BORDEAUX PRIMEURS 2022 INFO

 

Beste Wijnliefhebbers,


HIERBIJ MIJN JAARLIJKS RAPORT BORDEAUX PRIMEURS 2022

 

25 jaar voer ik "en primeur Bordeaux "in ,  en in plaats van mij een oude rot te voelen, kijk ik met verbazing, soms met verstomming uit naar alle ontwikkelingen op het hoogste niveau in Bordeaux.  Nieuwe wijngaardmethodes, biodiversiteit, enorme opmars van biologische wijngaarden, biodynamie, nieuwe vaten- en vinificatiekelders, kleinere micro vinificaties perceel per perceel, andere rijping dan het franse eiken vat, amphoren, alle combinaties van rijping in beton, amphoren, nieuwe grote fouders, gedeeltelijke vinificaties met niet ontriste druiventrossen, ..., soit Bordeaux staat niet stil en er zit enorm veel dynamisme in.  Men leert niet enkel meer van de ouders, maar ook van andere wijnregio's en landen.  Het is een kruidvat van experimenten, waarvan de beste overblijven en door de grote kastelen eerst worden toegepast op grotere schaal.  Dan volgen, via de wijnconsulenten de kleinere ambitieuze kastelen.

Ook de overnames, de verkochte kastelen,  het verloop van technisch directeuren, wijnmakers, consulenten, etc. is bijna niet bij te houden, maar van de beste kastelen van de laatste jaren hou ik overal de vinger aan de pols.

  
Zoals de laatste 22 jaar reis ik af naar Bordeaux voor de Primeurweek om een idee te krijgen over de nieuwe jaargang 2022 die de komende weken wordt gelanceerd.  De prijzen zullen uitkomen vanaf 2 mei tot ....

Door de kleine productie en de uitstekende kwaliteit, belangstelling en de aanhoudende inflatie (lonen, droge materialen, alle benodigheden) reken ik wel op een prijsverhoging., zeker in het hogere gamma.  De honger wereldwijd naar absolute luxeproducten valt maar niet stil 

Desalnietemin moet men rekening houden dat de handelshuizen hogere rentes betaalt en de economie iets aan het afkoelen is.  Maar of daarmee rekening zal gehouden worden, .... , ik hoop het in ieder geval wel, maar de belangstelling uit Azie en Amerika was bijzonder groot dit jaar, dat konden we duidelijk zien en horen in Bordeaux.  Er waren toch een 2000-tal proffesionals uit de hele wereld meer dit jaar. 


WERKWIJZE
Van Péssac-Léognan tot Margaux, gevolgd door Saint Julien, Haut Médoc,Pauillac & Saint Estèphe , over het plateau van Pomerol en de glooiende hellingen van Saint Emilion, overal kon ik de vatstalen proeven van 2022.  Niet minder dan 520 stalen heb ik geproefd waaronder sommige 2 tot 3 maal, samen met de internationale wijnpers.  Soms proef ik op het kasteel zelf voor zeldzame grote wijnen zoals Troplong Mondot die mooi vernieuwd is, maar veelal proefde ik bij diverse wijnassociaties die dan al hun wijnen voorstellen in 1 kasteel in de streek.  Zo proefde ik bij Union des Grands Crus de Bordeaux, Syndicat de Pomerol, Grand Crus Classés de Saint Emilion, Les Clés, Les Vins Thunevin, La Grappe Derenencourt , Cru Bourgeois, Salle des Dominicains (Jurade de St Emilion) Côtes de Francs, Grand Cercle de Bordeaux (ch Montlabert), etc.

Dan bundel ik mijn resultaten en toets ik deze af bij de artikels van internationale critici, Vinous Neal Martin, Antonio Galoni, Jean Marc Quarin, Parker, Jancis Robinson en Jane Anson Inside Bordeaux.KLIMAAT  en  JAARGANG , de algemene indruk , mijn opinie...

Het jaar 2022 werd gekenmerkt door een hete zomer en een lange, droge periode, maar in tegenstelling tot wat men zou denken, was het niet de meest extreme jaargang ooit. Volgens onze bronnen kende het jaar 2003 hogere zomertemperaturen, terwijl de jaren 2009 en 2010 meer overtemperaturen vertoonden. De wijnstok slaagde er echter in om weerstand te bieden dankzij drie belangrijke parameters.

1/Ten eerste was het jaar 2021 erg nat, waardoor er een grote voorraad water in de bodem kon worden opgebouwd.

2/Ten tweede is de manier van bewerken van de wijngaard de afgelopen tien jaar sterk geëvolueerd, met name wat betreft de begroeiing tussen de wijngaard en de biodiversiteit, naast de wijngaarden (het uitzicht in de wijngaarden is zo veel veranderd.   Deze verandering bevorderde de diepe worteling van de wijnstok.

3/Ten slotte hielpen de koele nachttemperaturen van september om de effecten van de droogte op de wijnoogst te verzachten.  De druiven zijn dus in ideale omstandigheden perfect rijp kunnen worden, zonder de druk van weersveranderingen.

 

De rode wijnen van Bordeaux 2022 wekken hoge verwachtingen op,  Nog voor hun presentatie in
primeur waren  journalisten, enthousiaste liefhebbers en wijnbouwers op de hoogte van de uitzonderlijke kwaliteit, de "Buzz" werd dus goed in gang gezet, Sommige journalisten deden al vergelijkingen met uitzonderlijke jaren 1959 in combinatie met de uitzonderlijke tannines van 1961, vergeet 1982 en 2005, ....  soit zo ging dit maar door in de maand voor de primeurs in de internationale pers.

Het moet gezegd worden dat dit een zeer, uitzonderlijk geslaagd jaar is, maar er zijn zeker wijnen die ik niet zou aanraden.  Je mag dus zeker niet blind kopen, zoals in 2000, 2005 en 2010.

Alles komt neer op de technieken en beslissingen van de wijnmakers.  Doordat ze nu al veel zeer warme jaren achter de rug hebben, is de kennis daaromtrent nu al veel meer doorgedreven dan voor 2018.  De expertise is dus al eens beproefd en bijgesteld.

Het klimaat was vooral droog, zeer warm, maar toch koudere nachten in september (die de wijnen toch nog mooi evenwicht en frisheid geven).

Dus geen of weinig vorstschade maar toch weinig opbrengst door de droogte.

Door de droogte zijn het zeer kleine bessen, zeker in de Médoc en Graves, dus terug weinig opbrengst en productie.  Veel vraag, belangstelling en weinig aanbod.

De dikke schillen die de druif beschermen voor de hitte en de droogte zijn dikker dan andere jaren, EN, ze zijn procentueel veel meer aanwezig ten opzichte van het vruchtvlees doordat het zo een kleine bessen zijn.  Zoals je weet komt de tannine hoofzakelijk van de schil , dus de tannine is zeer hoog, maar nog belangrijker mooi rijp, want de data voor de pluk kon perfect onderzocht en uitgevoerd worden.

Dus geen meeldauwschade, schimmels door de droogte, dus ook geen nadelige behandelingen in de wijngaard.  De sanitaire toestand van de druiven was de optimaal, de druiven zijn een pure expressie van fruit en terroir.

Het gevaar zit hem dus vooral bij de beslissingen van vinificatie.  Vele grote Bordeaux-wijnen geven al enkele jaren het voorbeeld en zorgen voor minder extractie van kleur, intensiteit, kracht, alcohol, hout, enz. 

Alles wordt nu veel delicater gevinifieerd, de wijnen worden gepamperd !

De kleur, concentratie, de rijpheid van het fruit, de rijpheid van de tannine is er in overvloed.  Dus het komt er op neer om de vinificatie te doen op lage temperatuur, druiven eerst enkele dagen afkoelen, alles met zwaartekracht, er wordt dus niet veel meer overgepompt of helemaal niet, Door de vorm van vinificatiekuipen en de lage termperatuurgisting in langere termijnen wordt op subtiele wijze alles uit de druif gehaald op aromatisch vlak, met behoud van de frisse fruittonen en de mineraliteit van het terroir.  De wijnen zijn nog nooit zo puur geweest.

Zeker in 2022 was dit zeer belangrijk omdat de druiven zeer geconcentreerd waren en er een zeer hoog tanninegehalte was.

Absoluut te mijden zijn de wijnen die in de laatste jaren zeer zwaar en "overdone" waren, tenzij ze radicaal van stijl zijn veranderd.

 

 

De regio's

In Saint Emilion waren de opbrengsten wel op een goed niveau, want er was daar iets meer neerslag, en de kleigrond werkt natuurlijk ook mee, maar volgens mij zijn de  Saint Emilions ook de meest heterogene wijnen van dit jaartal samen met Fronsac.  Pomerol is dan terug wel weer uitstekend in het algemeen, of toch zeker consistenter dan Saint Emilion.  Kijk zeker uit naar de beste terroirs in Saint Emilion met oude wijnstokken (de premiers en bvb Villemaurine, of Grand Corbin Despagne die tegen Pomerol ligt, maar ook zelfs de 2de wijn van La Gaffelière heb ik nog nooit zo goed geproefd, Clos la Gaffeliere, deze wijn zou ik alijtd voornemen op bvb een Dassault die de laatste jaren nog altijd doorgaat in exctracite, concentratie en waardoor de rusticiteit de bovenhand neemt., 

Om een beeld te schetsen schrapte ik in Saint Emilion al de helft (50%) van de wijnen vooraleer ik de beste herproefde.  In Graves was er 30% minder goed, In Margaux 25%,  Saint Julien, 20% en in Pauillac slechts 10% die ik minder proefde of die niet de klasse van het terroir uitstralen. 

Maar nogmaals, de wijnen die uitstekend waren zijn dan ook echt uitzonderlijk tot hemels, van de charmante aanzet, het brede, filmende middenpallet tot de mineralige, frisse lengte met complexe afdronk.   Werkelijk een 35-tal wijnen heb ik als hemels ervaren en dat waren niet enkel de grote kannonnen.  

 

De duivensoorten
De Merlots zijn geweldig op de beste terroirs, en in het bijzonder op de klei-kalksteen. Fruitig maar zonder een toon van overrijpheid, zacht maar evenwichtig, presenteren ze scherpte en een onweerstaanbare charme.  Na de zomer van 2020 werd al geopperd andere duivensoorten te planten om Merlots te vervangen, maar als je de beste 2022 proeft, dan mag deze proefballon nog tientallen jaren worden uitgesteld.

 

Ander fenomeen die de Saint Emilions en in mindere mate de Pomerols nog dat tikkeltje extra geven is de verhoging in assemblage van de Cabernet Franc.

Naast complexiteit, een extra dimensie in smaakstructuur,  pittigheid en bewaarkracht brengt dit de Saint Emilions een beter evenwicht toe,.  En bij het bewaren van de wijnen zal deze druivensoort bijdragen aan  een nog nobeler boeket.  

 

Het succes van Petit Verdot in een een droge vintage zoals 2022 is vooral gekoppeld aan de aard van de bodem.  De beste petit verdots zijn dus niet van jonge wijnstokken of van zeer gedraineerde bodems.  De wijnen die ervan worden gemaakt, brengen een pittig karakter en een karakteristieke zoetheid.

Deze druivensoort wordt altijd geblend in een zeer klein percentage, maar geven toch iets extra aan complexiteit en aromatisch karakter, ik denk dan vooral aan de Haut Médocs, Moulis en Médocs en Margaux's.

 

Tot slot Cabernet Sauvignon,  de druivensoort die het meest profiteert van de laatste zeer warme jaren.  Vroeger was het toch zo moeilijk was om deze kleine, moeilijke druivensoort perfect te laten rijpen.  Nu kunnen de topkastelen analyseren wanneer ze de optimale rijpheid bereiken, perceel per perceel.  Er was ook geen stress in de pluk omdat er zware regenbuien aankomen die de druiven zouden "verwateren" of dat er schimmels zouden komen door de vochtigheid.  Nee, de technische directeuren konden perfect wijngaard per wijngaard aanduiden met de ideale oogst-tijd.  Doordat de aroma's zo puur zijn, er zitten bijna geen foute smaken in, komen ook de echte terroiraroma's naar boven.  Dat wil daarvoor niet zeggen dat je alleen maar Grand Cru Classé's moet kopen, maar meer en meer kleine wijngaarden/wijnkastelen met een goed terrroir worden opgeslorpt in de grotere Topkastelen. 
De Cabernet Sauvignon is verrassend evenwichtig en harmonieus, tanninerijk maar ook vlezig in smaak, met behoud van frisheid en de typische klasse van grote Bordeaux-wijnen.  In dit stadium lijken ze bijzonder veelbelovend.

Ik twijfel er dan ook niet aan dat Cabernet Sauvignons op termijn hun ware potentieel onthullen,  en bijgevolg zullen uiblinken in nobele klasse en raffinement I!!

 

VERDICT

De jaargang 2022 produceerde uitzonderlijke wijnen in Bordeaux. De wijnen hebben een grote complexiteit in de neus, met fruitige aroma's, uitgesproken frisheid en zuiverheid, evenals een volumineuze, zachte, soepele en energieke tanninestructuur. De wijnen hebben veel diepte intensiteit. De rode wijnen zijn fruitig, met een indrukwekkende tannineconcentratie, maar zonder hardheid. Opvallend is hun charmant karakter en een mooie frisheid in de lengte. De witte wijnen zijn mals, licht zuur maar aromatisch. De zoete wijnen zijn krachtig en puur, met een evenwicht gedragen door hun rijkdom aan smaken. Kortom, de jaargang produceerde unieke en multidimensionale wijnen met veel intensiteit

Uitzonderlijk jaar die iconische wijnen zal voortbrengen.  Toch moet je kasteel per kasteel bekijken.  De aanpak, filosofie en ook wel de technische infrastructuur van de wijnmakers zijn cruciaal..   In vergelijking met andere grote kwaliteit-wijnregio's (Rhône, Bourgogne, Piemonte, Toscane, Ribera del Duero, Californie,) zit Bordeaux in een stroomversnelling, zelfs in een revolutie de laatste jaren.  Prijzen zullen duurder zijn maar als je dan gaat vergelijken, dan kan je soms nog een straffe slag slaan, zeker in primeur.  

Zeer warm jaar met wijnen die een ongelooflijk evenwicht hebben tussen frisheid en, pure aroma's.  Mooie concentratie, breed gevuld middenpallet en klassevolle lengte maken deze wijnen af.


AANKOOPSTRATEGIE

Koop dus niet om het even wat van je lievelingswijnen die je al tientallen jaren kent, maar overleg met mij of toets deze kastelen af met de scores van internationale journalisten.  Scores moeten daarom niet torenhoog zijn maar ze moeten vooral consistent zijn.  Liever een wijn die overal tussen de 91-94/100 scoort , dan een 95-96/100 die bij sommige anderen maar 89/100 scoort.  Iedere journalist heeft zijn eigen stijl, en heeft ook een andere cultuur in het proeven van Bordeaux.  Ik kan ook raad geven indien je koopt voor de lange termijn, of het liever wijnen zijn waarvan je sneller wilt genieten.  

 

Ikzelf zal minder verschillende kastelen kopen, maar veel van de subtop waar ik absoluut zeker van ben .

 

Ik heb nu al een lijst waarvan ik niet kan wachten om die te kopen :

De absolute top, dus kopen wat er aangeboden wordt  

Canon 

Cheval Blanc

Troplong Mondot  FAVORIET Saint Emilion Premier Grand Cru Classé

Canon La Gaffeliere

La Gaffeliere

La Conseillante

Domaine de Chevalier  FAVORIET Graves Péssac Léognan Grand Cru Classé

Haut Bailly

Smith Haut Lafitte

Grand Puy Lacoste  FAVORIET Pauillac Grand Cru Classé

Mouton Rotschild

Lafite Rothschild

Pichon Baron

Pichon Comtesse

Margaux

Rauzan Ségla

Haut Brion

Léoville Baron   FAVORIET Saint Julien Grand Cru Classé

Léoville Poyferré

Brane Cantenac

d'Issan  FAVORIET Margaux Grand Cru Classé

Malescot St Exupéry

Cos d'Estournel

 

De topwijnen die eruit springen en die de moeite zijn om in primeur te kopen:

 

Clos de l'Oratoire

Larmande 

Soutard

Mondot 2de wijn Troplong voor wie graag verfijning heeft.

La Marzelle  TOT 10 MAAL ZEER CONSISTENT GEPROEFD ZOWEL IN BRUSSEL ALS BORDEAUX

Fleur Cardinale  FAVORIET Saint Emilion Grand Cru Classé

Villemaurine  OP EN TOP Complex, dit is een Sommelier wijn

Clos la Gaffeliere  BESTE PK

Laroque  OPMERKELIJK TERROIR ik herproef nog eens enkele oudere jaren om te checken.

Grand Corbin Despagne  VASTE WAARDE om een eindje te bewaren, vergeet de formidabele 2020 niet te kopen.

 

La Croix de Gay Pomerol

Le Gay  FAVORIET Pomerol

La Pointe

 

Fieuzal

Malartic Lagravière  FAVORIET Graves Péssac Léognan Grand Cru Classé

Larrivet Haut Brion

 

Cantenac Brown   FAVORIET Margaux Grand Cru Classé

Giscours  

Kirwan  BESTE PK (nog scores afwachten maar deze was zo veel beter dan gewoonlijk)

Prieuré Lichine  BESTE PK,  hangt af van de prijs, de formidabele 2019 is natuurlijk zeer goedkoop gelanceerd geweest.

du Tertre   NOG BETER EN BETER DE LAATSTE JAREN, zal afhangen van de prijs. 

 

Dutruch Grand Poujeaux  MIJN EERSTE VATSTAAL en wat een verassing, tot 5 maal consistent geproefd. BESTE PK niet aarzelen voor Magnums en 3L

aan die prijs ideale wijn om een mooi feest mee te geven.

Chasse Spleen  VASTE WAARDE die iets beter is dan gebruikelijk

 

Fiefs de Lagrange  BESTE PK

Langoa Barton  FAVORIET Saint Julien Grand Cru Classé, daar zal ik zeker veel teveel van kopen indien mogelijk, maar ja dat is misschien wel de revelatie van 2022, moet niet veel onder doen voor zijn grotere broer Léoville Barton en zal sneller op dronk zijn.  Als je weet dat een gemiddelde Langoa 15-20 jaar bewaard en een Léoville 25-40 jaar, dan zal je vlugger plezier hebben aan Langoa Barton.  Wat een klasse.  Chapeau aan de Barton familie die sinds jaren schitterende wijnen maakt en nu toch aan een wederopstanding bezig is. 

Branaire Ducru  KLASSE

Gloria  VASTE WAARDE

Beychevelle  ZACHT EN CHARMANT

Talbot  VOL EN VLEZIG

 

d'Armailhac  VASTE WAARDE, volledig nieuwe chai, dezelfde equipe als Mouton Rothschild

Grand Puy Ducasse  BESTE PK

Réserve Pichon Comtesse  BESTE 2de wijn aan nog betaalbare prijzen.

 

Petit Bocq  BESTE PK ,  3* vergeleken tegen rechtstreekse concurenten van dezelfde prijsklasse, Lylian Ladouys en Tour des Termes

Phélan Ségur  TOPPER sinds enkele jaren oppermachtig, tanninerijk zoals het een echte St Estèphe betaamt, maar ook briljante klasse !

 

enkele outsiders, wijnen die je niet perse in Pirmeur moet kopen, maar die wel zeer veelbelovend zijn.

La Cabanne Pomerol

Clos Badon Thunevin  AFWACHTEN VOOR DE PRIJS MAAR DEZE WIJN SPRONG ERUIT

Tours de Pressac (2de wijn)  Prijstechnisch interessant maar niet voor primeur te kopen.

Réaut  In Onderhandeling.

Vieux Maillet Pomerol  Zij hebben La Fleur Gazin gekocht, die wijngaard zou opgaan in Vieux Maillet, wat commercieel voor de naam van La Fleur Gazin een grote ramp zou zijn, want deze wijn heeft een mooie reputatie bij ons.  Niettemin een zeer mooie Vieux Maillet

Beaumont  ABSOLUUT ONKLOPBAAR PK  maar de 2020 is ook fenomenaal, daarom moet je dit niet in Primeur kopen, je haalt daar niet veel voordeel uit.

 

Raadpleeg dus geregeld mijn pagina primeurs 2022.

Vergeet ook niet de beschikbare Bordeaux te raadplegen op mijn webshop, er zitten nog veel buitenkansen in van 18,19 en 20.

HAPPY HUNTING !

Alle vragen zijn welkom, advies op maat.  

Bedankt voor jullie interesse !

Vriendelijke groeten,

SteVIN