90-92+/100 Parker

92-93/100 James Suckling

Klassieker van de "Graves" van Pomerol (oosten).  Zeer complex en pittig karakter die vrij vlug op dronk is.  Grote jaren zijn een plezier hier !  Subliem bij wildgerechten, pittige kazen, rundsvlees met saus en stoofpotjes.

Intens donkerrood, aroma's van verse braambessen en blauwe bessen met een toets van cacao, walnoot, kardemom, hoisin en zwarte truffel.  Vrij volle structuur voor Clos René met zeer zacht tannine en een subtiele frisheid.  Mooi is het samenspel tussen vers en gekonfijte vruchten met een zeer mooi evenwicht en een mooie adronk met peper.  Dit is bij mijn weten de beste Clos René ooit gemaakt.

Geniet van deze niet te onderschatten klassieker !

 

Uitverkocht

Laatste Imperial van 1 van de BESTE JAREN ooit bij Grand Mayne.

94/100 Parker Collectors Item

93-95/100 Parker

Lieveling van velen.  Dit is één van de laatst overblijvende Grand Cru Classés die nog in familiale handen is.  In 2001 kocht de famillie Decoster, afkomstig uit de Porseleinindustrie (Limoges), dit kasteel die net naast het befaamde Château Valandraud ligt.  De wijn is geconcentreerd zonder massief te zijn, de rijpheid van het fruit is hun stokpaardje, zonder overrijp te zijn, de integratie en preciezie van de eiklagering is een delicatesse, de intensiteit van de fluweelzachte tannine is hier geen queste, maar eerder regelmaat, jaar na jaar.  Je merkt het, de famillie Decoster maakt de juiste keurzes en ze hebben in zeer korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd.  Een wijn die altijd garant staat voor plezier, onmiddelijk plezier, want bijna iedereen kan de wijn niet laten liggen helaas.  Supercharme met een stevige ruggengraat door het mooi gedeelte aan Cabernet Franc !  

Uitverkocht

91-93/100 Parker

 

95/100 Parker

2029-2065

Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire Ducru 2016 St Julien GCC, Overgebuur van Beychevelle.  Dit is werkelijk topwijn, zelfs in mindere jaren extreem elegant en zeer typisch St Julien.  Wat een klasse…

Iets lichter van kleur, maar zeer intens van aroma’s, zwart fruit, lichte potlood, klassetabak, zeer elegant en klassiek met eigen St Julien karakter, zwarte peper en subtiele rook ook, zo typisch St Julien.  Geef deze wijn wat tijd of doe hem enkele uren op voorhand open.

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, dit is 1 van de beste wijnen ooit geproduceerd op dit kasteel.    

Het formaat voor de verzamelaar. 96-98/100 Parker

96-98/100 Parker

96+/100

96/100 Wine Spectator

97/100 James Suckling

96/100 Betanne & Desseauve

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

97-100/100 Parker , potentiëlle 100/100 !

De wijngaarden van deze 1ste wijn liggen net tegenover Château Latour (1ier GCC) met een prachtig en goed gedraineerd terroir van keiafzettingen net naast de Gironde.  Een Microklimaat die Pichon Baron zijn ongelooflijke kracht en puurheid deelt met de allergrootste Médocs. Architecturaal moet dit ook zeker 1 van de mooiste kastelen van de hele Bordeauxstreek zijn.  Net als hun wijn streven ze naar perfectie.

 

De Pichon Baron 2019 is een assemblage van 87% Cabernet Sauvignon en 13% Merlot, geplukt van 18 september tot 11 oktober.  18 maanden eiklagering in Franse eiken vaten waarvan 80% nieuw.  De 1ste wijn is 49% van de oogst, dus enkel het alllerbeste gaat in de topwijn.

Intens donkerpaars, aroma's van zwarte bessen en bosbessen, aardse toetsen, kruidnagel, vuursteen, cacoa en kaneel.  Deze dimensionele wijn is opgebouwd uit diverse lagen van zwart fruit, minerale toetsen en excotische kruidigheid.  Mooi volume met een zeer goede balans en fluweelzachte, doch goed aanwezige tannine die uitmondt in een mooie lengte van bloemen en aardse tonen. Heel klassieke Pauillac stijl en toch met een uniek karakter.  Deze jaargang zal zeker bij de toppers zitten van dit uitzonderlijke kasteel.  In imperial heb je natuurlijk een uniek stuk.

98/100 Parker

Sinds 2003 werkt Bruno Borie samen met de meest getalenteerde wijnconsulent van linkeroever Eric Boissenot en dat heeft geleid tot het allerhoogste kwaliteitsniveau, tot soms zelfs boven het niveaux van de Premier Grand Cru Classé's Lafite- en Mouton Rothschild en Latour !  

97-100/100 Parker

Sinds 2003 werkt Bruno Borie samen met de meest getalenteerde wijnconsulent van linkeroever Eric Boissenot en dat heeft geleid tot het allerhoogste kwaliteitsniveau, tot soms zelfs boven het niveaux van de Premier Grand Cru Classé's Lafite- en Mouton Rothschild en Latour !