Beste Wijnliefhebbers,


HIERBIJ MIJN JAARLIJKS RAPORT BORDEAUX PRIMEURS 2021

Zoals de laatste 21 jaar reis ik af naar Bordeaux voor de Primeurweek om een idee te krijgen over de nieuwe jaargang 2021 die de komende weken wordt gelanceerd.

WERKWIJZE
Van Martillac tot Margaux, van Pauillac tot Péssac, over het plateau van Pomerol en de glooiende hellingen van Saint Emilion, overal kon ik de vatstalen proeven van 2021.  Niet minder dan 540 stalen heb ik geproefd waaronder sommige 2 maal, samen met de internationale wijnpers.  Soms proeven op het kasteel zelf voor zeldzame grote wijnen, maar veelal proefde ik bij diverse wijnassociaties die dan al hun wijnen voorstellen in 1 kasteel in de streek.  Zo proefde ik bij Union des Grands Crus de Bordeaux, Syndicat de Pomerol, Grand Crus Classés de Saint Emilion, Expressions de Fronsac, Cru Bourgeois, Côtes de Francs, Grand Cercle de Bordeaux, etc.

Dan bundel ik mijn resultaten en toets ik deze af bij de artikels van internationale critici, Vinous Neal Martin, Antonio Galoni, Jean Marc Quarin, Robert Parker, Jancis Robinson en Jane Anson Inside Bordeaux.

KLIMAAT , de groeicyclus van de druiven
Eerlijk is eerlijk, het is geen groots jaar zoals de voorbije 3 jaren, de fameuze "TRILOGIE 2018-2019-2020" was ronduit schitterend, zeker nu we reeds kunnen genieten van de 2018 & 2019s. 
2021 werd gekenmerkt door een heel moeilijk klimaat, een overzicht :
- Zeer warme temperaturen vroeg op het jaar in februari en maart, met dus een vroegtijdige bloei, en dan op 7 en 8 april dramatische nachtvorst.  Gevolg, sommige kastelen verloren meer dan helft van de oogst reeds zo vroeg op het jaar.
- Daarna redelijk normaal weer, maar in Juni enorm veel regen, het dubbele dan gewoonlijk, en hagel erbovenop in sommige streken.
- De natte en koude zomer (zoals bij ons) liep door tot in Juli, met dus veel meeldauw, schimmels, en zwellende druiven.  Veel mankracht werd ingezet voor behandelingen en terug werd een gedeelte afgesneden waar schimmels waren, dus terug minder volume.  De hele cyclus liep dus enorme vertraging op door de slechte zomer.
- Koel, maar droger weer kwam in September, en de wijnbouwers waren verplicht om te wachten op maturiteit,  De merlots werden eind september geplukt, maar begin Oktober werden er hevige regens aangekondigd die de druiven teveel zouden verwateren.  De keuze was om onrijpe Cabernets te plukken of om te wachten tot na de regen, maar die bleek uiteindelijk erg mee te vallen tot een minimum.

Biodynamische wijngaarden hebben het heel moeilijk gehad dit jaar. De grote namen kunnen natuurlijk met veel mankracht werken, dat kost enorm veel, maar hun prijs is daarop berekend.  Ook werd er bij sommigen gechaptaliseerd (bijgesuikerd), dat werd laatst gedaan in de koelere jaren '80 en begin "90.

VERDICT
Bon, dus een complex en moeilijk jaar met enorm diverse verschillen in kwaliteit.  Ook in alle streken vind je slechte, goede en soms uitstekende wijnen.  Ik heb een lichte voorkeur voor de Linkeroever, de grote Médoc wijnen waar ze durfden te wachten op de optimale rijpheid.

Het is dus een zeer heterogeen jaar, met lichtere wijnen, een beetje een zwak middenpallet en veel frisheid.  Ook hebben ze veel minder alcohol dan de voorbijgaande jaren, die eigenlijk wel goed is.

STRATEGIE
Ik zal dus zeer streng selecteren, misschien zal ik maar een fractie aanbieden dan gebruikelijk, maar je mag dan wel zeker zijn dat die uitstekend zullen zijn.  

KWALITEITS DRANG VOOR PERFECTIE IN BORDEAUX
Na al dit negatieve nieuws moet je wel beseffen dat de Bordeaux wijnen op hun best zijn ooit.  Vroeger ging zo een jaargang niet goed zijn, maar er is :
- enorm veel wilskracht en mankracht bij de grote kastelen
- een steeds evoluerende kwaliteits know how
- bovendien hebben bijna alle kastelen een nieuwe kelder, er wordt ook gewerkt met kleinere vaten, beton,hout, ampforen, om alles perceel per perceel te houden (Microvinificatie).  Zo kunnen ze een uiterst strenge selectie maken voor hun eerste wijn.
- de vinificatie en maceratie zijn nu uiterst delicaat (zonder pompen, maar alles met zwaartekracht) en op lagere temperatuur om geen overextractie te hebben.  De wijnen zijn minder gestructureerd, maar wel sappiger en drinkbaarder,, dat is de positieve boodschap van de 2021.

STRATEGIE DEEL 2 &  STRATEGIE DEEL 3 (aan jullie om de keuzes te maken)
Mijn selectie zal zich dus toespitsen op uitstekende wijnen die moeilijk te krijgen zijn, misschien wel het duurdere segment, maar dit is niet mijn bedoeling.  Eerlijk is eerlijk,  in de subtop van de Grand Cru Classés koop je dan beter nog wijnen bij van 2018 en de nu nog goedkoop geprijsde 2019.  Die wijnen gaan tussen hier en het einde van het jaar nog redelijk stijgen in prjis.  Omdat de kwaliteit uitstekend is en ze in Bordeaux zelf geen wijnen meer hebben van 2019 of toch niet aan aanvaardbare prijzen.  Nog nooit maakte ik mee dat deze jaargang zo snel verkocht werd in Bordeaux.  Er zijn dus momenteel enorme zaakjes te doen met wijnen die in Belgie beschikbaar zijn die in primeur werden aangekocht, zowel van 2018, als van 2019, (de 2019 is natuurlijk interessant van prijs omdat dit volop in het begin van de 1ste lockdown uitkwam, alles was zo onzeker, met terug prijzen die soms terugvielen naar niveaus van 2005, en toch is de kwalitiet uitmuntend).

Ik denk spontaan aan Fombrauge 18 Saint Emilion Grand Cru Classé , Marquis d'Alesme Margaux GCC 18,  Dauzac GCC 19, Prieuré Lichine GCC 19, Gloira 19, Phelan Segur 18, Malartic Lagraviere 19 (nog nooit zo goedkoop geweest), Lynch Moussas 19, d'Armailhac Pauillac GCC 18 en 19, Clos René nog nooit zo goed geweest zoals in 2019, La Marzelle 19, Fleur Cardinale 18 en 19, soit te veel om op te noemen..  Vraag vrijblijvend advies naar jouw favoriete appelatie.

Raadpleeg dus geregeld mijn pagina primeurs 2021 of kies nog voor enkel buitenkansen van 18 en 19.

HAPPY HUNTING !

Alle vragen zijn welkom, advies op maat.  

Bedankt voor jullie interesse !

Vriendelijke groeten,

SteVIN