FEESTWIJNEN

 

CHAMPAGNE ,  Feestwijn bij uitstek

 

Zeer fijne pareling, technisch perfect gemaakt.  Jonge, technisch geschoolde wijnmaker die geinvesteerd heeft in volledig nieuwe installaties en performante wijnkelder.  Uiterst geschikt als aperitiefchampagne.  Médaille d'Or Gilbert & Gaillard.  Gemaakt van de 3 druivensoorten en 3 à 4 jaar "sur lattes" !

WITTE FEESTWIJNEN overzicht en tips

Biface, 1 van de fijnste witte Bordeauxwijnen, ideaal bij koude vis en schaaldieren

Les Hauts de Lalande ,  Schitterend bij diverse koude en warme hapjes

Macon Verzé  ,  Topper uit Bourgogne voor bij witte vis met saus en coquilles

Mont Perat ,  Zeer complexe wijn met volheid, ideaal bij gegrilde en gebakken vis of Zalm Gravad Lax

Tour Léognan ,  Super bij gastronomische koude voorgerechten. 

 

Origninele witte bordeauxwijn van Sauvignon en Sémillon, enkel opgevoed op inox, geen eiken vat.  De familie Despagne zijn een een toonbeeld van dynamiek in Entre Deux Mers en zijn met hun kasteel Tour de Mirambeau en Mont Pérat voortrekkers in deze streek.  Hun wijnkelder is op en top up to date om levendige, karaktervolle wijnen te maken.  Ze denken "Out of the Box" en dat is zeker het geval voor deze Biface.  Een loepzuivere, droge, rassige witte wijn met een uitbundig boeket van frisse fruitzuren, witte bloemen en mineraliteit.  De Sémillon komt hier zeker niet vol en weelderig over, nee enkel na de frisse aanzet komt er op het einde een delicate toets van pitvruchten.  Wat een klasse, en een middenpallet vol mineraliteit.  Thibault Despagne is bezeten van zijn terroir en heeft deze wijngaard speciaal uitgekozen om een mineralige wijn te maken.  Je proeft de "schaaldierenoorsprong" van de beste terroirs van Entre Deux Mers.  De wijngaarden werden aangelegd met hoge densiteit en toch maakt men wijnen met een laag rendement.  De bedoeling is om geconcentreerde druiven te hebben met een groot aromatisch potentieel en deze toch maar zeer zacht te persen voor een optimaal boeket.  Door deze dichte aanplantingen is deze wijngaard slechts geklasseerd als "Vin de France" maar dat wist Thibault op voorhand en schrikt hem zeker niet af om deze geraffineerde wijn te maken.  Schitterend bij koude visgerechten en bij alles van schaaldieren ! 

 

Chardonnay - Viognier & Chasan, plaatselijke druif. Kruidig (lichte annijstoets), mooi pitfruit en vol.

Uitgepuurde Macon van de zeer mineralige wijngaard "Croix Jarrier".  Zeer fijn, complex en toch zonder eiklagering, en wat een mooie lange afdronk... 

91/100 Parker, krachtige, kruidige en weelderige stijl met een frisse ruggegraat.  Mooi bewaarpotentieel ! In Houten Kisten van 12

2de Wijn Château Carbonnieux Grand Cru Classé, zelfde stijl, fris, floraal en wat een finesse...

RODE FEESTWIJNEN Overzicht en Tips

- Vinsobres , de ultieme wijn bij stevige (wild)stoofpotjes  en lopend wild met donkere saus!

- Brouilly ,  de subtiele begeleider van Carapccio en super bij koude schotel en fijne charcuterie, schenken op keldertemperatuur

- Les Hauts Conseillants ,  Perfect op dronk, Het summum bij kalkoen en vliegend wild, fazant, patrijs, kwartel...

- Brullières de Beychevelle ,  Volle médoc met complexiteit, ideaal bij rood vlees en stoofpot van varkenswangen

- Saint Joseph ,  de perfectie bij alles van lopend wild met een stevige saus

- Volnay , 1 van de fijnste bourgognes voor bij kalfsvlees bvb kalfsblanquette

- Olivier van een topjaargang in de Graves , perfect bij rood vlees met saus en boschampignons

- Lalande Borie ,  het archétype van Saint Julien, krachtig, ragfijn en gepeperd, ideaal bij rood vlees en haarwild

- Les Ormes de Pez ,  Klasse Saint Estèphe , perfect bij cote a l'os

- Blason d'Issan ,  Complexe supercharmante Margaux ,  super bij Rosbief en Hertekalf

- Brunello di Montalcino ,  de superster van italie, matcht prachtig bij Osso Buco

- Pédesclaux ,  Rijke, intense Pauillac , uitmuntend bij lamsvlees.

- Poujeaux ,  oudere jaargang schiterend bij kaasschotel , zeer befaamde Moulis en Médoc !

 

Krachtige Vinsobres voor bij kruidige gerechten.

Schitterend om licht gekoeld te drinken. Ideale begeleider van lunch of tapas.

Enkele hectare wijngaard van Château Beychevelle die niet geklasseerd zijn onder Saint Julien. Door de kwaliteitsboost van de laatste jaren bij Beychevelle (volledig nieuwe chai o.a.) is de kwaliteit van deze HM beter dan ooit.  Zeker voor de terroirliefhebbers van St Julien en Pauillac een mooi alternatief.  Zwarte bessen, braambessen, lavendel, salie, zwarte olijven, peper, wat een festijn.  Ja, ideaal bij een stevig roodvleesgerecht, gegrild of met saus. 

Strakke Saint Joseph met zwarte bosbes, munt, potlood en wierrook, een zeer pure stijl van Saint Joseph met veel expressie van terroir. Tot 2029.

Zeer fijne en complexe stijl, geraffineerd.

1 van de zekerheden in Saint Julien !  Altijd op en top prijs/kwaliteit, een archetype van een Saint Julien.  Donkerrood rijp fruit, braambessen, bosbessen, aalbessen, subtiele toets van teer, gegrild vlees, vanille, lichte gepeperd en munte, wat een plezier van een wijn, in dit heerlijk groots jaar !  De famillie Borie maakt van deze wijn een erezaak om het beste aan te bieden qua typiciteit en technische perfectie.  Bruno Borie, die tevens ook het iconische Château Ducru Beaucaillou (misschien wel 1 van de 3 beste wijnen van de linkeroever) bezit is een perfectionist.  Bij Lalande Borie proef je zijn meesterschap om een echte Saint Julien te maken die zeer charmant is, ook in zijn jeugdigheid.  Een Saint Julien die veel plezier en energie verschaft !

Dit schitterende kasteel is in handen van de familie Cazes (Lynch Bages) sinds de jaren '30 en de kennis is dan ook reeds jaren in huis om een heerlijke wijn te maken met een mooie regelmaat.  2014 begint mooi op dronk te komen en je proeft de klasse van de maker.  Volle wijn met intens boeket in de klassieke stijl van Saint Estèphe. 

2de wijn van Château d'Issan Margaux Grand Cru Classé

Tenuta di Collosorbo is een echt familiedomein uit Montalcino.  Deze superster Brunello heeft rijpe kersen en gestoofde pruim, zoethout, ceder, milde tabak, een zwoele kruidigheid en rooktoetsten.  Zeer complex en met een heel lange afdronk.  De ultieme wijn voor bij een houtgegrilde Bistecca Fiortentina !

Tenuta di Collosorbo, een van de oudste domeinen in de Montalcino regio, wordt bestuurd door drie vrouwen: Giovanna Ciacci, het hoofd en hart van Collosorbo, en haar twee dochters, Lucia Sutera Sardo, landbouwkundige, verantwoordelijk voor verkoop en marketing, en Laura Sutera Sardo, oenologe: haar werkterrein is de wijngaard en de kelder, waar ze de wijnen maakt. Drie vrouwen, drie karakters: Giovanna gaat minutieus te werk, Lucia is een echte doorzetter, en Laura, die is een en al positiviteit. Zowel in de wijngaard bij het oogsten als achteraf in de wijnkelder zijn specialisten aan het werk. De druiven worden zachtjes uitgeperst: minimale stress geeft maximale smaak in het sap.  Door spontane alcoholische vergisting, respect voor de druif, keuzes specifiek afgestemd op elke wijn, wordt uit elke druif het allerbeste gehaald.
Hun wijnkelder is van Etruskische oorsprong, uitgegraven in de tufsteenbodem, anderzijds gebruik makend van moderne technologieën. Onze wijnen ouderen op Frans en Sloveens hout. De verschillende vaten (12 à 54 hl) en rijpingstijden bepalen voor elke wijn mee de juiste keuzes tijdens het rijpingsproces.

 

92/100 Parker (ter info 2015 kreeg 90/100)

94/100 James Suckling

17/20 Terres de Vin

17/20 Rene Gabriël

17/20 Bettane et Desseauve

92/100 Wine Enthousiast

16,50/20 Revue du Vin de France

Il s'agit ni plus ni moins du meilleur vin connu de la propriété .... C'est le grand retour de Pédesclaux ... Revue VdF.  

2021 - 2030

2014, LE 1ER MILLÉSIME DU NOUVEAU CHAI GRAVITAIRE

Aroma's van zwarte bessen, bosbessen en oesterschaal zijn indrukwekkend.  Vol, vlezig en rijk met veel diepheid van het fruit en een zeer sappige intensiteit.  Extreem lange afdronk en mooi geparfumeerd, pittig en toch elegant.  Vanaf 2022 zal dit een pareltje zijn.  Dit is de 1ste jaargang van de nieuwe verbluffende wijnkelder, als is met zwaartekracht, zonder overpompen en zonder aroma en smaakverlies.

90/100 Parker : Outstanding concentration, purity and texture...

 

DE TOPPERS als het net dat tikkeltje Extra mag zijn

- CHAMPAGNE BOUCHé , de BLANC DE BLANCS- Cuvée voor de echter aperitievers

 

- WIT Les Hauts de Smith ,  perfectie in intensiteit en complexiteit , Gastronomisch wit !

 

- ROOD

- Grand Mayne ,  zeer complex , ideaal bij alles van pluimwild en alles met wilde champignons of truffel

- Gloria ,  krachtige Saint Julien met charmant karakter, voor bij rood vlees en haarwild

- d'Armailhac van Mouton Rothschild, ideale begeleider van Lamsvlees

- Giscours, volmondige Margaux met intens karakter, ideaal bij Hert en Ree en Hazerug

- Pape Clément ,  subliem bij gerijpt rundsvlees, civet van hert of een wildragout

- Léoville Las Cases van het absolute topjaar van de laatste decenia 2010, bij alles van  lopend wild

 

 

Familiedomein , zuivere aperitiefchampagne , Blanc de Blancs die zeker niet moet onderdoen voor de prestigieuze Blanc de Blancs die 3 maal zoveel kosten. 

93/100 Parker

Zeer oud gekend kasteel uit Saint Emilion die reeds sinds 1934 in handen is van de famillie Nony.  Jean-Antoine heeft nu de leiding en hij maakt deel uit van een hele groep dynamische wijnbouwers uit Bordeaux, BO2 (Bordeaux Oxygène), met onder meer Clos Fourtet, Malartic Lagravière, Larrivet Haut Brion, Beausejour-Bécot, etc.  Jean-Antoine beschouwt zich als beheerder van dit kasteel en waakt over de eigen stijl en kwaliteit die sinds tientallen jaren een ongelooflijke regelmaat heeft.  Michel Rolland maakt deze wijn sinds het debuut van zijn carriere als oenoloog.  De wijnen zijn gekend voor een grote vlezigheid, hun groots bewaarpotentieel en hun rijk uitbundige karakter van fruit en vooral kruidigheid.  Deze wijn oudert schitterend met de zeer typische truffeltoetsen en torrefactie.   Monumentale wijn die je best niet te jong drinkt en er mag een rijk gerecht bij, bvb rood vlees met een intense saus, maar ook gegrild vlees. 

91/100 Parker .  Klassieker !  De trompetten op het etiket doen mij altijd denken aan de jacht.  Welke wijn kan er beter passen op zo een festijn?  Nee, dat is echt een perfecte "match", zeker bij haarwild!  Tussen 1930 en 1960 heeft Henri Martin deze wijngaard opgebouwd en hij was tevens burgemeester van Saint Julien.  Hij wilde een kasteel maken met een ijzersterke reputatie en dat is hem goed gelukt.  Het kasteel die geen deel uitmaakt van de historische "Grand Cru Classé-kwalificatie van 1855" is toch een begrip geworden in Frankrijk en het buitenland.  Geniet van deze wijn bij historische klassieke wildschotels, bvb Lièvre a la Royale   

Château d’Armailhac 2016 Pauillac Grand Cru Classé, klein broertje van Mouton Rothschild van dezelfde eigenaars (de kinderen van Philippine de Rothschild).  Zal verdubbelen in prijs in de komende 10 jaar, enorme investeringen zijn er gepland om uitzonderlijke wijn te maken.  Let wel in een topjaar als 2016, een jaar waarin alles meezit hoef je geen extreem hypermoderne kelder te hebben. Let op, ze hebben wel een performante wijnkelder en ze zijn al goed uitgerust hé, maar ze gaan er meer haute couture van maken.  Interessant moment om nu te kopen.  Het bijzonderste is dat de Cabernet Sauvignon, de edele druivensoort uit de Médoc, tot ideale rijpheid komt.  Dan heb je samen met een topterroir goud in handen.

Zeer intense kleur, flamboyante neus van crème de cassis, rijpe bosbessen, framboos, donkere chocolade, bosgeuren, houtskool en dragon.  Mooi volle wijn met veel karakter, krachtige structuur en een frisse lengte die de wijn een mooi bewaarpotentieel biedt.  Vlezige tannine.

Schitterend bij alles van vleessoorten met intense smaak ,  lam, gerijpt rood vlees, hazerug met kleine beetje fondant in de saus, of nog beter lièvre a la royale.

94+/100 Parker 

2022 - 2039

Giscours Is de mannelijke stijl van Margaux, veel cabernet om iets langer te laten liggen, maar 2015 was een fenomenaal jaar in Margaux.  Volheid, charme en concentratie. Giscours is een echte klassieker.

Zeer intense kleur,  zwarte en rode bessen, sigarenkist en potlood.  Volle wijn, krachtig met enorme lengte.  Voor bij rood vlees, entrecote , cote a l’os of alles van haarwild.  Drinken in de herfst, winter of lente (niet in de zon, wel op een lente-avond).  Gegrild vlees of vlees met rijke saus.

96-98+/100 Parker

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

Iconische wijn van een mythisch jaar ! 97+/100 Parker 2023 - 2060.  Een mensenleven is bijna te kort om dit mirakel te begrijpen.