Grande Sélection is de betere Cuvée van Patrick Carteyron in Génissac (op enkele voetstappen van Saint Emilion).  Cuvée van oude wijnstokken,100% Merlot die werd opgevoed op 1/3 nieuwe eik van de beste kwaliteit van Allier.   Met veel liefde, een massa ervaring en vakmanschap maakt Patrick een ode aan wijnen van de rechteroever.  Voor liefhebbers van Pomerol en Sainit Emilion zal deze stijl erg dicht aanvoelen.  Zijn wijngaarden liggen dan ook ten zuidwesten van Saint Emilion.

Mooie aanzet met rijp rood fruit, een zachte pepertoets, zoethout en delicate vanille- en getoaste toetsen.  Mooi ruggegraat met zachte tannine en middellange lengte.  

Klassieke kasteelwijn uit Saint Emilion van de belgische famillie le Grelle.  Sinds de nieuwe "Chai", vanaf jaargang 2000, maken ze hier traditionele Saint Emilion met een zeer mooie regelmaat.  Ikzelf en een colloga hebben de eer gehad om de oogsten van 2002 en 2004 in goede banen te leiden.  Wat een spektakel.  We waren de enigen in de streek van Montagne en Lussac die werkten als de Grand Cru's, manuele oogst, volledige ontristing, manuele triage met 8 personen (!), enkel het beste ging in de vaten.  De inox-tanks werden tijdens de battonage ook telkens afgekoeld en zuurstof ontnomen met (ik denk Crio-)gas.  Dat was ongezien in die tijd en ik weet nog dat de burgemeester van Lussac s'morgens en s'avonds kwam kijken wat er allemaal gebeurde !  De wijnen zijn uitstekend tussen 4 en 8 jaren oud.  Moderne "Chai" met thermogereguleerde Inox vaten, en nadien wordt een gedeelte opgevoed op nieuwe eik van befaamde tonneliers (Taransaud, Darnajou) en een gedeelte op houten vaten van 1 wijn.  Klein rood fruit, vooral aalbessen en bosaarbei, donkere pruimen en een lichte toets van vanille en groene thee.  Een soepele Saint-Emilion met mooi fruit en een pittig maar ook fijnzinnig karakter.

 

 

Château de Cèdre is één van de tophuizen uit de regio Cahors, een regio gekend om zijn ‘Vin Noir’, een naam die ze dankt aan de Malbec druif, die zeer intens van kleur is naar het zwarte toe.

De familie Verhaeghe zijn perfectionisten en ze zijn sinds de jaren '50 pioniers in kwaliteits cahors met een mooi bewaarpotentieel.

De wijngaarden situeren zich op drie verschillende terrassen langsheen de rivier Lot met bodems die rijk zijn aan kalk en klei. Malbec heerst hier en zorgt voor sappige, karaktervolle wijnen.   

Assemblage van 90% Malbec, 5% Merlot en 5% Tannat, eikgelagerd waarvan 1/3 nieuwe kwaliteitseik.   Ideale begeleider van rood vlees, wild en sterke kazen.

90/100 Bettane & Desseauve

90/100 Parker

91/100 NM Vinous

Topligging tussen Margaux en Saint Julien, gemaakt door Beychevelle.  Haut Médoc met onwaarschijnlijk veel finesse en de charme van een Margaux.

 

Petit Bocq was meer dan 20 jaar geleden één van de eerste topwijnen die ik op grote schaal verkocht.  De belgische Dr. Gaetan Lagneaux kocht begin jaren "90 dit kleine kasteel (toen 2ha) van M. Souquet, wijngaardmedewerker bij Château Ducru Beaucaillou.  We stonden aan het begin van een revolutie, want Gaëtan Lagneaux was een man met ambitie en zin om perfectie (om een idee te geven, na zijn doktersdiploma werd Gaêtan specialist Pathologische Anatomie).  Ook de zeer geschakeerde wijngaard breidde razendsnel uit tot 15ha om er een levensvatbare wijn van te maken die de Grand Cru Classé's het vuur aan de schenen kon leggen.  Ik herinner me nog levendig de kleinere jaren (eerste jaar onder Gaêtan was 1993) 1997 en 1999, met het oudere, prachtige etiket (jammer dat ze veranderd hebben), die gewoonweg subliem waren.  Geen krachtpatsers, maar rijp fruit en een ongekende elegantie en fijne structuur, een verademing in die tijd in Saint-Estèphe.  Na het overlijden van Gaëtan heeft zijn zoon het kasteel in handen genomen en onder invloed van oenologen werd de stijl veranderd naar meer volume en eiklagering, toch wel jammer zeker in de mindere jaren.  De laatste jaren evolueert de wijn terug in de goede richting, want men leert veel uit het verleden.  De wijn is terug een plezier, de sappigheid van het fruit, de romigheid van de tannine en de extra dimensie van een delicate kwaliteits-eikopvoeding.  Dit is terug een complete wijn, een echte "Challenger" van het (duurdere) grotere werk.  Terug op en top een ongekende prijs/kwaliteit in Saint-Estèphe.  2014 was zeer verdienstelijk en in het algemeen in Pauillac en Saint Estèphe soms beter dan 2015.  Deze jaargang is nu en de komende jaren schitterend.  En als je de wijn nog iets kan laten liggen moet je niet twijfelen voor de 2016, zonder twijfel 1 van de 3 beste jaren ooit bij Petit Bocq.  De wijngaard is een lappendeken van kleine percelen van het noorden (Phélan Ségur) van de appelatie tot het zuiden (Cos d'Estournel).  De rijke smakelijkheid van zwarte bessen, donkere kersen, de intense, mooi uitgebreide romige tanninestructuur, de complexiteit van kwaliteitshout, ceder, vanille, koffiebonen en een vleugje zoethout.  Het feest is compleet.  Geniet onbevangen van deze weelderige, vlezige wijn !    

91/100 Parker , beste jaar ooit bij Petit Bocq !

Petit Bocq was meer dan 20 jaar geleden één van de eerste topwijnen die ik op grote schaal verkocht.  De belgische Dr. Gaetan Lagneaux kocht begin jaren "90 dit kleine kasteel (toen 2ha) van M. Souquet, wijngaardmedewerker bij Château Ducru Beaucaillou.  We stonden aan het begin van een revolutie, want Gaëtan Lagneaux was een man met ambitie en zin om perfectie (om een idee te geven, na zijn doktersdiploma werd Gaêtan specialist Pathologische Anatomie).  Ook de zeer geschakeerde wijngaard breidde razendsnel uit tot 15ha om er een levensvatbare wijn van te maken die de Grand Cru Classé's het vuur aan de schenen kon leggen.  Ik herinner me nog levendig de kleinere jaren (eerste jaar onder Gaêtan was 1993) 1997 en 1999, met het oudere, prachtige etiket (jammer dat ze veranderd hebben), die gewoonweg subliem waren.  Geen krachtpatsers, maar rijp fruit en een ongekende elegantie en fijne structuur, een verademing in die tijd in Saint-Estèphe.  Na het overlijden van Gaëtan heeft zijn zoon het kasteel in handen genomen en onder invloed van oenologen werd de stijl veranderd naar meer volume en eiklagering, toch wel jammer zeker in de mindere jaren.  De laatste jaren evolueert de wijn terug in de goede richting, want men leert veel uit het verleden.  De wijn is terug een plezier, de sappigheid van het fruit, de romigheid van de tannine en de extra dimensie van een delicate kwaliteits-eikopvoeding.  Dit is terug een complete wijn, een echte "Challenger" van het (duurdere) grotere werk.  Terug op en top een ongekende prijs/kwaliteit in Saint-Estèphe.  2014 was zeer verdienstelijk en in het algemeen in Pauillac en Saint Estèphe soms beter dan 2015.  Deze jaargang is nu en de komende jaren schitterend.  En als je de wijn nog iets kan laten liggen moet je niet twijfelen voor de 2016, zonder twijfel 1 van de 3 beste jaren ooit bij Petit Bocq.  De wijngaard is een lappendeken van kleine percelen van het noorden (Phélan Ségur) van de appelatie tot het zuiden (Cos d'Estournel).  De rijke smakelijkheid van zwarte bessen, donkere kersen, de intense, mooi uitgebreide romige tanninestructuur, de complexiteit van kwaliteitshout, ceder, vanille, koffiebonen en een vleugje zoethout.  Het feest is compleet.  Geniet onbevangen van deze weelderige, vlezige wijn !   

2de wijn Château Phélan Ségur - Saint Estèphe

Afzonderlijk kasteel van de familie Martin van Château Gloria en Saint Pierre.  Het gaat wel degelijk om een 1ste wijn, gemaakt op dezelfde traditionele manier.  Dit kleine kasteel heeft een aparte wijngaard en "chai" en is niet geklasseerd, zoals Gloria zelf.  Maar wat een klasse van authenticiteit !  De liefhebber van krachtige Saint Julien die bij rood vlees hoort is hier aan het juiste adres.  Sappig donkerrood fruit, een stevig middenpalet en die typische pepertoets op het einde.  Een meesterwerkje die helaas met tijd zal verdwijnen wegens te klein.  Zal normaal opgenomen worden door Gloria.  Geniet er nog van zolang het kan...  

Dit kasteel van 14ha ligt dichtbij de grens van Saint Emilion met Pomerol, waar ook Cheval Blanc en La Domique en La Conseillante liggen.  Mooi terroir dus met wijnranken van meer dan 45 jaar oud.  Traditioneel gevinifieerd en al 18 jaar in biologsiche wijnbouw.  Geniet van deze wondermooie jaargang.  De wijnen worden niet gesulfieteerd maar zijn toch mooi stabiel en ouderen gracieus.

95/100 A Galloni Vinous

94/100 J Dunnuck

93/100 parker

Dit kasteel behoort sinds 1812 tot de familie Despagne en deze jaargang is de 209ste oogst door de familie.

75% Merlot, 24% Cabernet Franc en 1% Cabernet Sauvignon

Biologische wijnbouw.

De Pomerol van Saint Emilion, ...  wat een karaktervolle wijn.

De wijngaarden liggen net op de grens met Pomerol en zijn dan ook hoofdzakelijk, zand-mergel en blauwe klei.  

Heel intense, donkerrode kleur.  Bekoorlijke, zeer verleidelijke en complexe neus, een beetje zoals een grote Pomerol.  Een festival van parfums, donkere pruim, zoete aalbessen, viooltjes, cacao, sigarenblad, zoethout, groene thee en een pittige pepertoets.  

Een echte opeenvolging van heerlijkheden, een fijnproeverswijn, zeer veelzijdig in de mond met een heerlijk middenstuk en frisse lengte.  De tannine is zeer romig en mooi pertinent aanwezig met de nodige energie.  Deze wijn zal zeer mooi ouderen, in de mate dat je deze kan laten liggen natuurlijk.

Dit is een kasteel met een enorm rijke traditie.  Het kasteel is eeuwen oud en kwam 7 generaties terug in de Despagne familie terecht. 

François Despagne is van opleiding microbioloog, en heeft enorme studies gewijdt aan zijn terroir, die voor een groot stuk ook uit Cabernet Franc bestaat (we zijn dan ook niet veraf van Cheval Blanc).  De wijngaard is al meer dan 20 jaar bio en François was dan ook 1 van de pioniers waarvan hij nu de vruchten draagt.  

De wijn is vooral puurheid van fruit, complexiteit, een frisse ondertoon met pittigheid en die heerlijk smeuige tannine die deze godendrank zijn kracht en lengte geeft.

Francois Despagne is momenteel ook voorzitter van de Union des Grand Crus Classés de Saint Emilion.  Francois is een pionier in Saint Emilion met zeer veel aanzien en tevens enorm bescheiden.  Hij gelooft rotsvast in harde werk in de wijngaard en laat als de beste de verscheidene jaargangen praten in het glas.

 

2de wijn van Château Smith Havt Lafitte Péssac Léognan Grand Cru Classé . Favoriet

Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon van de jongere wijnstokken van Smith Havt Lafitte.  De wijn werd gerijpt in 20% nieuwe eik van hun eigen "tonnelerie".  Charmante aromao's van zwarte bessen, bosbes, een aangename kruidigheid, ledertoets, vuursteen en een vleugje vanille.  Deze complexiteit komt van hun biodiverse wijngaarden, de vakbekwaamheid van de wijnmaker en de technische installaties in hun wijnkelder.  Kortom, een buitenkans om kennis te maken met dit Cult-domein !

2021 - 2026

92+/100 J D

Klassieker van de "Graves" van Pomerol (oosten).  Zeer complex en pittig karakter die vrij vlug op dronk is.  Grote jaren zijn een plezier hier !  Subliem bij wildgerechten, pittige kazen, rundsvlees met saus en stoofpotjes.

Intens donkerrood, aroma's van verse braambessen en blauwe bessen met een toets van cacao, walnoot, kardemom, hoisin en zwarte truffel.  Vrij volle structuur voor Clos René met zeer zacht tannine en een subtiele frisheid.  Mooi is het samenspel tussen vers en gekonfijte vruchten met een zeer mooi evenwicht en een mooie adronk met peper.  Dit is bij mijn weten de beste Clos René ooit gemaakt.

Geniet van deze niet te onderschatten klassieker !

 

91-93/100 Parker tot 2035

Château Larmande, 1 van de sterren van de jaren '80 is terug !  Sinds enkele jaren zeker op te volgen.  De prijzen zijn nog betaalbaar voor een Grand Cru Classé en ze genieten ook van de technische expertise van Château Soutard, beiden eigendom van Credit Agricole.  Larmande is een zeer zachte, complexe Saint Emilion die vrij jong kan gedronken worden.  Rijp rood fruit, een zwoele kruidigheid en complexe toetsen van tabak en mokka.  De hoofdtoon van het fruit keert altijd terug, wat wijst op zijn zeer evenwichtig karakter.  De ultieme begeleider van vliegend wild, maar ook bij alle gerechten met bospadestoelen.

Magnum in Originele Houten Kist per 1. 

92/100 Parker 2020 - 2040

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit, sigarenkist, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

93+/100 Parker

93-95/100 Jeb Dunnick

94/100 James Suckling

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot in de 16de eeuw in 1559 werd er voor het eerst geoogst.  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

Wat ik opmerkelijk vind in deze wijn is dat de eiklagering veel gemilderd werd in vergelijking met voorgaande jaren, en dat de wijn zijn ongelooflijk dieprode fruit nu veel meer uitgesproken is.  Wat een intensiteit, volmondig karakter en energierijke lengte.  

93/100 Wine Spectator

93/100 James Suckling

92/100 Decanter

 

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

TOPJAAR 2016 !!! 93/100 Parker 2021 - 2042

3 ha wijngaard van Fleur Cardinale die ze niet mee hebben aangevraagd als Grand Cru Classé, omdat ze deze wijngaard pas kochten in 2011.  Deze wijn wordt op exact dezelfde manier gevinifieerd als de Grand Cru Classé.  Zeldzame wijn in de stijl van het huis.  Ook een groot percentage Cabernet Franc tussen 20 en 30%.  

Ik zou aanraden om deze wijn te drinken vanaf 2023 tot 2031.  Slechts een kleine 16000 flessen werden geproduceerd (38hl/ha).

93/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

94/100 Revue des Vins de France

94/100 Wine Enthousiast

94/100 James Suckling

92/100 B&D

93/100 Wine Spectator

96/100 Jane Anson Inside Bordeaux

De famillie Perrodo (Labegorce, La Tour de Mons en Marquis d'Alesme) kocht deze Grand Cru Classé in 2009 in erbarmelijke staat.  Het werk die directrice Marjolaine de Coninck hier verricht heeft is uitzonderlijk.  Volledig nieuwe kelder en een oenotoeristich centrum.  De recente jaren zijn als een komeet omhoog geschoten in kwaliteit, zie ook de recensies van de wijnjournalisten. 

92-94/100 Parker

2026 - 2050

Lynch Moussas 2019 Pauillac Grand Cru Classé , vroeger een lichtere Pauillac die zeer toegankelijk was.  Nu op weg om een klassieker te worden, 1 van de beste Prijs Kwaliteit wijnen in Pauillac van de Grand Cru Classés.

Matig intense kleur, geconcentreerde aroma’s van zwarte vruchten, mokka, tabak en potlood, zeer typisch voor Pauillac.  Iets lichter middenstuk met fruit, witte peper en sinaasappelschil.  Mooi elegant voor Pauillac met een ziltige nasmaak.   De mooie eikopvoeding zal binnen enkele jaren volledig geïntegreerd zijn en dan wordt het genieten. 

Prachtig bij Lamsgigot, geroosterd rood vlees of boeuf bourguignonne, ook haarwildstoofpotje.  Best dus in herfst, winter en in de lente met een gigot of lamskoteletjes.

92-94/100 Parker  2022 - 2032

16,5/20 Jancis Robinson

92/100 Wine Spectator

94-95/100 James Suckling

92-94+/100 Parker 

95/100 James Suckling

2024 - 2044

Intens dieprood-paars in kleur.  Aroma's van zwarte bessen, rijpe bosbessen, dondere pruimen, toetsen van kamper, violet, cardemmom en steranijs.  Heerlijk volle en complexe stijl met zijdezachte tannine, minerale ondertoon en een mooie balans met frisheid.  Indrukwekkende lengte met intense smaken.  Het is duidelijk dat dit kasteel sinds enkele jaren terug in de lift zit qua kwaliteit na de geweldige 2016 !  Zeker in 2019 één van de beste Margaux Grand Cru Classé's prijs/kwaliteit.  Parel uit de Médoc !

94-96/100 Vinous NM

95/100 Vinous AG

94/100 Decanter Magazine : Top Pick Pessac Léognan

95/100 Jeb Duninck !!!

93-95/100 The Wine Doctor CK

95/100 The Winecellarinsider JL

94-95/100 Yves Beck

92-94/100 Parker

17/20 J. Robinson
92-94/100 Bettane & Desseauve
92-93/100 Revue du Vin de France
93-94/100 J. Suckling
94-96/100 Wine Enthousiast R. Voss
94-96/100 Le Figaro Primeurs Selection
 

Intens donkerpaars.  Flamboyante aroma's van zwarte zoete kersen, braambessen, zwarte pruimen, geslepen potlood, salie en mineralige toetsen.  Zeer mooi evenwicht met structuur, frisheid en focus die mooi samenkomen met het intense fruit.  

Slechts 38% van de productie ging in deze eerste wijn.  Rigoureuze selectie !  Rendement was 26hl/ha, zeer lage productie dus voor de 1ste wijn.  50% Cabernet Sauvignon, 48% Merlot en 2% Cabernet Franc.

96/100 Le Figaro

95/100 A Galloni Vinous

93-95/100 Parker

17,5/20 JR

94-95/100 BD

96/100 JA IB

1 van mijn Favorieten !  Dit historisch kasteel kent een ongelooflijke geschiedenis en is prachtig gelegen net naast de Gironde met een volledig ommuurde wijngaard (clos) van 30ha.  De familie Cruse verkocht 50% aan Jacky Lorenzetti (Pédesclaux en Lylian Ladouys) en samen hebben ze terug geinvesteerd om het volledig kwaliteitspotentieel van dit prachitge historische terroir tot uiting te brengen.  Dit is misschien wel de meest typische Margaux die er is, en is qua stijl te vergelijken met Château Margaux.  Mijn andere favoriet in Margaux is Malescot Saint Exupéry en gaat veel meer naar de stijl van Palmer.   De wijn heeft de laatste jaren nog iets aan vettigheid en concentratie gewonnen, ook aan intensiteit en diepgang.  Een Cru om van dichtbij te volgen de komende jaren.  Dit is een zeer klassevolle, klassieke Margaux met veel complexiteit (zwarte bramen, delicate kruiden, peper, subtiele potloodtoets, leder, cacao, bloemen en zacht gebrande koffie) en wat een romig middenpallet, zijdezachte, lange afdronk... Magistraal, dit kasteel maakt terug deel uit van de elite van Margaux !    

Château d’Issan ,  Historisch kasteel van begin 12de eeuw, de wijn werd reeds geschonken op het huwelijk in 1152 van Alienor d’Acquitaine met de toekomstige Koning van Engeland !  Door de financiele injectie van Jacky Lorenzetti (Pédésclaux) wordt deze wijn terug in ere hersteld.  Stijl meest te vergelijken met Château Margaux, geen enkele wijn komt dichter in de buurt naar mijn mening, prachtig terroir!

Degustatie

Zeer mooi opgebouwde wijn met mooi aanwezige tannine. Deze heeft intense aroma's van donker fruit, zwarte bessen, bosbessen, viooltjes, rozen, frambozen, zwarte bessen, cacao, sigarenkist en een subtiele rooktoets.  Romige textuur die in de mond zijde en leisteen verspreid. Verse munt en eucalyptus in de afdronk, de architectuur van de tannines is serieus maar met een gevoel van energie, en absoluut heerlijk.

Techniek

Oogst van 17 september tot 2 oktober, opbrengst 38 hl/u en het eerste jaartal met vijf druivensoorten in de assemblage, 55% CS, 39% Merlot, 3% CF, 2% Petit Verdot en 1% Malbec.  50% op nieuwe franse eik.

Eindgedachte
De nadruk blijft liggen op textuur en diepte met fluweelzachte tannines.  Hoewel de nieuwe stijl met de nieuwe wijngaarden en de nieuwe assemblage duidelijk een extra dimensie geven aan deze wijn, dan nog komt de echte stijl van d'Issan niet in gevaar.. De elegantie, complexiteit en verfijnde stijl zijn hier duidelijk nog prioriteit.

In magnum nog beter !  Zondagse wijn... Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire Ducru 2016 St Julien GCC, Overgebuur van Beychevelle.  Dit is werkelijk topwijn, zelfs in mindere jaren extreem elegant en zeer typisch St Julien.  Wat een klasse…

Iets lichter van kleur, maar zeer intens van aroma’s, zwart fruit, lichte potlood, klassetabak, zeer elegant en klassiek met eigen St Julien karakter, zwarte peper en subtiele rook ook, zo typisch St Julien.  Geef deze wijn wat tijd of doe hem enkele uren op voorhand open.

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, dit is 1 van de beste wijnen ooit geproduceerd op dit kasteel.    

95/100 Parker

96/100J.SUCKLING: 96 ,

96/100 GALLONI

96/100 WINE ENTHOUSIAST 

Topkasteel die reeds generaties (meer dan 5 eeuwen) in handen is van de familie Malet Roquefort.  Ze werken samen sinds een 20tal jaren met topoenoloog Stéphane Derenencourt die de volledige wijngaard onder handen heeft genomen en ze hebben ook sinds 2012 een volledig nieuwe wijnkelder met topmateriaal om perceel per perceel te vinifieren.  Het prachtig gelegen terroir met de kalkrijke hellingen aan de voet van Saint Emilion net naast Château Ausone zijn sprookjesachtig.   De wijn heeft een enorme kwaliteitsomslag gemaakt sinds 2000 en is altijd maar beter geworden en dit resulteert in 1 van de beste Premier Grand Cru Classés die nog betaalbaar zijn.  Dit is een klassieke stijl maar met zeer veel expressie, een fijne complexiteit (door de 20% Cabernet Franc) en een mooie densiteit.  Een wijn die je altijd zal verbazen, topmateriaal ! 

La Gaffeliere verbeterd sinds 2000 en is voor een Premier Grand Cru Classé vrij "betaalbaar" en hij is nu op het toppunt van zijn kunnen.

Zeer energierijke Saint Emilion, zeer sappig, intense kleur, bosbessen, blauwe pruimen, kirsch, lichte kruidigheid, rozen en potloodtoets.  Elegant, toch volle structuur met frisse lengte, wat een energie.  Kan jong gedronken worden, maar zal enkel maar beter worden.  Jong drinken bij kalfsvlees of een sappige rosbief.  Vanaf 2025 ook bij pluimwild en alles met wilde champignons of truffel, of bij eend.  Jong drinken kan in lente, zomer, ouder beter in de herfst met fazant of patrijs.

Nr 78 TOP 100 Wines of Bordeaux

97/100 JS

98/100 A Galloni Vinous

95/100 Wine Spectator

 

Topkasteel die reeds generaties (meer dan 5 eeuwen) in handen is van de familie Malet Roquefort.  Ze werken samen sinds een 20tal jaren met topoenoloog Stéphane Derenencourt die de volledige wijngaard onder handen heeft genomen en ze hebben ook sinds 2012 een volledig nieuwe wijnkelder met topmateriaal om perceel per perceel te vinifieren.  Het prachtig gelegen terroir met de kalkrijke hellingen aan de voet van Saint Emilion net naast Château Ausone zijn sprookjesachtig.   De wijn heeft een enorme kwaliteitsomslag gemaakt sinds 2000 en is altijd maar beter geworden en dit resulteert in 1 van de beste Premier Grand Cru Classés die nog betaalbaar zijn.  Dit is een klassieke stijl maar met zeer veel expressie, een fijne complexiteit (door de 20% Cabernet Franc) en een mooie densiteit.  Een wijn die je altijd zal verbazen, topmateriaal ! 

La Gaffeliere verbeterd sinds 2000 en is voor een Premier Grand Cru Classé vrij "betaalbaar" en hij is nu op het toppunt van zijn kunnen.

Zeer energierijke Saint Emilion, zeer sappig, intense kleur, bosbessen, blauwe pruimen, kirsch, lichte kruidigheid, rozen en potloodtoets.  Elegant, toch volle structuur met frisse lengte, wat een energie.  Kan jong gedronken worden, maar zal enkel maar beter worden.  Jong drinken bij kalfsvlees of een sappige rosbief.  Vanaf 2025 ook bij pluimwild en alles met wilde champignons of truffel, of bij eend.  Jong drinken kan in lente, zomer, ouder beter in de herfst met fazant of patrijs.

93/100 Parker

96/100 James Suckling

94/100 Decanter

94/100 Neal Martin

95/100 Jane Anson IB

2022 - 2039

Stijl

Giscours Is de mannelijke stijl van Margaux, veel cabernet om iets langer te laten liggen, maar 2016 was een fenomenaal jaar in Margaux.  Rijkheid en concentratie. Giscours is een echte klassieker.

Degustatie

Zeer intense kleur,  zwarte en rode bessen, sigarenkist, gerookte aarde turf, zoethout, gegrilde kruiden en potlood.  Volle wijn, krachtig met enorme lengte die een lange bewaartermijn aankondigd.  Open deze wijn 2 tot 3 uur op voorhand en je zal een onuitwisbaar moment beleven.

Wijn & Gerecht

Voor bij rood vlees, entrecote , cote a l’os, lamsgigot of alles van haarwild.  Drinken in de herfst, winter of vroege lente.  Gegrild vlees of vlees met rijke saus.

 

Geweldige kwaliteit van het team van Giscours onder leiding van Alexander van Beek.

95/100 Parker (definitieve score geproefd op fles)

97/100 James Suckling (definitieve score geproefd op fles)

Nr 37 TOP 100 Best Wines of the Year France !

95/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

Giscours Is de mannelijke stijl van Margaux, veel cabernet om iets langer te laten liggen, maar 2015 was een fenomenaal jaar in Margaux.  Rijkheid en concentratie. Giscours is een echte klassieker.

Zeer intense kleur,  zwarte en rode bessen, sigarenkist en potlood.  Volle wijn, krachtig met enorme lengte.  Voor bij rood vlees, entrecote , cote a l’os of alles van haarwild.  Drinken in de herfst, winter of lente (niet in de zon, wel op een lente-avond).  Gegrild vlees of vlees met rijke saus.

Magnum in Houten Kist per 1

94-96/100 Parker

94/100 Wine Spectator

97/100 J Dunnuck

De volledig nieuwe wijnkelder sinds 2015 heeft enorm veel bijgedragen aan de kwaliteit van deze zeer gekende Grand Cru Classé.  Sinds de 1ste jaargang 2016 in de nieuwe kelder werd gemaakt zijn er enkel topwijnen afgeleverd.  Directeur Philippe Blanc die sinds een 30-tal jaar het kasteel leidt naar perfectie heeft het potentieel en eigen karakter van deze verleidelijke Saint Julien terug gewonnen.  De expressie van dit terroir is 1 van de allerfijnste van de hele Médoc, de charme van de allerbeste Merlot-percelen van Saint Julien, gemengd met de typische smaak van ceder en braambes van de cabernets in deze sector van Saint Julien, altijd mooi in evenwicht gebracht met een subtiele frisheid.  Geen wonder dat deze wijnen altijd geliefd zijn, en ze zijn beter dan ooit !!! 

 

96/100 Parker 2022 - 2042 Magnums in CB1

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

99/100 Jebb Dunnuck

96-98/100 Parker

96+/100

94/100 Decanter Magazine

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

97/100 Jane Anson Inside Bordeaux

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

Nr 37 in TOP 100 Wines of Bordeaux

98/100 JS

96-98/100 Parker

96/100 Le Figaro

98/100 A Galloni Vinous

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, de neus combineert de frisheid van rood fruit en de intensiteit van rijp zwart fruit, allemaal verfraaid met prachtige kruiden, zwarte chocolade, ceder, delicate bloemblaadjes, en lijkt te dansen in het glas. Weelderige aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets. 

De smaak is gestructureerd, zalvend en vol in de mond, met alle weelde die men mag verwachten van een Pape Clement, monumentaal, met perfecte harmonie. Rijpe, stevige, lichtromige en compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

 

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij gastronomische wild stoofpotjes.

94+/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

94/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.