Fris, licht excotisch en een mooie concentratie en intensiteit.

Het motto van JaJa is : "drink hem koud, drink hem overal, met alles, maar vooral met goede vrienden !"

Un "JaJa" is de roepnaam voor een goed en eenvoudig glas wijn in de Parijse Brasseries.  

Het etiket is een creatie van de modernistische kunstenaar Ben
Vauthier, bekend vanwege zijn stereotype opschriften. Zijn
levensbeschouwing ‘La recherche de la vérité’ sluit perfect
aan bij het concept van deze JaJa wijn.

Intens aromatische witte wijn met zachte aroma's van pitfruit en excotisch fruit, mooi in evenwicht gebracht door zijn zachtdroog middenstuk.

Chardonnay by Gilles Cantons (Vignerons des Schistes)

Wijngaarden die 150 m boven de zeespiegel liggen in het natuurgebied Natura 2000 nabij Clermant l'Hérault en Terrasses du Larzac.  Licht ziltig karakter en met een subtiele eiklagering.  Mooi, frisse en pittige finale.  Een zuiderse Chardonnay met dat tikkeltje meer.  

Biologische Grenache Blanc, Roussanne, Colombard, laag in alcohol, natuurlijke gist, minimum sulphiet.  Wat een smaakbom !

Chardonnay - Viognier & Chasan, plaatselijke druif. Kruidig (lichte annijstoets), mooi pitfruit en vol.

Château de Jau werd gesticht in de 12e eeuw door cisterciënzer monniken, zo’n honderd hectare groot is vandaag van de familie Dauré. Gelegen in het hart van de Agly-vallei, in het achterland van
Roussillon, Château de Jau is een pionier op het gebied van wijntoerisme door het creëren van het eerste restaurant bij een wijnkasteel in de jaren '70 en een expositieruimte voor hedendaagse kunstenaars. De omgeving is mediterraans en heeft een rijke biodiversiteit met olijfbomen, cipressen, plataanbossen en wijngaarden.  Het terroir is ideaal voor dit zuiderse klimaat, een mengeling van schistes en mergel op de hellingen en klei en kalk in de vlakte rond het kasteel, zorgen dat de wijnen langzaam kunnen rijpen en de nodige voeding geleidelijk terug afgeven bij extreme warmte.  Ook de fameuze tramontano wind zorgt voor perfecte sanitaire druiven.  De schimmels zoals meeldauw hebben hier dus geen enkele kans. 

Vinificatie:
Na het persen wordt de most koud bezonken. Daarna is er de  vinificatie thermogereguleerde inox tanks. met 3 maanden rijping "sur lie", dus met het fijn bezinksel om de complexe aroma's eruit te halen en om de frisheid en mineraliteit te behouden.

Degustatie:

Assemblage van 50% Vermentino, 30% Grenache Blanc en 20% Macabeu, de 2022 Côtes du Roussillon Blanc Cuvée J heeft een licht gouden kleur, intense aroma's van ananas, excotisch fruit, witte perzik, abricot, bloemen en limoen.  Frisse finale, met mineraliteit en ziltige toetsen, mooi als droog aperitief, bij kruidige hapjes of bij de oosterse keuken.  Zeker ook bij gebakken vis, gegrilde schaaldieren en zelfs een bij een romige risotto staat deze wijn zijn mannetje. 

Unieke monocepage wijn uit de Côtes du Roussillon van 100% Grenache Gris.  Verfijnd floraal en fruitig en met een vol breed middenpallet en afronk.  Deze biologische wijn werd ook op franse eiken vaten gerijpt.

Subtiele tonen van geroosterd brood, hazelnoot rijpe peer en meloen in de neus . Hij is vol en exuberant, maar in de lengte toch frisse citrustoetsen en een beetje mineraliteit, ziltigheid en geslepen potlood.

 

Ideale begeleider van gegrilde kip of gerookte vis.

Volle bergerac gemaakt van pure Sauvignon Blanc met een zeer mooie eiklagering naar de traditie van een gastronomische Péssac Léognan.  Supercharmante en verassende ontdekking !

SUPERTIP :  Magnifiek bij wit vlees of geitekazen.