Klassieke kasteelwijn uit Saint Emilion van de belgische famillie le Grelle.  Sinds de nieuwe "Chai", vanaf jaargang 2000, maken ze hier traditionele Saint Emilion met een zeer mooie regelmaat.  Ikzelf en een colloga hebben de eer gehad om de oogsten van 2002 en 2004 in goede banen te leiden.  Wat een spektakel.  We waren de enigen in de streek van Montagne en Lussac die werkten als de Grand Cru's, manuele oogst, volledige ontristing, manuele triage met 8 personen (!), enkel het beste ging in de vaten.  De inox-tanks werden tijdens de battonage ook telkens afgekoeld en zuurstof ontnomen met (ik denk Crio-)gas.  Dat was ongezien in die tijd en ik weet nog dat de burgemeester van Lussac s'morgens en s'avonds kwam kijken wat er allemaal gebeurde !  De wijnen zijn uitstekend tussen 4 en 8 jaren oud.  Moderne "Chai" met thermogereguleerde Inox vaten, en nadien wordt een gedeelte opgevoed op nieuwe eik van befaamde tonneliers (Taransaud, Darnajou) en een gedeelte op houten vaten van 1 wijn.  Klein rood fruit, vooral aalbessen en bosaarbei, donkere pruimen en een lichte toets van vanille en groene thee.  Een soepele Saint-Emilion met mooi fruit en een pittig maar ook fijnzinnig karakter.

Petit Bocq was meer dan 20 jaar geleden één van de eerste topwijnen die ik op grote schaal verkocht.  De belgische Dr. Gaetan Lagneaux kocht begin jaren "90 dit kleine kasteel (toen 2ha) van M. Souquet, wijngaardmedewerker bij Château Ducru Beaucaillou.  We stonden aan het begin van een revolutie, want Gaëtan Lagneaux was een man met ambitie en zin om perfectie (om een idee te geven, na zijn doktersdiploma werd Gaêtan specialist Pathologische Anatomie).  Ook de zeer geschakeerde wijngaard breidde razendsnel uit tot 15ha om er een levensvatbare wijn van te maken die de Grand Cru Classé's het vuur aan de schenen kon leggen.  Ik herinner me nog levendig de kleinere jaren (eerste jaar onder Gaêtan was 1993) 1997 en 1999, met het oudere, prachtige etiket (jammer dat ze veranderd hebben), die gewoonweg subliem waren.  Geen krachtpatsers, maar rijp fruit en een ongekende elegantie en fijne structuur, een verademing in die tijd in Saint-Estèphe.  Na het overlijden van Gaëtan heeft zijn zoon het kasteel in handen genomen en onder invloed van oenologen werd de stijl veranderd naar meer volume en eiklagering, toch wel jammer zeker in de mindere jaren.  De laatste jaren evolueert de wijn terug in de goede richting, want men leert veel uit het verleden.  De wijn is terug een plezier, de sappigheid van het fruit, de romigheid van de tannine en de extra dimensie van een delicate kwaliteits-eikopvoeding.  Dit is terug een complete wijn, een echte "Challenger" van het (duurdere) grotere werk.  Terug op en top een ongekende prijs/kwaliteit in Saint-Estèphe.  2014 was zeer verdienstelijk en in het algemeen in Pauillac en Saint Estèphe soms beter dan 2015.  Deze jaargang is nu en de komende jaren schitterend.  En als je de wijn nog iets kan laten liggen moet je niet twijfelen voor de 2016, zonder twijfel 1 van de 3 beste jaren ooit bij Petit Bocq.  De wijngaard is een lappendeken van kleine percelen van het noorden (Phélan Ségur) van de appelatie tot het zuiden (Cos d'Estournel).  De rijke smakelijkheid van zwarte bessen, donkere kersen, de intense, mooi uitgebreide romige tanninestructuur, de complexiteit van kwaliteitshout, ceder, vanille, koffiebonen en een vleugje zoethout.  Het feest is compleet.  Geniet onbevangen van deze weelderige, vlezige wijn !    

91/100 Parker , beste jaar ooit bij Petit Bocq !

Petit Bocq was meer dan 20 jaar geleden één van de eerste topwijnen die ik op grote schaal verkocht.  De belgische Dr. Gaetan Lagneaux kocht begin jaren "90 dit kleine kasteel (toen 2ha) van M. Souquet, wijngaardmedewerker bij Château Ducru Beaucaillou.  We stonden aan het begin van een revolutie, want Gaëtan Lagneaux was een man met ambitie en zin om perfectie (om een idee te geven, na zijn doktersdiploma werd Gaêtan specialist Pathologische Anatomie).  Ook de zeer geschakeerde wijngaard breidde razendsnel uit tot 15ha om er een levensvatbare wijn van te maken die de Grand Cru Classé's het vuur aan de schenen kon leggen.  Ik herinner me nog levendig de kleinere jaren (eerste jaar onder Gaêtan was 1993) 1997 en 1999, met het oudere, prachtige etiket (jammer dat ze veranderd hebben), die gewoonweg subliem waren.  Geen krachtpatsers, maar rijp fruit en een ongekende elegantie en fijne structuur, een verademing in die tijd in Saint-Estèphe.  Na het overlijden van Gaëtan heeft zijn zoon het kasteel in handen genomen en onder invloed van oenologen werd de stijl veranderd naar meer volume en eiklagering, toch wel jammer zeker in de mindere jaren.  De laatste jaren evolueert de wijn terug in de goede richting, want men leert veel uit het verleden.  De wijn is terug een plezier, de sappigheid van het fruit, de romigheid van de tannine en de extra dimensie van een delicate kwaliteits-eikopvoeding.  Dit is terug een complete wijn, een echte "Challenger" van het (duurdere) grotere werk.  Terug op en top een ongekende prijs/kwaliteit in Saint-Estèphe.  2014 was zeer verdienstelijk en in het algemeen in Pauillac en Saint Estèphe soms beter dan 2015.  Deze jaargang is nu en de komende jaren schitterend.  En als je de wijn nog iets kan laten liggen moet je niet twijfelen voor de 2016, zonder twijfel 1 van de 3 beste jaren ooit bij Petit Bocq.  De wijngaard is een lappendeken van kleine percelen van het noorden (Phélan Ségur) van de appelatie tot het zuiden (Cos d'Estournel).  De rijke smakelijkheid van zwarte bessen, donkere kersen, de intense, mooi uitgebreide romige tanninestructuur, de complexiteit van kwaliteitshout, ceder, vanille, koffiebonen en een vleugje zoethout.  Het feest is compleet.  Geniet onbevangen van deze weelderige, vlezige wijn !   

2de wijn Château Phélan Ségur - Saint Estèphe

Afzonderlijk kasteel van de familie Martin van Château Gloria en Saint Pierre.  Het gaat wel degelijk om een 1ste wijn, gemaakt op dezelfde traditionele manier.  Dit kleine kasteel heeft een aparte wijngaard en "chai" en is niet geklasseerd, zoals Gloria zelf.  Maar wat een klasse van authenticiteit !  De liefhebber van krachtige Saint Julien die bij rood vlees hoort is hier aan het juiste adres.  Sappig donkerrood fruit, een stevig middenpalet en die typische pepertoets op het einde.  Een meesterwerkje die helaas met tijd zal verdwijnen wegens te klein.  Zal normaal opgenomen worden door Gloria.  Geniet er nog van zolang het kan...  

Dit kasteel van 14ha ligt dichtbij de grens van Saint Emilion met Pomerol, waar ook Cheval Blanc en La Domique en La Conseillante liggen.  Mooi terroir dus met wijnranken van meer dan 45 jaar oud.  Traditioneel gevinifieerd en al 18 jaar in biologsiche wijnbouw.  Geniet van deze wondermooie jaargang.  De wijnen worden niet gesulfieteerd maar zijn toch mooi stabiel en ouderen gracieus.

Uitverkocht

2de wijn van Château Smith Havt Lafitte Péssac Léognan Grand Cru Classé . Favoriet

Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon van de jongere wijnstokken van Smith Havt Lafitte.  De wijn werd gerijpt in 20% nieuwe eik van hun eigen "tonnelerie".  Charmante aromao's van zwarte bessen, bosbes, een aangename kruidigheid, ledertoets, vuursteen en een vleugje vanille.  Deze complexiteit komt van hun biodiverse wijngaarden, de vakbekwaamheid van de wijnmaker en de technische installaties in hun wijnkelder.  Kortom, een buitenkans om kennis te maken met dit Cult-domein !

2021 - 2026

91-93/100 Parker tot 2035

Château Larmande, 1 van de sterren van de jaren '80 is terug !  Sinds enkele jaren zeker op te volgen.  De prijzen zijn nog betaalbaar voor een Grand Cru Classé en ze genieten ook van de technische expertise van Château Soutard, beiden eigendom van Credit Agricole.  Larmande is een zeer zachte, complexe Saint Emilion die vrij jong kan gedronken worden.  Rijp rood fruit, een zwoele kruidigheid en complexe toetsen van tabak en mokka.  De hoofdtoon van het fruit keert altijd terug, wat wijst op zijn zeer evenwichtig karakter.  De ultieme begeleider van vliegend wild, maar ook bij alle gerechten met bospadestoelen.

Uitverkocht

Magnums in CB6 (Houten Kist van 6)

Magnum in Originele Houten Kist per 1. 

92/100 Parker 2020 - 2040

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit, sigarenkist, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

93+/100 Parker

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

De grootste wijngaard in Saint-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van Bernard Magrez (Pape Clément).  Krachtige stijl van Saint Emilion met aroma's van kirsch, gekonfijt klein rood fruit (zwarte pruim, bessen en Morellokersen), sigarenkist, pot-pourie, laurier en een pepertoets.  Een stevige maar rijpe tanninestructuur met veel intensiteit van donkerrood fruit en een fantastische, frisse lengte.

 

93/100 Parker TOPJAAR 2016 !!!

3 ha wijngaard van Fleur Cardinale die ze niet mee hebben aangevraagd als Grand Cru Classé.  Deze wijn wordt op exact dezelfde manier gevinifieerd als de Grand Cru Classé.  Zeldzame wijn in de stijl van het huis.

92-94/100 Parker

2026 - 2050

Lynch Moussas 2019 Pauillac Grand Cru Classé , vroeger een lichtere Pauillac die zeer toegankelijk was.  Nu op weg om een klassieker te worden, 1 van de beste Prijs Kwaliteit wijnen in Pauillac van de Grand Cru Classés.

Matig intense kleur, geconcentreerde aroma’s van zwarte vruchten, mokka, tabak en potlood, zeer typisch voor Pauillac.  Iets lichter middenstuk met fruit, witte peper en sinaasappelschil.  Mooi elegant voor Pauillac met een ziltige nasmaak.   De mooie eikopvoeding zal binnen enkele jaren volledig geïntegreerd zijn en dan wordt het genieten. 

Prachtig bij Lamsgigot, geroosterd rood vlees of boeuf bourguignonne, ook haarwildstoofpotje.  Best dus in herfst, winter en in de lente met een gigot of lamskoteletjes.

92-94+/100 Parker 

95/100 James Suckling

2024 - 2044

Intens dieprood-paars in kleur.  Aroma's van zwarte bessen, rijpe bosbessen, dondere pruimen, toetsen van kamper, violet, cardemmom en steranijs.  Heerlijk volle en complexe stijl met zijdezachte tannine, minerale ondertoon en een mooie balans met frisheid.  Indrukwekkende lengte met intense smaken.  Het is duidelijk dat dit kasteel sinds enkele jaren terug in de lift zit qua kwaliteit na de geweldige 2016 !  Zeker in 2019 één van de beste Margaux Grand Cru Classé's prijs/kwaliteit.  Parel uit de Médoc !

Uitverkocht

In magnum nog beter !  Zondagse wijn... Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire Ducru 2016 St Julien GCC, Overgebuur van Beychevelle.  Dit is werkelijk topwijn, zelfs in mindere jaren extreem elegant en zeer typisch St Julien.  Wat een klasse…

Iets lichter van kleur, maar zeer intens van aroma’s, zwart fruit, lichte potlood, klassetabak, zeer elegant en klassiek met eigen St Julien karakter, zwarte peper en subtiele rook ook, zo typisch St Julien.  Geef deze wijn wat tijd of doe hem enkele uren op voorhand open.

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, dit is 1 van de beste wijnen ooit geproduceerd op dit kasteel.    

93/100 Parker, volle, stevige Margaux, ideaal bij gegrild vlees, compact donkerrrood fruit en veel complexiteit.  Zeer geraffineerde en lange afdronk.

2022 - 2039

Giscours Is de mannelijke stijl van Margaux, veel cabernet om iets langer te laten liggen, maar 2016 was een fenomenaal jaar in Margaux.  Rijkheid en concentratie. Giscours is een echte klassieker.

Zeer intense kleur,  zwarte en rode bessen, sigarenkist en potlood.  Volle wijn, krachtig met enorme lengte.  Voor bij rood vlees, entrecote , cote a l’os of alles van haarwild.  Drinken in de herfst, winter of lente (niet in de zon, wel op een lente-avond).  Gegrild vlees of vlees met rijke saus.

95/100 Parker

97/100 James Suckling (definitieve score geproefd op fles)

Volle, stevige Margaux, ideaal bij gegrild vlees,  compact donkerrrood fruit en veel complexiteit.  Zeer geraffineerde en lange afdronk.

Giscours Is de mannelijke stijl van Margaux, veel cabernet om iets langer te laten liggen, maar 2019 was een fenomenaal jaar in Margaux.  Rijkheid en concentratie. Giscours is een echte klassieker.

Zeer intense kleur,  zwarte en rode bessen, sigarenkist en potlood.  Volle wijn, krachtig met enorme lengte.  Voor bij rood vlees, entrecote , cote a l’os of alles van haarwild.  Drinken in de herfst, winter of lente (niet in de zon, wel op een lente-avond).  Gegrild vlees of vlees met rijke saus.

96/100 Parker 2022 - 2042 Magnums in CB1

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

96-98/100 Parker

96+/100

94/100 Decanter Magazine

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes.

94+/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

94/100 Parker

2022 - 2038

De meest stijlvolle van de subtop die Haut Brion en La Mission Haut Brion het vuur aan de schenen legt.  Dit kasteel oudert zeer gracieus door zijn zeer uitgebalanceerd karakter.  Elegantie alom, intense kleur, met heel weelderige, intense aroma’s, donkere pruimen, bosbessen, braambesgelei, sandelhout, zwoele kruidigheid, tikje vanille en een mengeling van potpourri-bloemen.  De aanzet, middenpallet en afdronk zitten vol met complexe, charmante aroma’s met veel intensiteit, pittig karakter en toch elegant met een lange afdronk.

Ideaal bij rosbief, alle soorten gebraad met lichte dijonaisesaus of kalfs Blackwell, Ouder uitstekend met intense kazen.  In ieder seizoen toegankelijk, jong of oud, de wijn zal altijd bekoren.

95/100 Bettane & Desseauve

94+/100 Parker

De charmantste interpretatie van Pauillac van de stal Mouton Rothschild .  Altijd feest met een heerlijke Clerc Milon.  Pauillac voor "gourmands" ...  in originele kist CB1 zeer beperkt