DE SCHATKAMER

CHAMPAGNE

blijft klassieker bij uitstek als aperitief met diverse hapjes 

Familiaal huis uit Pierry Epernay. 1/3 PN 1/3 PM 1/3 CH ,  4 jaar "sur lattes"  

Witte Wijnen

voor bij carpaccio van vis - koude vis en klassieker bij schaaldieren

Pouilly Fumé "Cuvée Mathilde" Favray - Loire

Deze Pouilly Fumé is uitzonderlijk aromatisch met minerale, florale en frisfruitige aroma's in de neus.  De wijngaard is hoofzakelijk van oude wijnstokken en de wijn is opgevoed in thermogereguleerde inox tanks voor meer dan 12 maand.  Zeer elegant en complex boeket met toetsen van limoen, kweepeer, witte bloemen, keien en kalk.  De intensiteit is mooi in evenwicht met de elegantie, en met een schitterend zuiivere en lange afdronk.  

voor bij gevogelte, warme schaaldieren met saus - scampi

Unieke monocepage wijn uit de Côtes du Roussillon van 100% Grenache Gris.  Verfijnd floraal en fruitig en met een vol breed middenpallet en afronk.  Deze biologische wijn werd ook op franse eiken vaten gerijpt.

Subtiele tonen van geroosterd brood, hazelnoot rijpe peer en meloen in de neus . Hij is vol en exuberant, maar in de lengte toch frisse citrustoetsen en een beetje mineraliteit, ziltigheid en geslepen potlood.

 

Ideale begeleider van gegrilde kip of gerookte vis.

bij gegrilde en gerookte vis

Mooie ommuurde wijngaard in Cérons van de italiaan Giorgio Cavanni, die vroeger Castello di Ama in Chianti had.  Giorgio stelt sinds 2000 alles in het werk om een topwijn te maken.  Zowel de witte als de rode wijn zijn toppers prijs/kwaliteit.  De wijnmaker van dienst is de dynamische Bertrand Léon, de zoon van de legendarische wijnmaker geweest van Mouton Rothschild, Patrick Léon.   Wie zegt dat Bordelese kwaliteit onbetaalbaar geworden is moet zeker deze wijnen proeven !  Mooie appelatie, manuele oogst, groene oogst, tradtionele kwaliteitseiklagering, etc.   De wijn heeft een zeer mooi boeket van citrus, perzik, witte bloemen en een vleugje honing, ook de zachte eiktoetsen (vanille en iets licht gerookt) zijn mooi verweven.  Wat een concentratie!  Gastronmische wijn die bij elk warm (en of gegrild) visgerecht zal schitteren, of probeer hem eens met gevogelte, bvb fazant met saus.  Mooi terroir, schitterende jaargang, een echt 'batje' ...

bij warme vis in saus, dit is pure gastronomie

Cave de l'Année 2021 in Revue du Vin de France !

Top Pouilly Fuissé van lieu-dits "En Barvay" , zeer fijn, mooi vol, lichte eiktoets mooi versmolten en mineralig, topklasse !

Rode Wijnen BORDEAUX

zeer zacht en complex voor bij klassieke vleesgerechten gevogelte en rund

Deze wijngaard (rond de oude ruïne van de 17de eeuwse windmolen) is uitzonderlijk gelegen tussen de rechterkant van de oprijlaan van het kasteel en de gironderivier (Als je weet dat de allergrootste kastelen hun beste wijngaarden zo dicht mogelijk tegen de gironde liggen...).  Deze percelen, wijngaarden waren in 1855 niet geklasseerd als Margaux en deze wijn is dus nog top heden Bordeaux Supérieur.  Het terroir is van klei- en kalksteen en is uitzonderlijk geschikt voor Merlot, 90% van de assemblage dus, aangevuld met Cabernet Sauvignon.  

Volledig met de handgeplukt (van 23 september tot 2 oktober) en 1/4 op nieuwe eiken vaten voor 14 maanden gerijpt en gevinifieerd door een uitzonderlijk team.

 

De 2019 heeft een mooie diepe kleur, niet het zwarte paars van de Cabernet, maar mooi intens donkerrood, een uitbundig fruitaroma en een complexe omkadering van het mooie terroir en de subtiele eiklagering.  Zeer mooie evenwichte finale met zijdezachte, en mooi verweven tannine.

super op dronk, perfect bij kalkoen, fazant pluimwild

91-93/100 Parker tot 2035

Château Larmande, 1 van de sterren van de jaren '80 is terug !  Sinds enkele jaren zeker op te volgen.  De prijzen zijn nog betaalbaar voor een Grand Cru Classé en ze genieten ook van de technische expertise van Château Soutard, beiden eigendom van Credit Agricole.  Larmande is een zeer zachte, complexe Saint Emilion die vrij jong kan gedronken worden.  Rijp rood fruit, een zwoele kruidigheid en complexe toetsen van tabak en mokka.  De hoofdtoon van het fruit keert altijd terug, wat wijst op zijn zeer evenwichtig karakter.  De ultieme begeleider van vliegend wild, maar ook bij alle gerechten met bospadestoelen.

superfijn 1h op voorhand openen bij rundvlees rosbief, fazant

2024 - 2035

95/100 Decanter M.

92/100 Parker

94/100 JA

95/100 JS

95/100 Le Figaro

94/100 AM

Villemaurine 2019 is de laatste jaargang van belg Justin Onclin, de limburgse ondernemer.  De wijn is mooi pruimkleurig en heeft een exuberant boeket van rode bessen, kersen, framboos ook, witte peper, donkere chocolade, zoethout en ziltige toetsen van het prachtige kalkterroir. De smaak is vlezig met soepele, lichtromige tannines.  De klassevolle eiklagering is zacht en sensueel die uitmondt in een mooie lengte die de wijn een mooi bewaarpotentieel geeft.

Château Villemaurine heeft 7 ha voornamelijk kalksteen, ideaal gelegen op het hoogste deel, het plateau van Saint Emilion net boven het centrum.  De wijngaarden liggen tussen Clos Fourtet en La Serre.  De wijn wordt gemaakt door Hubert de Boüard van Angélus en Michel Rolland.   De stijl is modern, sensueel, met een mooie complexiteit en concentratie.  100% franse eik, 80% nieuw, 80% Merlot en 20% Cabernet Franc. 39hl/ha.

zie hier de technische fiche :

https://www.villemaurine.com/images/sampledata/Fiches_techniques/pdf_gb/villemaurine/fiche_technique_villemaurine_2019_gb.pdf

 

 

volle saint emilion mooi vlezig, voor bij intens smakende vleesgerechten

94/100 Decanter Magazine - Jane Anson

94+/100 Parker !!!!!

93-95/100 Bettane & Desseauve

93-95/100 Yohan Castaing

98/100 Forbes

94/100 James Suckling

17/20 Jancis Robinson TC

94/100 JM Quarin

94/100 Jeb Duninck

94/100 Markus del Monego

96-97/100 Terre de Vins + Coup de Coeur

94/100 Jeff Leve

93-95/100 The Wine Doctor Chris Kissack

93/100 The Wine Enthusiast

95-96/100 Vert de Vins

94/100 Vinous AG

18,5+/100 Adrian van Velsen

93-96/100 Wine Spectator

94-95/100 Yves Beck

Wat een wervelende scores, duidelijk een kasteel die maar blijft in de lift zitten naar absolute topkwaliteit !!!

Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel.

Deze Saint Emilion Grand Cru Classé ligt net naast Valandraud (Premier Grand Cru Classé) in het uiterste oosten van Saint Emilion.  Deze koelere bodems zijn nu zeker in het voordeel met de klimaatopwarming.  Door het langzaam rijpen en doordat ze minder afzien van de hitte van de laatste jaren, komen de druiven tot hun volle wasdom, wat dan weer resulteert in een intense aromatische kracht en zijdezachte maar persistente tannine (door het mooi afrijpen van de schil).  Dit kasteel heeft sinds de overname van de famillie de Coster altijd volle wijnen gemaakt met rijp fruit, maar ze worden nu ook steeds complexer en de aromatische lagen zijn nu ook multidimensioneel.  En dat is zeker ook te danken aan hun mooi percentage Cabernet Franc (22% in de 2018) en 4% Cabernet Sauvignon. 

De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.

De 2018 is werkelijk fenomenaal.  Reeds toegankelijk, maar met een lange toekomst voor zich.

 

 

alles met truffel en boschampignons

92-94+/100 Parker

Dit kasteel is ideaal gelegen tussen Petrus en l'Evangile, en op een boogscheut van Cheval Blanc !  Wat een prachtig terroir van blauwe klei die geboorte geeft aan een van de flamboyantste Pomerols.  80% Merlot en 20% Cabernet Franc met gisting in kleine, nieuwe eiken vaten, een praktijk die ook Angelus kenmerkt.  Geniet van deze opolente Pomerol met veel complexiteit.

Intens donkerrood, aroma's van zwarte bessentaart, blauwe bessen en pruim, toetsen van ceder, ceylon thee, indische kruiden,  zoethout en viooltjes.  Enorme lengte en diepte met genoeg frisheid.  

De zeer volle stijl van Le Bon Pasteur is ideaal in een geraffineerd jaar als 2019.  Deze mix zal velen verbazen en ik verwacht dan ook een definitieve hoge score.  

 

laatste kist van 12 voor de vlugge vogels, complex en krachtig

93/100 Parker

4de Coup de Coeur Guide Hachette al in de recente jaren 2014, 2015, 2016 en nu ook in 2018 !!!

Wine Spectator 90-93/100

James Suckling 93-94/100

Yves Beck 92-93/100

Decanter Magazine 92/100

Jean Marc Quarin 93/100

Terres des Vins 94/100

The Wine Cellar Insider Jeff Leve 91-92/100

Falstaff 92/100

... une magnifique persistence de saveurs, et surtout une grande style à la fois élégant et charnu ! Aldus Guide Hachette. 

 

Assemblage van 90% Merlot en 10% Cabernet Franc, tradtioneel gevinifieerd in hun splinternieuwe wijnkelder.  Bovendien is Eric Boissenet nu de nieuwe wijnconsulent.  De discrete Boissenet consulteert tevens ook alle 1ier Grand Cru Classés op linkeroever.

Uitzonderlijk terroir van 10h rond de gemeente Saillans.  Dit kasteel bestaat reeds sinds 1610 en heeft een onberispelijke reputatie.  Hier maakt met klassewijn sinds decenia.

Intens robijnrood, rijpe aroma's van bosbes, zwarte bes en sappige zwarte pruimen, delicate toetsen van cacao, zoethout, zwarte olijven en ceder.  Vol, vlezig en toch elegant door zijn complexiteit, pittig karakter en romige tannine.  Een meesterwerkje in dit Fronsacjaar !

Kracht en finesse in de perfectie samengebracht.

Onderaan bovenaanzicht van de nieuwe wijnkelder van Château Dalem.

voor bij klassieke gerechten en haarwild met herfsgarnituur

Enkele hectare wijngaard van Château Beychevelle die niet geklasseerd zijn onder Saint Julien. Door de kwaliteitsboost van de laatste jaren bij Beychevelle (volledig nieuwe chai o.a.) is de kwaliteit van deze HM beter dan ooit.  Zeker voor de terroirliefhebbers van St Julien en Pauillac een mooi alternatief.  Zwarte bessen, braambessen, lavendel, salie, zwarte olijven, peper, wat een festijn.  Ja, ideaal bij een stevig roodvleesgerecht, gegrild of met saus. 

zacht en vol 2 uur op voorhand op 18° open doen bij vlees en intense kazen

95/100 Roger Voss Wine Enthousiast

94-95/100 James Suckling

93/100 Jane Anson for Decanter

93/100 Parker

93/100 Bettane & Desseauve

95/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

Topterroir gelegen in het zuiden van Margaux, Labarde, een plateau met een mengeling van keien en kiezel.  Dit is een unieke wijn die op kwalitatief vlak zich kan meten met de grote Grand Cru Classé's.  Het kasteel heeft een grote Vinotheek van oudere jaargangen en deze worden gretig beoordeeld door journalisten als groots en ze laten dan ook het geweldig potentieel zien van deze parel in Margaux.  Onder leiding van Edouard Miailhe heeft de wijn nog enorme stappen gezet.  Dit wordt een klassieker in wording voor wie graag grote wijnen heeft zonder zich blauw te betalen. Deze wijn krijgt in Le Guide des Meilleures Vins de France 2021 een score van 95/100, een uitzonderlijke prestatie !

topwijn van topjaar 2h op voorhand openen 18°

93/100 Parker

96/100 James Suckling

94/100 Decanter

94/100 Neal Martin

95/100 Jane Anson IB

2022 - 2039

Stijl

Giscours Is de mannelijke stijl van Margaux, veel cabernet om iets langer te laten liggen, maar 2016 was een fenomenaal jaar in Margaux.  Rijkheid en concentratie. Giscours is een echte klassieker.

Degustatie

Zeer intense kleur,  zwarte en rode bessen, sigarenkist, gerookte aarde turf, zoethout, gegrilde kruiden en potlood.  Volle wijn, krachtig met enorme lengte die een lange bewaartermijn aankondigd.  Open deze wijn 2 tot 3 uur op voorhand en je zal een onuitwisbaar moment beleven.

Wijn & Gerecht

Voor bij rood vlees, entrecote , cote a l’os, lamsgigot of alles van haarwild.  Drinken in de herfst, winter of vroege lente.  Gegrild vlees of vlees met rijke saus.

 

Geweldige kwaliteit van het team van Giscours onder leiding van Alexander van Beek.

topwijn van topjaar

95+/100 Parker Beychevelle is terug in uitstekende vorm sinds de hervormingen op het kasteel.

fijn, complex en zachte Pauillac voor bij rood vlees en haarwild

92-94/100 Parker

16/20 JR

93/100 JS

97/100 Decanter Magazine , Wines of the Year, the Top Classic Wines.

2023 - 2034

Nu gemaakt door Oenologen Axel Marchal en Valérie Lavigne van Haut Bailly en Château d'Yquem.

Lynch Moussas 2016 Pauillac Grand Cru Classé , vroeger een lichtere Pauillac die zeer toegankelijk was.  Nu op weg om een klassieker te worden, 1 van de beste Prijs Kwaliteit wijnen in Pauillac van de Grand Cru Classés.

Matig intense kleur, geconcentreerde aroma’s van zwarte vruchten, donkere pruimen, dadels, mokka, tabak en potlood, zeer typisch voor Pauillac.  Iets lichter middenstuk met fruit, witte peper en sinaasappelschil.  Mooi elegant voor Pauillac met een ziltige nasmaak.   De mooie eikopvoeding zal binnen enkele jaren volledig geïntegreerd zijn en dan wordt het genieten. 

Prachtig bij Lamsgigot, geroosterd rood vlees of boeuf bourguignonne, ook haarwildstoofpotje.  Best dus in herfst, winter en in de lente met een gigot of lamskoteletjes.

laatste 12 flessen, smaak van Mouton, exuberant 1h op voorhand openen

95/100 Bettane & Desseauve

94+/100 Parker

De charmantste interpretatie van Pauillac van de stal Mouton Rothschild .  Altijd feest met een heerlijke Clerc Milon.  Pauillac voor "gourmands" ...  

Ook 2016 18 19 en 20 in het aanbod maar voor nu het best 17 zo mooi open !

94/100 Parker

93/100 James Suckling

93/100 Decanter Magazine

93/100 Jeb Dunnuck

93/100 AG Vinous  "The 2017 Phelan Segur has turned out beautifully. A wine of real substance and personality..."

Dit iconische kasteel werd in 2018 aangekocht door onze belgische zakenman Philippe Van de Vyvere (Sea Invest) en zal dus de prachtige toekomst van dit reeds gereputeerde kasteel garanderen.  Dit is zonder twijfel 1 van de beste niet geklasseerde wijnen uit de Médoc met zijn schitterende terroir aan de oevers van de Gironde.  Deze wijn was reeds gedurende 20 jaar een toonbeeld van authentieke Saint Estèphe kwaliteit, kracht, finesse en diepgang.  De familie Gardinier (Gardinier Hospitality, Retail & Estate ; Le Taillevent Paris, Le Domaine Les Crayères, Le Comptoir du Caviar, etc.) had van dit kasteel reeds een rijzende ster gemaakt sinds de overname in 1984.  De hele wijnploeg van general manager, wijnmaker tot oenoloog blijft aan boord om de continuiteit van dit kasteel te garanderen.  De ambitie om deze wijn nog te verbeteren is brandend en de nieuwe eigenaar wil natuurlijk aansluiting vinden bij de absolute top van de appelatie (lees Calon Ségur, Cos d'Estournel & Montrose).  We gunnen alvast het grote succes en als ik hier en daar een internationaal artikel lees, dan voel ik de focus om de absolute top te bereiken.

Phélan Ségur is een edele wijn met getemperde kracht met veel, maar zachte tannine, heerlijk in evenwicht met het kleine rode fruit.  Subtiele aroma's van eik, ceder, potlood en grafiet wisselen de charmante fruittonen met mekaar af, wat een klasse.     

Zachte gekende Médoc 1h op voorhand openen, ook Magnums beschikbaar

Wat een juweeltje, beter nu de 2de wijn drinken dan de 2016 van de 1ste wijn

92/100 Parker

2022-2033

2de wijn van Château Pape Clément Péssac Léognan Grand Cru Classé.  Beste jaargang ooit, zelfs beter dan de uitmuntende 2010.

Intens donkerpaars, charmante aroma's van zwarte bes, sappige donkere pruimen, cederhout, en toetsen van potlood, laurier, sigarenbladeren en mokka.  Zeer elegante stijl met veel persoonlijkheid voor een 2de wijn, mooi fijne, compacte en rijpe tannine met een zeer fris evenwicht en een vuursteentoets in de finale.

Altijd prijs, deze topwijn is hemels bij gastronomie.

94+/100 Parker

96/100 Wine Spectator

97/100 JS

96/100 Decanter

95/100 Neal Martin Vinous

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

De vroegere La Parde heeft veel gewonnen in volume en klasse!

2de Wijn van Château Haut Bailly Grand Cru Classé Péssac Léognan

Rode Wijnen Bourgogne - Rhône - Languedoc

beste bourgogne prijs kwaliteit van topjaar, bij pluimwild of hertevlees.

super bij hazerug of haarwild 1h op voorhand openen.

Intens karmijnrood, weelderige aroma's van bosbessen en frambozen vermengd met exotische kruiden, rozenblaadjes,
bergamot en gerookte thee, vol in de mond, met fluwelen tannine, aangemaam zuurtje en een mooie lengte en concentratie zonder zwaar over te komen.

super bij haarwild en rood vlees, prachtig op dronk met nog mooie reserve

Mooi helder kleur tussen viooltjes en donkere pruimen. Saint Joseph met zwarte bosbes, kers, peper, munt, potlood, wierrook, mooie eik, cacao en minerale toetsen zoals vuursteen.  Een zeer pure stijl van Saint Joseph met veel expressie van terroir. Nu drinken tot 2030 bij gegrild vlees of lopend wild met donkere saus.

 

voor alle wild met truffel of herfstgarnituur 

94/100 Vinous JR

De Topappelatie van de zuidelijke Rhône die kan wedijveren met de grootste Châteauneufs.  Zeer hoog gelegen wijngaard met de nadruk op fris en sappig donkerrood fruit, een krachtige structuur en zwoele kruidigheid en complexiteit.

Aroma's van zwarte kersen en zoethout.  Dit is een krachtige stijl, intens vol en rijk van smaak met een enorme lengte.   

Christophe en Anne-Sophie zijn de 7de generatie van dit familiedomein !  Ze beschikken over 19ha in Gigondas en ze maken slechts 1 enkele cuvée die elk jaar is uitverkocht.  70% Grenache, 20% Syrah en 10% Mourvèdre, de druiventrossen worden ontrist, dan vergisting met natuurlijke gist en een 2 jaar lange opvoeding in oude houten foudervaten.

Dit traditioneel adres is een must have voor iedere liefhebber van toppers uit de zuidelijke Rhônevallei.

Drink je hem jong of oud, altijd zal hij een enorme impressie nalaten, een puur natuurproduct van het grootse terroir.

 

Degustatie

Intens magentarood met lichtblauwe schijn in zijn jongheid.

Sterke, geparfumeerde aroma's van rijpe kersen, bosbessen, lavendel, zwarte thee, rook en mineralen (leisteen).  Rood en blauw fruit wisselen mekaar af, bloemen, lichte anijstoets, exotische specerijen en mediteraanse kruiden.
De smaken bouwen zich langzaam op van fruit tot kruidige finesse.  Mooi lange adronk met mooi aanwezige fijne tannine.

zachte volle Roussillon voor bij vlees met saus

Assemblage van de helft Grenache en de helft Syrah, gerijpt in franse eik.  Rijpe intense aroma's van  bosbessen en kersen, zoethout, aangevuld met gerookt en geroosterd vlees, gebrande koffie en een cacaotoets. Deze wijn is vol, romig en weelderig in het midden van de mond en op het einde nog een pepertoets. Dit is de ideale begeleider van BBQ.

 

bij rood vlees of haarwild, super intens met zachte afdronk.

93/100 Robert Parker.com

Coup de Coeur - Terres de Vins

Het summum van AOC Terrasses du Larzac !

De "Black Edition" is de cuvée met meer Syrah en meer nieuwe eiken vaten.  De wijn is intenser van kleur dan de gewone cuvée, licht getoast, vanille, ceder in de neus, dan die rijke smaak van rijpe zwarte bessen met een stevig, volmondig smaakpalet, veel complexiteit en een zeer lange finale.  Ideaal bij geroosterd vlees of haarwild met saus. 

Topwijn van deze nieuwe sterappelatie !

bij klassieker als osso bucco

Rubicone "Vivian" 2016 Az.Ag. SAN VALENTINO Roberto Mascarin - Emiglia Romagna BIO

Biologische assemblage van Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon en Montepulciano, opgevoed op Houten Foeders en 10 maanden op franse eiken vaten.

de ster van Italie mag niet ontbreken, Bij alle rijke vlees- en kaasgerechten.

Tenuta di Collosorbo is een echt familiedomein uit Montalcino.  Deze superster Brunello heeft rijpe kersen en gestoofde pruim, zoethout, ceder, milde tabak, een zwoele kruidigheid en rooktoetsten.  Zeer complex en met een heel lange afdronk.  De ultieme wijn voor bij een houtgegrilde Bistecca Fiortentina !

Tenuta di Collosorbo, een van de oudste domeinen in de Montalcino regio, wordt bestuurd door drie vrouwen: Giovanna Ciacci, het hoofd en hart van Collosorbo, en haar twee dochters, Lucia Sutera Sardo, landbouwkundige, verantwoordelijk voor verkoop en marketing, en Laura Sutera Sardo, oenologe: haar werkterrein is de wijngaard en de kelder, waar ze de wijnen maakt. Drie vrouwen, drie karakters: Giovanna gaat minutieus te werk, Lucia is een echte doorzetter, en Laura, die is een en al positiviteit. Zowel in de wijngaard bij het oogsten als achteraf in de wijnkelder zijn specialisten aan het werk. De druiven worden zachtjes uitgeperst: minimale stress geeft maximale smaak in het sap.  Door spontane alcoholische vergisting, respect voor de druif, keuzes specifiek afgestemd op elke wijn, wordt uit elke druif het allerbeste gehaald.
Hun wijnkelder is van Etruskische oorsprong, uitgegraven in de tufsteenbodem, anderzijds gebruik makend van moderne technologieën. Onze wijnen ouderen op Frans en Sloveens hout. De verschillende vaten (12 à 54 hl) en rijpingstijden bepalen voor elke wijn mee de juiste keuzes tijdens het rijpingsproces.

 

ZOETE WITTE WIJN

voor bij gebakken foie of kruidige desserts met speculoos bvb

Vin Doux Naturel AOP Rivesaltes Ambré Millésime 2009.

Deze 14 jaar oude Ambré bestaat uit een assemblage van 80% Grenache Blanc en 20% Macabeo. Deze Vin Doux Naturel kreeg eiklagering en ook rijping in heel grote glazen flessen.   

Intense aroma’s van honing, zeste van sinaasappel, kruiden- en peperkoek, gevolgd door vijgen en dadels en een fluweelzachte finale.  Combineer deze wijn met verfijnde desserts of met intens smakende en lopende kazen.

Château de Jau is gelegen in de vallei van Agly, in de buurt van het dorpje Cases-de-Pène, op 20 km van Perpignan. De geschiedenis van dit domein begon als Cisterciënzer abdij in de XII° eeuw, maar de echte wijncultuur ontstond hier in de jaren zeventig, onder impuls van de familie Dauré, die Château de Jau tot een hogere, bekende klasse heeft verheven.

Peetvaders Bernard en Jean Dauré waren echte baanbrekers in de – ondertussen overal ter wereld gekende – Côtes du Languedoc – Roussillon. Eind jaren 70, begin jaren 80 slaagden zij met hun heldenmoed erin om de weerbarstige, rotsachtige bodem (Garrigue) op de hellingen om te toveren tot vruchtbare wijngaarden, waar de druiven onder invloed van een maritiem klimaat en een verkoelende noordenwind, tot een optimale rijpheid kunnen komen. Château de Jau beschikt over 134 ha wijngaarden, waarvan er maar liefst 128 ha werden aangewonnen door Jean en Bernard. Jau is een lappendeken van terroirs. Tot een hoogte van 150 meter, op een bodem van kalk- en leisteen, vindt men hoofdzakelijk Syrah (52 ha) en Mourvèdre (20,5 ha) naast een kleiner percentage Cabernet, Muscat à Petit Grains, Vermentino en Grenache. In de hoger gelegen wijngaarden (300 m), op en witte kalksteenbodem, wordt hoofdzakelijk Carignan en Grenache Noir verbouwd.

Thans wordt Château de Jau geleid door Simon Dauré., Zijn team weet de uitzinnige kwaliteit van de wijnen perfect te omkaderen met een goed doordacht, geraffineerd marketingbeleid. Het merk “Jau” is thans niet meer weg te denken op de wereldwijde wijnmarkt !

Dit domein is een toonaangevend bedrijf dat buiten een veelzijdige wijnproductie ook enorm interessant is voor het toerisme in het land van de Catharen. Een belangrijke kunstgalerij in de moderne kunst, en een overheerlijk en rustgevend buitenrestaurant bieden de bezoekers van Château de Jau een onvergetelijke ervaring. De familie Dauré werkt hier met hart en ziel aan een imago waarvan de kwaliteit wordt weerspiegeld in hun wijnen.

klassiek met foie of bij gastronomische desserts, vele ander jaren ook beschikbaar