16,50/20 JR

** Guide Hachette

Médaille d'Or Paris

Dit is een Chardonnay die gevinifeerd werd op de droesem van Viognier druiven.  Unieke wijn die door de zeer frisse vinificatiestijl van Lafage superfijn en ziltig overkomt.

TECHNISCHE FICHE

Herkomst Benaming: IGP Côtes Catalanes.
Druif: Chardonnay, gefermenteerd op viognier-droesem.
Opbrengst: 45 hl/ha.
Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: 15 jaar.


DEGUSTATIE

Heldere lichtgele kleur met groene reflecties. Aromatische neus, mooie intensiteit. Kruiden en een vleugje rijp fruit van witte perzik, mango en citrus. De aanzet is vol maar telkens mooi in evenwicht, tegelijk met vanille, maar ook met een ziltige energieke afdronk.


TERROIR

Middellandse kust
De wijnstokken van de Côtes Catalanes groeien aan de oevers van de Middellandse Zee, op diepe rotsachtige bodems. De wijnstokken staan ​​op de flanken van de Pyreneëen, met zicht op de middellandse zee.. De plantagedichtheid is 5.000 voet per hectare. Zuidoost-georiënteerd.  De wijngaard is in de vorm van amphitheater.


VINIFICATIE

Oogst midden september, koude maceratie met voorgisting. Gisting in 20% nieuwe Bourgondische vaten. Rijping en batonnage op fijne droesem gedurende 3 tot 6 maanden.


WIJN & GERECHT

De intensiteit van aromatisch fruit en de zeer subtiele vanilletoets van de Cadireta komen goed tot hun recht bij gegrilde schaaldieren. Hij combineert ook perfect met paella, zeebaars in de oven of diverse currygerechten.  Zeker ook bij de thaise keuken.

Château de Jau werd gesticht in de 12e eeuw door cisterciënzer monniken, zo’n honderd hectare groot is vandaag van de familie Dauré. Gelegen in het hart van de Agly-vallei, in het achterland van
Roussillon, Château de Jau is een pionier op het gebied van wijntoerisme door het creëren van het eerste restaurant bij een wijnkasteel in de jaren '70 en een expositieruimte voor hedendaagse kunstenaars. De omgeving is mediterraans en heeft een rijke biodiversiteit met olijfbomen, cipressen, plataanbossen en wijngaarden.  Het terroir is ideaal voor dit zuiderse klimaat, een mengeling van schistes en mergel op de hellingen en klei en kalk in de vlakte rond het kasteel, zorgen dat de wijnen langzaam kunnen rijpen en de nodige voeding geleidelijk terug afgeven bij extreme warmte.  Ook de fameuze tramontano wind zorgt voor perfecte sanitaire druiven.  De schimmels zoals meeldauw hebben hier dus geen enkele kans. 

Vinificatie:
Na het persen wordt de most koud bezonken. Daarna is er de  vinificatie thermogereguleerde inox tanks. met 3 maanden rijping "sur lie", dus met het fijn bezinksel om de complexe aroma's eruit te halen en om de frisheid en mineraliteit te behouden.

Degustatie:

Assemblage van 50% Vermentino, 30% Grenache Blanc en 20% Macabeu, de 2022 Côtes du Roussillon Blanc Cuvée J heeft een licht gouden kleur, intense aroma's van ananas, excotisch fruit, witte perzik, abricot, bloemen en limoen.  Frisse finale, met mineraliteit en ziltige toetsen, mooi als droog aperitief, bij kruidige hapjes of bij de oosterse keuken.  Zeker ook bij gebakken vis, gegrilde schaaldieren en zelfs een bij een romige risotto staat deze wijn zijn mannetje. 

Unieke monocepage wijn uit de Côtes du Roussillon van 100% Grenache Gris.  Verfijnd floraal en fruitig en met een vol breed middenpallet en afronk.  Deze biologische wijn werd ook op franse eiken vaten gerijpt.

Subtiele tonen van geroosterd brood, hazelnoot rijpe peer en meloen in de neus . Hij is vol en exuberant, maar in de lengte toch frisse citrustoetsen en een beetje mineraliteit, ziltigheid en geslepen potlood.

 

Ideale begeleider van gegrilde kip of gerookte vis.