Wines in the Picture archief

 

Wijnen in de kijker !!!  Ook in moeilijke tijden is er bij Stevin nog altijd de zoektocht om uitzonderlijke wijnen aan het portfolio toe te voegen, zoals Château Saint Aumieres uit de Hérault-vallei. 

 

Ook wijnen die te weinig aan bod komen en die recent zeer goed geproefd werden komen hier aan bod.  Zo ook bij de vele staalflessen die ik proef, denk ik dikwijls, daar heb ik daar zelf toch een beter alternatief voor, dan herproef ik deze en zo zijn al veel mooie verassingen gekomen uit de eigen stock. 

 

Deze selectie gaat ook mee met de seizoenen.  Voor nog gerichter advies wijn & gerecht kan je altijd terecht op Advies in de Taakbalk van de Website.  Aarzel zeker niet met om het even welke vraag. 

 

Veel proefgenot met de Picture-Perfect Wines ! 

 

 

Videoreportage van Vianney en Emilie Castan van Château Saint Jean d'Aummieres

 

Château Saint d'Aumières - Terrasses du Larzac

 

zie onderstaande videoreportage :

https://youtu.be/poRDFMkCAkA

Eén van werelds fijnste "Terroirs" ...

 
Château Saint Jean d’Aumières ligt in het hart van de uitzonderlijke appelatie "Terrasses du Larzac". Dit is een nieuwe AOP, en 1 van de recentste appelaties uit de Hérault.  De wijnen liggen op de flanken van de Hérault-vallei en op het wondermooie plateau van Larzac (Cause de Larzac). ondanks het feit dat hier al eeuwenlang wijnen worden gemaakt. Zelfs ten tijden van de Romeinen kwamen hier al wijnen vandaan.
 
Op het domein worden Syrah, Grenache, Cinsault, Mourvèdre en Carignan verbouwd.  De wijnen zijn voornamelijk gemaakt van Grenache Syrah & Mourvèdre (GSM) en aangevuld met de meer subtiele Cinsault en de pittige, fijnzinnige Carignan. Deze nieuwe appelatie werd erkend in juni 2014 maar is sinds 2005 een betere Cru van de Coteaux du Languedoc (samen met Montpeyroux en Saint Saturnin).  Zelfs na de romeinse overheersing werden hier befaamde wijnen gemaakt in de 9de eeuw door de Benedictijnse monikken van de abdij van Aniane en Saint Guilhem le Désert. 
 
Dit uitzonderlijke terroir werd zelfs door Robert Mondavi (Opus One samwerking met Mouton Rothschild) zelf beschouwd als 1 van de beste ter wereld en hij heeft tientallen jaren geprobeerd om er een wijngaard te bemachtigen.  Dat heeft de lokale,  (en gelukkig koppige) wijnbouwers gesterkt om er zelf nog meer kwaliteit uit te halen en hun wijngaarden niet te verkopen.  Daarom zijn deze  buitengewone wijnen nog gemakkelijk te verkrijgen en vrij betaalbaar.  Met een amerikaanse wereldspeler aan het roer van deze appelatie zou er enkel op verre export gericht worden met een explosie van de prijzen tot gevolg.  Pas op, Robert Mondavi is natuurlijk een autoriteit in californische wijnbouw en heeft daar veel verberingen gedaan voor de kwaliteit maar het is nu wel een enorm conern geworden die natuurlijk zeer ecomisch gerund wordt.   Het gevaar was natuurlijk dat de wijn naar amerikaanse smaak werden gemaakt en minder de lokale druivensoorten en terroir lieten spreken.

 

De Terrasses du Larzac-wijnen liggen op een hoogte van zo’n 900 meter en genieten van een warm Mediterraans klimaat. De terrassen liggen telkens de zuidelijke en zuidoostelijke hellingen van het Larzac plateau en zijn daardoor beschermt van de noordelijke winden. ’s Nachts heeft het terras het voordeel van een koel briesje dat van een kalkstenen plateau komt en door deze temperatuursverschillen kunnen de druiven mooi egaal en langudrurig rijpen en zoveel mogelijk aroma’s opnemen.

Millésime 2018 étoilé en Guide Hachette 2021

L'Affranchi is een pure plezierwijn van Château Saint Jean d'Aumières in Gignac, net naast Aniane, waar ook Mas Daumas Gassac (1 van de eerste "Grote" wijnen uit de Languedoc) ligt.  De wijngaarden liggen in de bijzondere Hérault-vallei, aan de voet van de befaamde Terrasses de Larzac regio.

Daar komen de druivensoorten Syrah, Grenache en Carignan het best tot hun recht, hun ware habitat !

Deze Cuvée wordt gemaakt voor puur plezier, mooi zwartrood fruit die afwisselt met rood fruit, cacao, zuiderse kruiden, een zeer sappige zachte en romige tannine.  De wijn wordt subtiel gerijpt in eiken vaten en bieden complexiteit en karakter, een erg mooi staaltje van moderne vinificatie in de goede zin van het woord. 

40% Grenache, 40% Syrah, 20% Carignan.

Een echte terroirwijn die modern gemaakt werd, het beste van beide werelden.

96/100 Decanter Magazine - Jane Anson

91/100 Robert Parker.com

Terrasse du Larzac is 1 van de recentste appelaties en werd erkend in 2014 door het INAO.  Deze hoog gelegen wijngaarden van de Hérault vallei bieden veel afkoeling s'nachts, door de koele bris op het plateau van Larzac, die voor een late pluk zorgen en zo intense, rijke wijnen bezorgen met de nodige fraicheur.  

Assemblage van 45% Grenache, 40% Syrah en 15% Carignan gerijpt in gedeeltelijk nieuwe eiken vaten en vaten van 1 wijn.  

Volle, rijke en geconcentreerde wijn met enorm veel lagen in de textuur, naast het rijke syrahfruit, mooie tonen van cacao, walnoten en torrefactie en een aantrekkelijke toets zoethout op het einde. 

Het archétype van Terrasses du Larzac, de geweldige nieuwkomer in Languedoc !

93/100 Robert Parker.com

Coup de Coeur - Terres de Vins

Het summum van AOC Terrasses du Larzac !

De "Black Edition" is de cuvée met meer Syrah en meer nieuwe eiken vaten.  De wijn is intenser van kleur dan de gewone cuvée, licht getoast, vanille, ceder in de neus, dan die rijke smaak van rijpe zwarte bessen met een stevig, volmondig smaakpalet, veel complexiteit en een zeer lange finale.  Ideaal bij geroosterd vlees of haarwild met saus. 

Topwijn van deze nieuwe sterappelatie !

Beschermd door de "Causse du Larzac" het kalkstenen plateau

Terrasses du Larzac is uniek door de combinatie van het ideale mediteraanse klimaat en de hoogte tot 900m boven de zeespiegel.  Zeer intense druiven die lang en zeer langzaam rijpen, enerzijds door het warme weer en de vele zonneuren, anderzijds door de perfecte afkoeling snachts van dit kalskstenen platteau op grote hoogte.

De grond kan sterk variëren in Terrasses du Larzac, dit maakt het ook tot zo een boeiende en complexe wijnen, maar historisch gezien liggen de beste gronden op de hellingen en op het platteau nabij Gignac en Anianne waar Chateau Saint Jean d'Aumières gevestigd is.  Deze arme gronden van Mergel en Kalksteen bedekt met gele keien zijn perfect gedraineerd voor deze uitzonderlijke, oude wijnstokken. 

In deze natuurpracht die de overgang vormt van de uitlopers van het centraal massief naar de mediterannée maken ze de meest sublieme wijnen van de hele Languedocregio.

 

 

 

 

Hier zie je nog een mooie reportage van een verticale en horizontale degustatie van de wijnen van Terrasses du Larzac.

 

StéVin, uw partner van de authentieke Terrasses du Larzac wijnen