmaker en de technische installaties in hun wijnkelder.  Kortom, een buitenkans om kennis te maken met dit Cult-domein !

2021 - 2026

 

2de wijn van Château Smith Havt Lafitte Péssac Léognan Grand Cru Classé . Favoriet

Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon van de jongere wijnstokken van Smith Havt Lafitte.  De wijn werd gerijpt in 20% nieuwe eik van hun eigen "tonnelerie".  Charmante aromao's van zwarte bessen, bosbes, een aangename kruidigheid, ledertoets, vuursteen en een vleugje vanille.  Deze complexiteit komt van hun biodiverse wijngaarden, de vakbekwaamheid van de wijnmaker en de technische installaties in hun wijnkelder.  Kortom, een buitenkans om kennis te maken met dit Cult-domein !

2021 - 2026

98/100 Parker

2025 - 2044

Smith is misschien wel een wereldwonder, wat een complexiteit, charme, vlezigheid, rommige tannine… ambachtelijke perfectie, Smith is het enige kasteel in Bordeaux die reeds lange tijd een eigen Tonnellerie heeft in eigen beheer, waar ze hun eigen vaten maken.  Dit volledige domein is een soort microcosmos waar ze reeds lang aan biodiversiteit werken.  Ze zijn altijd pionier geweest in vele projecten die met ecologie te maken hebben (zie hun website of de Video Docu op mijn website).

Smiht is voor mij exuberantie van het verleidelijke, zeer diepe kleur, gestoofde kersen, zwartebessentaart, steranijs, heide, zwarte chocolade, cederhout, potlood, lichte truffel, vleesjus, leder (paardenzadel), terracota en mineraliteit.  Volle rijke met enorm veel charme, complexiteit,  fluweelzachte, romige tannine met een zeer lange finale die laag na laag andere aroma’s laat vrijkomen.  Wow , wat een genotswijn.

Ideaal bij rood vlees, licht gerijpt,  filet pur rossini, alles van gebraden haarwild.  Zeker als hij ouder is schenken bij frisser weer, herfst, winter.  Of als hij nog jong is op een frissere zomeravond.  Smiddags zal hij te zwaar zijn volgens mij, beter dan met Domaine de Chevalier.     

Smith is misschien wel een wereldwonder, wat een complexiteit, charme, vlezigheid, rommige tannine… ambachtelijke perfectie, Smith is het enige kasteel in Bordeaux die reeds lange tijd een eigen Tonnellerie heeft in eigen beheer, waar ze hun eigen vaten maken.  Dit volledige domein is een soort microcosmos waar ze reeds lang aan biodiversiteit werken.  Ze zijn altijd pionier geweest in vele projecten die met ecologie te maken hebben (zie hun website of de Video Docu op mijn website).

Smiht is voor mij exuberantie van het verleidelijke, zeer diepe kleur, gestoofde kersen, zwartebessentaart, steranijs, heide, zwarte chocolade, cederhout, potlood, lichte truffel, vleesjus, leder (paardenzadel), terracota en mineraliteit.  Volle rijke met enorm veel charme, complexiteit,  fluweelzachte, romige tannine met een zeer lange finale die laag na laag andere aroma’s laat vrijkomen.  Wow , wat een genotswijn.

Ideaal bij rood vlees, licht gerijpt,  filet pur rossini, alles van gebraden haarwild.  Zeker als hij ouder is schenken bij frisser weer, herfst, winter.  Of als hij nog jong is op een frissere zomeravond.  Smiddags zal hij te zwaar zijn volgens mij, beter dan met Domaine de Chevalier.     

Smith is misschien wel een wereldwonder, wat een complexiteit, charme, vlezigheid, rommige tannine… ambachtelijke perfectie, Smith is het enige kasteel in Bordeaux die reeds lange tijd een eigen Tonnellerie heeft in eigen beheer, waar ze hun eigen vaten maken.  Dit volledige domein is een soort microcosmos waar ze reeds lang aan biodiversiteit werken.  Ze zijn altijd pionier geweest in vele projecten die met ecologie te maken hebben (zie hun website of de Video Docu op mijn website).

Smiht is voor mij exuberantie van het verleidelijke, zeer diepe kleur, gestoofde kersen, zwartebessentaart, steranijs, heide, zwarte chocolade, cederhout, potlood, lichte truffel, vleesjus, leder (paardenzadel), terracota en mineraliteit.  Volle rijke met enorm veel charme, complexiteit,  fluweelzachte, romige tannine met een zeer lange finale die laag na laag andere aroma’s laat vrijkomen.  Wow , wat een genotswijn.

Ideaal bij rood vlees, licht gerijpt,  filet pur rossini, alles van gebraden haarwild.  Zeker als hij ouder is schenken bij frisser weer, herfst, winter.  Of als hij nog jong is op een frissere zomeravond.  Smiddags zal hij te zwaar zijn volgens mij, beter dan met Domaine de Chevalier.     

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

96/100 Parker 2022 - 2042 Magnums in CB1

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

94+/100 Parker

2022 - 2035

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

96-98/100 Parker

96+/100

94/100 Decanter Magazine

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

96-98/100 Parker

96+/100

94/100 Decanter Magazine

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

Het formaat voor de verzamelaar. 96-98/100 Parker

96-98/100 Parker

96+/100

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

96-98+/100 Parker

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.