FEESTWIJNEN

 

CHAMPAGNE ,  Feestwijn bij uitstek

 

Familiaal huis uit Pierry Epernay. 1/3 PN 1/3 PM 1/3 CH ,  4 jaar "sur lattes"  

WITTE FEESTWIJNEN overzicht en tips

Biface, 1 van de fijnste witte Bordeauxwijnen, ideaal bij koude vis en schaaldieren

Les Hauts de Lalande ,  Schitterend bij diverse koude en warme hapjes

Macon Verzé  ,  Topper uit Bourgogne voor bij witte vis met saus en coquilles

Mont Perat ,  Zeer complexe wijn met volheid, ideaal bij gegrilde en gebakken vis of Zalm Gravad Lax

Tour Léognan ,  Super bij gastronomische koude voorgerechten. 

 

Origninele witte bordeauxwijn van Sauvignon en Sémillon, enkel opgevoed op inox, geen eiken vat.  De familie Despagne zijn een een toonbeeld van dynamiek in Entre Deux Mers en zijn met hun kasteel Tour de Mirambeau en Mont Pérat voortrekkers in deze streek.  Hun wijnkelder is op en top up to date om levendige, karaktervolle wijnen te maken.  Ze denken "Out of the Box" en dat is zeker het geval voor deze Biface.  Een loepzuivere, droge, rassige witte wijn met een uitbundig boeket van frisse fruitzuren, witte bloemen en mineraliteit.  De Sémillon komt hier zeker niet vol en weelderig over, nee enkel na de frisse aanzet komt er op het einde een delicate toets van pitvruchten.  Wat een klasse, en een middenpallet vol mineraliteit.  Thibault Despagne is bezeten van zijn terroir en heeft deze wijngaard speciaal uitgekozen om een mineralige wijn te maken.  Je proeft de "schaaldierenoorsprong" van de beste terroirs van Entre Deux Mers.  De wijngaarden werden aangelegd met hoge densiteit en toch maakt men wijnen met een laag rendement.  De bedoeling is om geconcentreerde druiven te hebben met een groot aromatisch potentieel en deze toch maar zeer zacht te persen voor een optimaal boeket.  Door deze dichte aanplantingen is deze wijngaard slechts geklasseerd als "Vin de France" maar dat wist Thibault op voorhand en schrikt hem zeker niet af om deze geraffineerde wijn te maken.  Schitterend bij koude visgerechten en bij alles van schaaldieren ! 

 

Chardonnay - Viognier & Chasan, plaatselijke druif. Kruidig (lichte annijstoets), mooi pitfruit en vol.

Uitgepuurde Macon van de zeer mineralige wijngaard "Croix Jarrier".  Zeer fijn, complex en toch zonder eiklagering, en wat een mooie lange afdronk... 

RODE FEESTWIJNEN Overzicht en Tips

- Vinsobres , de ultieme wijn bij stevige (wild)stoofpotjes  en lopend wild met donkere saus!

- Brullières de Beychevelle ,  Volle médoc met complexiteit, ideaal bij rood vlees en stoofpot van varkenswangen

- Saint Joseph ,  de perfectie bij alles van lopend wild met een stevige saus

- Olivier van een topjaargang in de Graves , perfect bij rood vlees met saus en boschampignons

- Lalande Borie ,  het archétype van Saint Julien, krachtig, ragfijn en gepeperd, ideaal bij rood vlees en haarwild

- Blason d'Issan ,  Complexe supercharmante Margaux ,  super bij Rosbief en Hertekalf

- Brunello di Montalcino ,  de superster van italie, matcht prachtig bij Osso Buco

- Pédesclaux ,  Rijke, intense Pauillac , uitmuntend bij lamsvlees.

- Poujeaux ,  oudere jaargang schiterend bij kaasschotel , zeer befaamde Moulis en Médoc !

 

Enkele hectare wijngaard van Château Beychevelle die niet geklasseerd zijn onder Saint Julien. Door de kwaliteitsboost van de laatste jaren bij Beychevelle (volledig nieuwe chai o.a.) is de kwaliteit van deze HM beter dan ooit.  Zeker voor de terroirliefhebbers van St Julien en Pauillac een mooi alternatief.  Zwarte bessen, braambessen, lavendel, salie, zwarte olijven, peper, wat een festijn.  Ja, ideaal bij een stevig roodvleesgerecht, gegrild of met saus. 

Mooi helder kleur tussen viooltjes en donkere pruimen. Saint Joseph met zwarte bosbes, kers, peper, munt, potlood, wierrook, mooie eik, cacao en minerale toetsen zoals vuursteen.  Een zeer pure stijl van Saint Joseph met veel expressie van terroir. Nu drinken tot 2030 bij gegrild vlees of lopend wild met donkere saus.

 

1 van de zekerheden in Saint Julien !  Altijd op en top prijs/kwaliteit, een archetype van een Saint Julien.  Donkerrood rijp fruit, braambessen, bosbessen, aalbessen, subtiele toets van teer, gegrild vlees, vanille, lichte gepeperd en munte, wat een plezier van een wijn, in dit heerlijk groots jaar !  De famillie Borie maakt van deze wijn een erezaak om het beste aan te bieden qua typiciteit en technische perfectie.  Bruno Borie, die tevens ook het iconische Château Ducru Beaucaillou (misschien wel 1 van de 3 beste wijnen van de linkeroever) bezit is een perfectionist.  Bij Lalande Borie proef je zijn meesterschap om een echte Saint Julien te maken die zeer charmant is, ook in zijn jeugdigheid.  Een Saint Julien die veel plezier en energie verschaft !

94/100 James Suckling !!!

92/100 Decanter

2de wijn van Château d'Issan Margaux Grand Cru Classé

Tenuta di Collosorbo is een echt familiedomein uit Montalcino.  Deze superster Brunello heeft rijpe kersen en gestoofde pruim, zoethout, ceder, milde tabak, een zwoele kruidigheid en rooktoetsten.  Zeer complex en met een heel lange afdronk.  De ultieme wijn voor bij een houtgegrilde Bistecca Fiortentina !

Tenuta di Collosorbo, een van de oudste domeinen in de Montalcino regio, wordt bestuurd door drie vrouwen: Giovanna Ciacci, het hoofd en hart van Collosorbo, en haar twee dochters, Lucia Sutera Sardo, landbouwkundige, verantwoordelijk voor verkoop en marketing, en Laura Sutera Sardo, oenologe: haar werkterrein is de wijngaard en de kelder, waar ze de wijnen maakt. Drie vrouwen, drie karakters: Giovanna gaat minutieus te werk, Lucia is een echte doorzetter, en Laura, die is een en al positiviteit. Zowel in de wijngaard bij het oogsten als achteraf in de wijnkelder zijn specialisten aan het werk. De druiven worden zachtjes uitgeperst: minimale stress geeft maximale smaak in het sap.  Door spontane alcoholische vergisting, respect voor de druif, keuzes specifiek afgestemd op elke wijn, wordt uit elke druif het allerbeste gehaald.
Hun wijnkelder is van Etruskische oorsprong, uitgegraven in de tufsteenbodem, anderzijds gebruik makend van moderne technologieën. Onze wijnen ouderen op Frans en Sloveens hout. De verschillende vaten (12 à 54 hl) en rijpingstijden bepalen voor elke wijn mee de juiste keuzes tijdens het rijpingsproces.

 

92/100 Parker (ter info 2015 kreeg 90/100)

94/100 James Suckling

17/20 Terres de Vin

17/20 Rene Gabriël

17/20 Bettane et Desseauve

92/100 Wine Enthousiast

16,50/20 Revue du Vin de France

Il s'agit ni plus ni moins du meilleur vin connu de la propriété .... C'est le grand retour de Pédesclaux ... Revue VdF.  

2021 - 2030

2014, LE 1ER MILLÉSIME DU NOUVEAU CHAI GRAVITAIRE

Aroma's van zwarte bessen, bosbessen en oesterschaal zijn indrukwekkend.  Vol, vlezig en rijk met veel diepheid van het fruit en een zeer sappige intensiteit.  Extreem lange afdronk en mooi geparfumeerd, pittig en toch elegant.  Vanaf 2022 zal dit een pareltje zijn.  Dit is de 1ste jaargang van de nieuwe verbluffende wijnkelder, als is met zwaartekracht, zonder overpompen en zonder aroma en smaakverlies.

 

DE TOPPERS als het net dat tikkeltje Extra mag zijn

- CHAMPAGNE BOUCHé , de BLANC DE BLANCS- Cuvée voor de echter aperitievers

 

- WIT Les Hauts de Smith ,  perfectie in intensiteit en complexiteit , Gastronomisch wit !

 

- ROOD

- Grand Mayne ,  zeer complex , ideaal bij alles van pluimwild en alles met wilde champignons of truffel

- Gloria ,  krachtige Saint Julien met charmant karakter, voor bij rood vlees en haarwild

- d'Armailhac van Mouton Rothschild, ideale begeleider van Lamsvlees

- Giscours, volmondige Margaux met intens karakter, ideaal bij Hert en Ree en Hazerug

- Pape Clément ,  subliem bij gerijpt rundsvlees, civet van hert of een wildragout

- Léoville Las Cases van het absolute topjaar van de laatste decenia 2010, bij alles van  lopend wild

 

 

Familiedomein , zuivere aperitiefchampagne , Blanc de Blancs die zeker niet moet onderdoen voor de prestigieuze Blanc de Blancs die 3 maal zoveel kosten. 

93/100 Parker

96/100 James Suckling

94/100 Decanter

94/100 Neal Martin

95/100 Jane Anson IB

2022 - 2039

Stijl

Giscours Is de mannelijke stijl van Margaux, veel cabernet om iets langer te laten liggen, maar 2016 was een fenomenaal jaar in Margaux.  Rijkheid en concentratie. Giscours is een echte klassieker.

Degustatie

Zeer intense kleur,  zwarte en rode bessen, sigarenkist, gerookte aarde turf, zoethout, gegrilde kruiden en potlood.  Volle wijn, krachtig met enorme lengte die een lange bewaartermijn aankondigd.  Open deze wijn 2 tot 3 uur op voorhand en je zal een onuitwisbaar moment beleven.

Wijn & Gerecht

Voor bij rood vlees, entrecote , cote a l’os, lamsgigot of alles van haarwild.  Drinken in de herfst, winter of vroege lente.  Gegrild vlees of vlees met rijke saus.

 

Geweldige kwaliteit van het team van Giscours onder leiding van Alexander van Beek.

96-98+/100 Parker

Monumentale wijn met krachtige structuur, intens van kleur, aromas van rode en blauwe bessen, zwarte kersen, bosbessen, geroosterde koffiebonen, zwoele kruiden, munt, lavendel en leder en een aardetoets.  Volmondig, stevige, compacte tannine en een prachige lengte met die lekkere kruidigheid die terugkomt.

Schitterend bij geroosterd vlees, rund, varken, eend (zelfs ook met gelakte eend).  Alle gerechten met wilde champignons of carpaccio met truffel.  Bij het ouderen ook bij betere stoofpotjes

Iconische wijn van een mythisch jaar ! 97+/100 Parker 2023 - 2060.  Een mensenleven is bijna te kort om dit mirakel te begrijpen.