Afzonderlijk kasteel van de familie Martin van Château Gloria en Saint Pierre.  Het gaat wel degelijk om een 1ste wijn, gemaakt op dezelfde traditionele manier.  Dit kleine kasteel heeft een aparte wijngaard en "chai" en is niet geklasseerd, zoals Gloria zelf.  Maar wat een klasse van authenticiteit !  De liefhebber van krachtige Saint Julien die bij rood vlees hoort is hier aan het juiste adres.  Sappig donkerrood fruit, een stevig middenpalet en die typische pepertoets op het einde.  Een meesterwerkje die helaas met tijd zal verdwijnen wegens te klein.  Zal normaal opgenomen worden door Gloria.  Geniet er nog van zolang het kan...  

Afzonderlijk kasteel van de familie Martin van Château Gloria en Saint Pierre.  Het gaat wel degelijk om een 1ste wijn, gemaakt op dezelfde traditionele manier.  Dit kleine kasteel heeft een aparte wijngaard en "chai" en is niet geklasseerd, zoals Gloria zelf.  Maar wat een klasse van authenticiteit !  De liefhebber van krachtige Saint Julien die bij rood vlees hoort is hier aan het juiste adres.  Sappig donkerrood fruit, een stevig middenpalet en die typische pepertoets op het einde.  Een meesterwerkje die helaas met tijd zal verdwijnen wegens te klein.  Zal normaal opgenomen worden door Gloria.  Geniet er nog van zolang het kan...  

93/100 Parker

95/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

2023 - 2040

Talbot, een oud gekend en gereputeerd merk was gedurende tientallen jaren een beetje ingeslapen, met een gerust gemoed, terend op zijn beroemdheid.  Nu is de wijn volledig herstart naar het niveau van een topwijn, intense werken in de wijngaard, strengere selectie van de druiven die nu optimaal rijp zijn en ook gemaakt in een volledig vernieuwde "chai" .  Talbot heeft de weg teruggevonden naar de top die waardig is voor zijn status.  Recente jaren (sinds 2015) zijn uitstekend , klassieker maar o zo  verleidelijk 

95/100 Wine Spectator

 

Talbot, een oud gekend en gereputeerd merk was gedurende tientallen jaren een beetje ingeslapen, met een gerust gemoed, terend op zijn beroemdheid.  Nu is de wijn volledig herstart naar het niveau van een topwijn, intense werken in de wijngaard, strengere selectie van de druiven die nu optimaal rijp zijn en ook gemaakt in een volledig vernieuwde "chai" .  Talbot heeft de weg teruggevonden naar de top die waardig is voor zijn status.  Recente jaren (sinds 2015) zijn uitstekend , klassieker maar o zo  verleidelijk 

2de wijn van Château Lagrange Saint Julien Grand Cru Classé

2de wijn van Château Lagrange Saint Julien Grand Cru Classé

2de wijn van Château Lagrange Saint Julien Grand Cru Classé

95/100 Parker 2021 - 2045

97/100 Jane Anson Inside Bordeaux

 

Château Lagrange is een historisch domein van 118ha in één blok en deze wijngaard is nog nooit gewijzigd sinds 400 jaar, dit is een unicum !  De wijnen kan je mooi drinken na 5à6 jaar maar ze hebben een enorm bawaarpotentieel, dit is 1 van de meest langzaam rijpende St Juliens, samen met Léoville Las Cases.  De kracht, elegantie en finesse zijn zeer kenmerken, en toch heb je een mooi vlezig middenpallet.

Historisch kasteel die sinds een 30-tal jaar topkwaliteit maakt.  Een zeer groot gedeelte van de druiven gaat in de supergekende 2de wijn "Les Fiefs de Lagrange" waardoor de 1ste wijn altijd zeer consistent is in kwaliteit.  Dit was het 1ste Grand Cru Classé kasteel die in handen kwam van een een familiale japanse groep.  De wil om perfectie was altijd groots, maar de laatste jaren hebben ze nog die extra stap gezet !  2016 wordt een legende.  Vergeet deze wijn in je kelder... een onvergeetelijk moment komt er ooit aan als je deze wijn ontkurkt in de toekomst.  Die intensiteit... energie, nooit gezien hier.  Misschien wel de "Lexus LFA" van de wijn...  kan het ooit nog beter worden?  Ze werken met japans geduld en streven enkel naar perfectie en traditie van dit groots terroir.

96/100 Jane Anson IB

95/100 Parker

94/100 JS

95/100 NM Vinous

96/100 Decanter

Tot 2055

Alweer een topjaar bij Lagrange.  Sinds de 2016 zitten ze echt in de lift.  Hun eigen stijl is ook meer en meer het archétype van de Saint Juliens van de toekomst.  Ze hebben altijd rigoureus voor een pure stijl gekozen met veel raffinement, frisheid en lengte om de nobele aroma's van de Cabernet op termijn te laten ontplooien.  Lagrange drinken we in principe meestal veel te jong.  Geduld is moeilijk, maar een mooie deugd.

Intens donker, aromas van zwarte kersen, zwarte bessen, braambes, geslepen potlood en laurier.  Stevig, vlezig, mooie minerale frisheid en pittige tannine zonder hoekig te zijn.  Wat een puurheid en mooie elegante textuur in de mond.  Enorme lengte, die maar blijft doorgaan !  De wijn is meer dan 80% Cabernet Sauvignon, dus dit is echt wel een schoolvoorbeeld van Saint Julien, en dit icoon kwam tot stand door een enorme strenge selectie.  De 1ste wijn is enorm streng geselecteerd, de rest gaat "en vrac" en een heel groot gedeelte naar "les fiefs".

Château Lagrange is een historisch domein van 118ha in één blok en deze wijngaard is nog nooit gewijzigd sinds 400 jaar, dit is een unicum !  De wijnen kan je mooi drinken na 5à6 jaar maar ze hebben een enorm bawaarpotentieel, dit is 1 van de meest langzaam rijpende St Juliens, samen met Léoville Las Cases.  De kracht, elegantie en finesse zijn zeer kenmerken, en toch heb je een mooi vlezig middenpallet.

Historisch kasteel die sinds een 30-tal jaar topkwaliteit maakt.  Een zeer groot gedeelte van de druiven gaat in de supergekende 2de wijn "Les Fiefs de Lagrange" waardoor de 1ste wijn altijd zeer consistent is in kwaliteit.  Dit was het 1ste Grand Cru Classé kasteel die gedeeltelijk in handen kwam van een een japanse groep.  De wil om perfectie was altijd groots, maar de laatste jaren hebben ze nog die extra stap gezet !  2016 wordt een legende.  Vergeet deze wijn in je kelder... een onvergeetelijk moment komt er ooit aan als je deze wijn ontkurkt in de toekomst.  Die intensiteit... energie, nooit gezien hier.  Misschien wel de "Lexus LFA" van de wijn...  kan het ooit nog beter worden?  Ze werken met japans geduld en streven enkel naar perfectie en traditie van dit groots terroir.

95/100 parker

94/100 Jane Anson IB

94/100 Vinous AG

94/100 Vinous NM

Alweer een topjaar bij Lagrange.  Sinds de 2016 zitten ze echt in de lift.  Hun eigen stijl is ook meer en meer het archétype van de Saint Juliens van de toekomst.  Ze hebben altijd rigoureus voor een pure stijl gekozen met veel raffinement, frisheid en lengte om de nobele aroma's van de Cabernet op termijn te laten ontplooien.  Lagrange drinken we in principe meestal veel te jong.  Geduld is moeilijk, maar een mooie deugd.

Intens donker, aromas van zwarte kersen, zwarte bessen, braambes, geslepen potlood en laurier.  Stevig, vlezig, mooie minerale frisheid en pittige tannine zonder hoekig te zijn.  Wat een puurheid en mooie elegante textuur in de mond.  Enorme lengte, die maar blijft doorgaan !  De wijn is meer dan 80% Cabernet Sauvignon, dus dit is echt wel een schoolvoorbeeld van Saint Julien, en dit icoon kwam tot stand door een enorme strenge selectie.  De 1ste wijn is enorm streng geselecteerd, de rest gaat "en vrac" en een heel groot gedeelte naar "les fiefs".

Château Lagrange is een historisch domein van 118ha in één blok en deze wijngaard is nog nooit gewijzigd sinds 400 jaar, dit is een unicum !  De wijnen kan je mooi drinken na 5à6 jaar maar ze hebben een enorm bawaarpotentieel, dit is 1 van de meest langzaam rijpende St Juliens, samen met Léoville Las Cases.  De kracht, elegantie en finesse zijn zeer kenmerken, en toch heb je een mooi vlezig middenpallet.

Historisch kasteel die sinds een 30-tal jaar topkwaliteit maakt.  Een zeer groot gedeelte van de druiven gaat in de supergekende 2de wijn "Les Fiefs de Lagrange" waardoor de 1ste wijn altijd zeer consistent is in kwaliteit.  Dit was het 1ste Grand Cru Classé kasteel die gedeeltelijk in handen kwam van een een japanse groep.  De wil om perfectie was altijd groots, maar de laatste jaren hebben ze nog die extra stap gezet !  2016 wordt een legende.  Vergeet deze wijn in je kelder... een onvergeetelijk moment komt er ooit aan als je deze wijn ontkurkt in de toekomst.  Die intensiteit... energie, nooit gezien hier.  Misschien wel de "Lexus LFA" van de wijn...  kan het ooit nog beter worden?  Ze werken met japans geduld en streven enkel naar perfectie en traditie van dit groots terroir.

2026 - 2042

95/100 Jane Anson Inside Bordeaux

93/100 Parker

96/100 AG Vinous

94/100 Decanter

94/100 Wine Spectator

94/100 JS

Ode aan Saint Julien, wat een jaargang, groots terroir, schitterend gelegen tussen Beychevelle, Branaire Ducru, Gruaud Larose en Léoville Barton !  De voormalige burgemeester van Saint Julien wist zijn wijngaarden uit te kiezen !  Hij kocht doorheen de jaren alle percelen op van Grand Cru Classé-wijngaarden in Saint Julien de Beychevelle, en dit resulteert in deze gereputeerde zeer typische Saint Julien.  Bovendien was Henri Martin ook vele jaren algemeen directeur van Château Latour 1er Grand Cru Classé in Pauillac, en dat bracht hem ook in een bevoorrechte positie om de beste percelen bij te kopen in Saint Julien, veelal zelfs van Grand Cru Classé-wijngaarden van het klassement 1855. 

Donkerrode kleur. Intense aromas van crème de cassis en braambessen, oosterse kruiden, ceder, tabak en zoethout.  Intense wijn met mooie concentratie, rijpe tannines en fijne zuren. Zeer precieze wijn, zuiver en pittig met een heel lange afdronk.

94/100 Jane Anson Inside Bordeaux

92/100 Parker

95/100 Bettane & Desseauve

James Suckling: 93-94 PTS

Vinous, Neil Martin: 93 PTS
"...this is a very classy Gloria that may warrant a higher score down the line..."

Jancis Robinson: 17/20

Ode aan Saint Julien, groots terroir, schitterend gelegen tussen Beychevelle, Branaire Ducru, Gruaud Larose en Léoville Barton !  De voormalige burgemeester van Saint Julien wist zijn wijngaarden uit te kiezen !  Hij kocht doorheen de jaren alle percelen op van Grand Cru Classé-wijngaarden in Saint Julien de Beychevelle, en dit resulteert in deze gereputeerde zeer typische Saint Julien.

Bovendien was Henri Martin ook vele jaren algemeen directeur van Château Latour 1er Grand Cru Classé in Pauillac, en dat bracht hem ook in een bevoorrechte positie om de beste percelen bij te kopen in Saint Julien, veelal zelfs van Grand Cru Classé-wijngaarden van het klassement 1855.

Assemblage van 60% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 3, Cabernet Franc en 5% Petit Verdot opgevoed op gedeeltelijk nieuwe, franse eiken vaten.  Het architype van de klassieke Saint Julien in een uitzonerlijk jaar!

95/100 Jane Anson Inside Bordeaux

93+/100 Parker

Ode aan Saint Julien, groots terroir, schitterend gelegen tussen Beychevelle, Branaire Ducru, Gruaud Larose en Léoville Barton !  De voormalige burgemeester van Saint Julien wist zijn wijngaarden uit te kiezen !  Hij kocht doorheen de jaren alle percelen op van Grand Cru Classé-wijngaarden in Saint Julien de Beychevelle, en dit resulteert in deze gereputeerde zeer typische Saint Julien.

Bovendien was Henri Martin ook vele jaren algemeen directeur van Château Latour 1er Grand Cru Classé in Pauillac, en dat bracht hem ook in een bevoorrechte positie om de beste percelen bij te kopen in Saint Julien, veelal zelfs van Grand Cru Classé-wijngaarden van het klassement 1855.

 

Zeer veel potentieel voor 1 van de beste Gloria's ooit gemaakt.  We zullen deze altijd te jong drinken.  In een goede kelder tot 2058 is geen probleem.  Dit is echt een rasbeest.

Klassieker !  De trompetten op het etiket doen mij altijd denken aan de jacht.  Welke wijn kan er beter passen op zo een festijn?  Nee, dat is echt een perfecte "match", zeker bij haarwild!  Tussen 1930 en 1960 heeft Henri Martin deze wijngaard opgebouwd en hij was tevens burgemeester van Saint Julien.  Hij wilde een kasteel maken met een ijzersterke reputatie en dat is hem goed gelukt.  Het kasteel die geen deel uitmaakt van de historische "Grand Cru Classé-kwalificatie van 1855" is toch een begrip geworden in Frankrijk en het buitenland.  Geniet van deze wijn bij historische klassieke wildschotels, bvb Lièvre a la Royale   

 

Remi di Constanzo die hier al enkele jaren technisch directeur is levert prima werk. Deze wijn is een levendige mix uitbundige aroma's, luxueus, serieus romig van textuur, gebroken baksteen, gebakken aarde, gerookte karamel, verse vijgen, pruimen en zoete bramen. Dit is puur plezier, gerijpt op 45% nieuwe franse eik.  Zinderende lengte die veelbelovend is.

96/100 Jane Anson Inside Bordeaux

93/100 JD

92-94/100/100 Parker

Klassieker !  De trompetten op het etiket doen mij altijd denken aan de jacht.  Welke wijn kan er beter passen op zo een festijn?  Nee, dat is echt een perfecte "match", zeker bij haarwild!  Tussen 1930 en 1960 heeft Henri Martin deze wijngaard opgebouwd en hij was tevens burgemeester van Saint Julien.  Hij wilde een kasteel maken met een ijzersterke reputatie en dat is hem goed gelukt.  Het kasteel die geen deel uitmaakt van de historische "Grand Cru Classé-kwalificatie van 1855" is toch een begrip geworden in Frankrijk en het buitenland.  Geniet van deze wijn bij historische klassieke wildschotels, bvb Lièvre a la Royale   

Ode aan Saint Julien, groots terroir, schitterend gelegen in Saint Julien de Beychevelle tussen Beychevelle, Branaire Ducru, Gruaud Larose en Léoville Barton !  De voormalige burgemeester van Saint Julien wist zijn wijngaarden uit te kiezen !  Hij kocht doorheen de jaren alle percelen op van Grand Cru Classé-wijngaarden in Saint Julien de Beychevelle, en dit resulteert in deze gereputeerde zeer typische Saint Julien.

Bovendien was Henri Martin ook vele jaren algemeen directeur van Château Latour 1er Grand Cru Classé in Pauillac, en dat bracht hem ook in een bevoorrechte positie om de beste percelen bij te kopen in Saint Julien, veelal zelfs van Grand Cru Classé-wijngaarden van het klassement 1855.

 

Remi di Constanzo die hier al enkele jaren technisch directeur is levert prima werk. Deze wijn is een levendige mix uitbundige aroma's, luxueus, serieus romig van textuur, gebroken baksteen, gebakken aarde, gerookte karamel, verse vijgen, pruimen en zoete bramen. Dit is puur plezier, gerijpt op 45% nieuwe franse eik.  Zinderende lengte die veelbelovend is.

95/100 Parker

95/100 Bettane & Desseauve

95/100 Jane Anson Inside Bordeaux

95/100 N Martin Vinous

95/100 A Galloni Vinous

94/100 JS

96/100 TWI LPB

95/100 Wine Spectaror

17/20 JR

Intens zwarte kleur. Aroma's van braambessen kirsch, zwarte bessen, kersen, ceder, houtskool met hints van rode rozen, geslepen potlood,  grind, menthol, zoethout, gebrande koffie, lavendel, viooltjes, wierrook en specerijen. met een vleugje brioche, gerookte karamel en bladerdeeg.  Sappige lagen bessen, bittere cacao, mooie energieke frisheid en een romige toets, dit is uitbundig voor Saint Pierre te zijn.  Een wijn die het normaal heeft van zijn complexiteit op leeftijd, nu is hij licht exuberant, heerlijk eigenlijk.   Jong, heeft tijd nodig, nog in de vroege fruitfase, maar dan sluit hij zich terug af omdat er stevige tannines zijn.  Best wachten tot 2028 om echt te laten zien hoe goed deze wijn is. Geweldige wijn die geduld vraagt, 50% nieuwe eik, assemblage van 77% Cabernet Sauvignon en 23% Merlot.

Drinken 27-44

 

94+/100 Parker

96/100 Wine Spectator

95/100 James Suckling

95/100 Decanter

2026 - 2060

Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire Ducru 2016 St Julien GCC, Overgebuur van Beychevelle.  Dit is werkelijk topwijn, zelfs in mindere jaren extreem elegant en zeer typisch St Julien.  Wat een klasse…

Iets lichter van kleur, maar zeer intens van aroma’s, zwart fruit, lichte potlood, klassetabak, zeer elegant en klassiek met eigen St Julien karakter, zwarte peper en subtiele rook ook, zo typisch St Julien.  Geef deze wijn wat tijd of doe hem enkele uren op voorhand open.

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, dit is 1 van de beste wijnen ooit geproduceerd op dit kasteel.    

 

92-94/100 Parker
97/100 James Suckling

95/100 Bettane & Desseauve

Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire Ducru 2016 St Julien GCC, Overgebuur van Beychevelle.  Dit is werkelijk topwijn, zelfs in mindere jaren extreem elegant en zeer typisch St Julien.  Wat een klasse…

Iets lichter van kleur, maar zeer intens van aroma’s, zwart fruit, lichte potlood, klassetabak, zeer elegant en klassiek met eigen St Julien karakter, zwarte peper en subtiele rook ook, zo typisch St Julien.  Geef deze wijn wat tijd of doe hem enkele uren op voorhand open.

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, dit is 1 van de beste wijnen ooit geproduceerd op dit kasteel.    

95/100 Parker

2029-2065

Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire's wijngaarden zijn 60ha groot en liggen op het plateau van St Julien de Beychevelle.  Er zijn ongeveer 80 verschillende percelen.  Toen de Maroteaux familie dit kasteel kocht hebben ze een nieuwe chai gezet die heel performant was, maar nu recent hebben ze nog een nieuwe chai erbij gebouwd om nog preciezer te werken.  Vele kleine vaten voor vinificaties perceel per perceel, de wijn komt echt "Haute Couture", iets waar de vader die recentelijk overleed jammergenoeg niet meer kon meemaken.  Maar de wil naar excellentie zit meer dan ooit in de volgende generatie. 

Delicate aroma's van framboos, zwarte bessen, sigarenblad, ceder en rozen.  Vrij intense vollere structuur voor Branaire Ducru, iets meer concentratie dan vroeger en veel dimensies met veel energie en pittigheid.  De ziltige en licht minerale finish geeft deze wijn een klassiek karakter en een soort eeuwig leven mee.  Geniet zeker maar niet te vroeg als het kan. 

 

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, dit is 1 van de beste wijnen ooit geproduceerd op dit kasteel.    

95/100 Parker

2029-2065

Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire's wijngaarden zijn 60ha groot en liggen op het plateau van St Julien de Beychevelle.  Er zijn ongeveer 80 verschillende percelen.  Toen de Maroteaux familie dit kasteel kocht hebben ze een nieuwe chai gezet die heel performant was, maar nu recent hebben ze nog een nieuwe chai erbij gebouwd om nog preciezer te werken.  Vele kleine vaten voor vinificaties perceel per perceel, de wijn komt echt "Haute Couture", iets waar de vader die recentelijk overleed jammergenoeg niet meer kon meemaken.  Maar de wil naar excellentie zit meer dan ooit in de volgende generatie. 

Delicate aroma's van framboos, zwarte bessen, sigarenblad, ceder en rozen.  Vrij intense vollere structuur voor Branaire Ducru, iets meer concentratie dan vroeger en veel dimensies met veel energie en pittigheid.  De ziltige en licht minerale finish geeft deze wijn een klassiek karakter en een soort eeuwig leven mee.  Geniet zeker maar niet te vroeg als het kan. 

 

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, dit is 1 van de beste wijnen ooit geproduceerd op dit kasteel.    

94/100 parker

17/20 JR

95+/100 Vinous

95/100 JS

95/100 Decanter Magazine

Voor de echte kenners, elegantie en finesse troef.  De legendarische Patrick Maroteaux was gedurende lange tijd voorzitter van de Union des Grands Crus Classé de Bordeaux, en hij is jammer genoeg recentelijk en veel te vroeg gestorven.  Zijn zoon François-Xavier heeft de fakkel overgenomen en doet dit met  brio en enorm veel toewijding.  Hij beseft heel goed dat hij aan stuur zit van een uitzonderlijk domein.  Hij bewaakt goed de geest van het huis en deze is elegantie en klasse.  De "Cru" heeft nog iets aan concentratie gewonnen de laatste jaren wat hem nog meer laat excelleren.  Rosbief, hertekalf, zoek het niet te ver, maar zorg voor topkwaliteit, dan komt het goed, misschien de essentie van het leven.  Ik wil niet mijmerend overkomen, maar eens in je leven moet je van deze wijn toch genieten. 

Branaire's wijngaarden zijn 60ha groot en liggen op het plateau van St Julien de Beychevelle met een uitstekend terroir van diepe grind.  Er zijn een 80-tal verschillende percelen.  Toen de Maroteaux familie dit kasteel kocht hebben ze een nieuwe chai gezet die heel performant was, maar nu recent hebben ze nog een nieuwe chai erbij gebouwd om nog preciezer te werken.  Vele kleine vaten voor vinificaties perceel per perceel, de wijn komt echt "Haute Couture", iets waar de vader die recentelijk overleed jammergenoeg niet meer kon meemaken.  Maar de wil naar excellentie zit meer dan ooit in de volgende generatie. 

Branaire heeft assemblage Cabernet Sauvignon, Merlot en ook Petit Verdot. De vinificatie is zeer klassiek en de rijping vindt plaats op ongeveer 60% nieuw franse eik

Delicate aroma's van framboos, zwarte bessen, créme de cassis, pruimen, geslepen potlood, sigarenblad, ceder en rozen.  Vrij intense vollere structuur voor Branaire Ducru, iets meer concentratie dan vroeger en veel dimensies met veel energie en pittigheid.  De ziltige en licht minerale finish geeft deze wijn een klassiek karakter en een soort eeuwig leven mee.  Geniet zeker maar niet te vroeg als het kan. 

 

Schitterend bij lamsvlees, kalfsblanquette of filet pur, zal tot zijn recht komen in de 4 seizoenen, maar geef hem wat tijd, deze wijn heeft een enorme diepgang en complexiteit, gecombineerd met kracht en elegantie, perfect in balans.  Dit is terug een heel sterke jaargang.    

Iconische wijn van een mythisch jaar ! 97+/100 Parker 2023 - 2060.  Een mensenleven is bijna te kort om dit mirakel te begrijpen.

97+/100 Parker.  Compacte kracht en complexiteit.  Wat een densiteit zonder te volumineus over te komen.  Wat een klassevol meesterwerk.

96/100 Parker.

Deze Grand Cru Classé strekt zich uit op de meest prestigieuze terroir van Saint Julien, net tegenover Léoville Las Cases en in het verlengde van Pichon Longueville Baron.  Deze unieke ligging komt prachtig tot uiting in deze iconische wijn, 1 van de krachtigste, maar tevens enorm complex en uiterst evenwichtig.  Een licht hoger percentage Merlot (dan Las Cases en Barton) geeft deze wijn net dat extra tikkeltje rondeur, maar vergis U niet, het classicisme van de allergrootste Médocs triomfeert hier, zeker in de recentste jaren.  Wat een kracht en raffinement !  Sara Lecompte-Cuvelier waakt hier over deze energieke legende.  Een pareltje voor elke grootse wijnkelder...

Intens purper, aroma's van kersen en zwarte chocolade, blauwe bessen, bramen en zwarte bessen, en een zweem van vuursteen, mokka, zwoele kruiden en zwarte thee.  Volmondige smaak die het evenwicht zoekt tussen het mooie fruit, de complexe kruidigheid en cacao, en die altijd een enorme energieschok geeft naar het einde toe met minerale toetsen en een onwaarschijnlijke pure frisheid.  Ongelooflijk hoe deze wijn reeds enorm veel dimensies en panache heeft.  Verkijk je niet op de gematigde topscore, ik verwacht dat bij deze nog mooi kan stijgen eenmaal de gebottelde wijn geproefd zal worden.

 

95/100 Wine Spectator

95-97+/100 Parker

 

Deze Grand Cru Classé strekt zich uit op de meest prestigieuze terroir van Saint Julien, net tegenover Léoville Las Cases en in het verlengde van Pichon Longueville Baron.  Deze unieke ligging komt prachtig tot uiting in deze iconische wijn, 1 van de krachtigste, maar tevens enorm complex en uiterst evenwichtig.  Een licht hoger percentage Merlot (dan Las Cases en Barton) geeft deze wijn net dat extra tikkeltje rondeur, maar vergis U niet, het classicisme van de allergrootste Médocs triomfeert hier, zeker in de recentste jaren.  Wat een kracht en raffinement !  Sara Lecompte-Cuvelier waakt hier over deze energieke legende.  Een pareltje voor elke grootse wijnkelder...

Intens purper, aroma's van kersen en zwarte chocolade, blauwe bessen, bramen en zwarte bessen, en een zweem van vuursteen, mokka, zwoele kruiden en zwarte thee.  Volmondige smaak die het evenwicht zoekt tussen het mooie fruit, de complexe kruidigheid en cacao, en die altijd een enorme energieschok geeft naar het einde toe met minerale toetsen en een onwaarschijnlijke pure frisheid.  Ongelooflijk hoe deze wijn reeds enorm veel dimensies en panache heeft.  Verkijk je niet op de gematigde topscore, ik verwacht dat bij deze nog mooi kan stijgen eenmaal de gebottelde wijn geproefd zal worden.

 

94+/100 Parker

94/100 Decanter

96/100 JS

Elegantie troef voor dit kleinere zusterkasteel van Léoville Barton.  Misschien wel de meest charmante stijl van heel Saint Julien.  Deze wijn oudert zeer mooi, en was tot voor kort een wijn die een beetje onder de radar bleef.  Nu treedt hij vlot uit de schaduw van de Léoville Barton want dit is nu een monument van een wijn zonder aan in elegantie in te boeten.  Heerlijk genieten, gewoon pure charme met een enorme typiciteit aan Saint Julien.

Onlangs proefde ik op het kasteel nog een 2009 en die was stilaan in zijn jongvolwassendheid aan het worden, wat mooi om zo een wonder der natuur te kunnen proeven.  Als je weet dat 2020 nog een veel groter potentieel heeft, dan besef je dat je deze wijn altijd iets te vroeg zal drinken...  wat een klasbak.

 

94/100 Parker 2028 - 2060

94/100

94-95/100 B&D

17,5/20 JR !!!

97/100 James Suckling

Elegantie troef voor dit kleinere zusterkasteel van Léoville Barton.  Misschien wel de meest charmante stijl van heel Saint Julien.  Deze wijn oudert zeer mooi, en was tot voor kort een wijn die een beetje onder de radar bleef.  Nu treedt hij vlot uit de schaduw van de Léoville Barton want dit is nu een monument van een wijn zonder aan in elegantie in te boeten.  Heerlijk genieten, gewoon pure charme met een enorme typiciteit aan Saint Julien.

Onlangs proefde ik op het kasteel nog een 2009 en die was stilaan in zijn jongvolwassendheid aan het worden, wat mooi om zo een wonder der natuur te kunnen proeven.  Als je weet dat 2020 nog een veel groter potentieel heeft, dan besef je dat je deze wijn altijd iets te vroeg zal drinken...  wat een klasbak.

De Langoa Barton 2020 biedt uitbundige aroma's van zwarte kersen, crème de cassis, zoethout en potloodschaafsel, klassevol afgerond met franse nieuwe eiken vaten van de hoogste kwaliteit. Deze wijn is gecontreerd en vlezig, maar niet te,  rijp maar levendig fruit, krachtige maar mooie rijpe tannines en een levendige frisheid. Prachtig evenwicht, iets charmanter dan de uitstekende 2019, maar de wijn heeft ook een enorm potentieel door zijn diep en dimensioneel karakter.  

 

95/100 Parker

95/100 Decanter

95/100 J Suckling

95/100 Wine Spectator

96/100 Vinous

Léoville-Barton is een van de weinige wijnen in Saint Julien die kracht, complexiteit en finesse zo sierlijk combineert, zeker in 2017. Rijk, intens diep en exuberant expressief, de
2017 heeft een zeer breed pallet, vooral in de midden waar het andere wijnen in 2017 soms aan mankeert. Het grote percentage Cabernet Sauvignon is overwelmend. Inktzwart intense kleur, mooi zwart fruit, braambessen, zwarte kers, donkere pruimen viooltjes, sinaasappelschil, wildsmaken, pittige kruiden, maar ook iets zwoeler zoals kaneel, ceder, munt, zoethout en lavendel zijn allemaal in deze wijn verwerkt.  


De blend bestaat uit 93% Cabernet Sauvignon en 7% Merlot, 60% in franse, nieuwe eiken vaten.
Vooral de septemberregens vormden een uitdaging voor de
Merlot en Cabernet Franc. Als gevolg hiervan is Cabernet dat wel
omhoog geduwd in de finale assemblage, terwijl er helemaal geen Cabernet Franc in zit.  Het moet gezegd worden, Léoville Barton kan enorm verassen ook in algemeen iets mindere jaren.  Hier maken ze nog eens hun punt dat dit meesterlijke wijnmakers zijn die het beste van de jaargang naar boven halen.

Deze Léoville-Barton is een wijn met veel panache, een fantastische wijn en dit moet wel 1 van de beste wijnen van het jaartal zijn.

 

19/20 J Robinison

97/100 Parker

96/100 Wine Spectator

96/100 J Suckling

 

Keldermateriaal, drinken vanaf 2030, voor de echte verzamelaar.  Nobel en Complex.

Intens paars, bijna zwart van kleur, aroma's van zwarte kersen, bosbessen, vlierbessen en braambessen, beetje kaneel, salie en rozegeeur.  Vol en krachtig met stevige rijpe tannine en veel frisheid en lengte.  Mooi complex geparfumeerd met het typische zwarte fruit en lichte pepertoets die mooi in de lengte zit.  Serieuze wijn 85,5% Cabernet Sauvignon 14,5% Merlot.  Classic Saint Julien !

95+/100 Parker

96/97 James Suckling

18/20 JR

97+/100 JD

97/99 Wine Enthousiast

94/96 Vinous

Keldermateriaal, drinken vanaf 2032, voor de echte verzamelaar.  Nobel en Complex.

Intens paars, bijna zwart van kleur, aroma's van zwarte kersen, bosbessen, vlierbessen en braambessen, en een tikje Creme de Cassis, wat hem heel aantrekkelijk maakt, beetje kaneel, zoethout, geslepen potlood, salie en rozegeur.  De subtiele tonen van vanille en ceder en sigarenblad bestigen dat deze wijn op de beste klassevolle eiken, franse vaten gerijpt heeft.  Vol, krachtig en breedgeschouderd met stevige zeer mooi rijpe tannine en veel frisheid en puurheid in de minerale lange afdronk.  Mooi complex geparfumeerd met het typische zwarte fruit en lichte pepertoets die mooi in de lengte zit.  Serieuze wijn 85,5% Cabernet Sauvignon 14,5% Merlot.  Classic Saint Julien !

De 2020 is zeker een mooie uitdager van het fenomenale jaar 2000 in dit kasteel !  Ik vermoed zelfs dat deze 2020 nog een iets langer bewaarpotentieel heeft.  De lengte is immers ongelooflijk.

Deze geweldige 2ième Grand Cru Classé in de Médoc heeft de afgelopen jaargangen veel aan kwaliteit gewonnen.  De gloednieuwe vinificatiekelder, uitgerust met kleinere gistingsvaten om een nauwkeurigere selectie perceel per perceel mogelijk te maken, zullen Léoville en Langoa Barton zeker nog groter maken.  In de wijngaarden wordt meer en meer biologisch gewerkt en de oude handmatige methoden worden voortgezet (de wijnstokken aan hun ondersteunende palen binden met wilgen in plaats van touw, zijscheuten met de hand verwijderen, enz.).  De familie Barton bezit binnen de appelatie enorm veel natuur en bosgrond en heeft dus lang voor veel anderen een pioniersrol gespeeld in de biodiversiteit van de wijngaarden.  Dit helpt om de druivensoort, hier natuurlijk de Cabernet Sauvignon mooi te laten aanpassen aan de grond en het klimaat.

Het prachtige terroir van Gunz en Quartz grint is dan ook uitzonderlijk. In de kelder worden de vaten grotendeels geleverd door Nadalié, Maury en Taransaud.

En ik moet zeggen dat ik Anthony Barton enorm apprecieerde.  Zelfs na zijn 90 jaar was hij altijd aanwezig op iedere grand cru classé dégustatie, zowel voor proffesionals als voor liefhebbers.  In 2022 (92 jaar) is er een "grote meneer" met humor en toewijding heengegaan.  Zijn nalatenschap is kenmerkend door ook in mindere jaren pareltjes af te leveren, zo proefde ik onlangs in Parijs nog de 2012, en die was zo charmant.  Iedere jaargang heeft er zijn eigen verhaal en bestemming in tijd en in combinatie met eten.

95+/100 Parker Beychevelle is terug in uitstekende vorm sinds de hervormingen op het kasteel.

94-96+/100 Parker

98/100 Bettane & Desseauve

94-96/100 Parker

De volledig nieuwe wijnkelder sinds 2015 heeft enorm veel bijgedragen aan de kwaliteit van deze zeer gekende Grand Cru Classé.  Sinds de 1ste jaargang 2016 in de nieuwe kelder werd gemaakt zijn er enkel topwijnen afgeleverd.  Directeur Philippe Blanc die sinds een 30-tal jaar het kasteel leidt naar perfectie heeft het potentieel en eigen karakter van deze verleidelijke Saint Julien terug gewonnen.  De expressie van dit terroir is 1 van de allerfijnste van de hele Médoc, de charme van de allerbeste Merlot-percelen van Saint Julien, gemengd met de typische smaak van ceder en braambes van de cabernets in deze sector van Saint Julien, altijd mooi in evenwicht gebracht met een subtiele frisheid.  Geen wonder dat deze wijnen altijd geliefd zijn, en ze zijn beter dan ooit !!! 

 

94-96/100 Parker

94/100 Wine Spectator

97/100 J Dunnuck

De volledig nieuwe wijnkelder sinds 2015 heeft enorm veel bijgedragen aan de kwaliteit van deze zeer gekende Grand Cru Classé.  Sinds de 1ste jaargang 2016 in de nieuwe kelder werd gemaakt zijn er enkel topwijnen afgeleverd.  Directeur Philippe Blanc die sinds een 30-tal jaar het kasteel leidt naar perfectie heeft het potentieel en eigen karakter van deze verleidelijke Saint Julien terug gewonnen.  De expressie van dit terroir is 1 van de allerfijnste van de hele Médoc, de charme van de allerbeste Merlot-percelen van Saint Julien, gemengd met de typische smaak van ceder en braambes van de cabernets in deze sector van Saint Julien, altijd mooi in evenwicht gebracht met een subtiele frisheid.  Geen wonder dat deze wijnen altijd geliefd zijn, en ze zijn beter dan ooit !!! 

 

Magnum in Houten Kist per 1

94-96/100 Parker

94/100 Wine Spectator

97/100 J Dunnuck

De volledig nieuwe wijnkelder sinds 2015 heeft enorm veel bijgedragen aan de kwaliteit van deze zeer gekende Grand Cru Classé.  Sinds de 1ste jaargang 2016 in de nieuwe kelder werd gemaakt zijn er enkel topwijnen afgeleverd.  Directeur Philippe Blanc die sinds een 30-tal jaar het kasteel leidt naar perfectie heeft het potentieel en eigen karakter van deze verleidelijke Saint Julien terug gewonnen.  De expressie van dit terroir is 1 van de allerfijnste van de hele Médoc, de charme van de allerbeste Merlot-percelen van Saint Julien, gemengd met de typische smaak van ceder en braambes van de cabernets in deze sector van Saint Julien, altijd mooi in evenwicht gebracht met een subtiele frisheid.  Geen wonder dat deze wijnen altijd geliefd zijn, en ze zijn beter dan ooit !!! 

 

94-96/100 Parker

94/100 Wine Spectator

97/100 J Dunnuck

De volledig nieuwe wijnkelder sinds 2015 heeft enorm veel bijgedragen aan de kwaliteit van deze zeer gekende Grand Cru Classé.  Sinds de 1ste jaargang 2016 in de nieuwe kelder werd gemaakt zijn er enkel topwijnen afgeleverd.  Directeur Philippe Blanc die sinds een 30-tal jaar het kasteel leidt naar perfectie heeft het potentieel en eigen karakter van deze verleidelijke Saint Julien terug gewonnen.  De expressie van dit terroir is 1 van de allerfijnste van de hele Médoc, de charme van de allerbeste Merlot-percelen van Saint Julien, gemengd met de typische smaak van ceder en braambes van de cabernets in deze sector van Saint Julien, altijd mooi in evenwicht gebracht met een subtiele frisheid.  Geen wonder dat deze wijnen altijd geliefd zijn, en ze zijn beter dan ooit !!! 

 

100/100 Decanter Magazine

99/100 James Suckling

100/100 Wine Enthousiast

98/100 Parker

97/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

97/100 Jane Anson Inside Bordeaux

Sinds 2003 werkt Bruno Borie samen met de meest getalenteerde wijnconsulent van linkeroever Eric Boissenot en dat heeft geleid tot het allerhoogste kwaliteitsniveau, tot soms zelfs boven het niveaux van de Premier Grand Cru Classé's Lafite- en Mouton Rothschild en Latour !  

De eigenaar is uitzonderlijk bezig met details en perfectie, die deze wijn nog grootser maken.  Dit is natuurlijk één van de grootste terroirs van de Médoc, het typische "Günz"gravel die 4 miljoen jaar geleden uit de Pyrennëen aanspoelde, samen met de perfecte ligging dicht bij de "Estuère du Médoc", de gironde, zorgt ervoor dat de koude minder extreem is, en de hitte in de zomer mooi afgekoeld wordt door deze rivier.  Dit maakt lange en trage rijping mogelijk en daarin schuilt het geheim en de nobelheid van de Médoc. 

 

2018 is een zeer opulent jaar, gezien de historische stijl van Ducru Beaucaillou, of zoals Bruno Borie me zei nadat ik complimenten gaf op deze jaargang, "it is truly dramatic !"  Dat was zijn manier van zeggen dat de 2018 eigenlijk wel best flamboyant was en er een enorme brede schakering is van fruit, stuctuur, complexiteit, mineraliteit en ook een energieke frisheid in de zo lang nazinderende lengte.

 

Drink deze wijn dus niet voor 2028 en laat hem rijpen voor jouw mooiste momenten.  Met 2* 100/100 is dit echt een icoon van de klassieke Médoc.

 

100/100 Decanter Magazine

99/100 James Suckling

100/100 Wine Enthousiast

98/100 Parker

97/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

Sinds 2003 werkt Bruno Borie samen met de meest getalenteerde wijnconsulent van linkeroever Eric Boissenot en dat heeft geleid tot het allerhoogste kwaliteitsniveau, tot soms zelfs boven het niveaux van de Premier Grand Cru Classé's Lafite- en Mouton Rothschild en Latour !  

De eigenaar is uitzonderlijk bezig met details en perfectie, die deze wijn nog grootser maken.  Dit is natuurlijk één van de grootste terroirs van de Médoc, het typische "Günz"gravel die 4 miljoen jaar geleden uit de Pyrennëen aanspoelde, samen met de perfecte ligging dicht bij de "Estuère du Médoc", de gironde, zorgt ervoor dat de koude minder extreem is, en de hitte in de zomer mooi afgekoeld wordt door deze rivier.  Dit maakt lange en trage rijping mogelijk en daarin schuilt het geheim en de nobelheid van de Médoc. 

 

2018 is een zeer opulent jaar, gezien de historische stijl van Ducru Beaucaillou, of zoals Bruno Borie me zei nadat ik complimenten gaf op deze jaargang, "it is truly dramatic !"  Dat was zijn manier van zeggen dat de 2018 eigenlijk wel best flamboyant was en er een enorme brede schakering is van fruit, stuctuur, complexiteit, mineraliteit en ook een energieke frisheid in de zo lang nazinderende lengte.

 

Drink deze wijn dus niet voor 2028 en laat hem rijpen voor jouw mooiste momenten.  Met 2* 100/100 is dit echt een icoon van de klassieke Médoc.

98/100 Jane Anson Inside Bordeaux

97-100/100 Parker

98/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

Sinds 2003 werkt Bruno Borie samen met de meest getalenteerde wijnconsulent van linkeroever Eric Boissenot en dat heeft geleid tot het allerhoogste kwaliteitsniveau, tot soms zelfs boven het niveaux van de Premier Grand Cru Classé's Lafite- en Mouton Rothschild en Latour !  

De eigenaar is uitzonderlijk bezig met details en perfectie, die deze wijn nog grootser maken.  Dit is natuurlijk één van de grootste terroirs van de Médoc, het typische "Günz"gravel die 4 miljoen jaar uit de Pyrennëen aanspoelde, samen met de perfecte ligging dicht bij de "Estuère du Médoc", de gironde, zorgt ervoor dat de koude minder extreem is, en de hitte in de zomer mooi afgekoeld wordt door deze rivier.  Dit maakt lange en trage rijping mogelijk en daarin schuilt het geheim en de nobelheid van de Médoc. 

 

Dit is een heel opmerkelijke wijn, met een heel breed scala van ingetogen ontplooiing bij de aanzet tot rijk geschakeerde, intense en complexe aroma's.  Inktzwarte wijn met sublieme aroma's van blauwe bessen met veel frisheid die overgaan in een romige textuur, maar altijd met een kracht en evenwicht die de wijn zoveel energie geeft.  Het rijke boeket zit vol precisie, zoethout, sigarenkist, bittere chocolade, peper, rijp fruit met fris karakter.

Dit is de echte signatuur van een grootse Saint Julien en bovendien de 300ste jaargang van Ducru Beaucaillou !

98/100 Jane Anson Inside Bordeaux

97-100/100 Parker

98/100 La Revue du Vin de France (Guide des Meilleurs Vins de France)

Sinds 2003 werkt Bruno Borie samen met de meest getalenteerde wijnconsulent van linkeroever Eric Boissenot en dat heeft geleid tot het allerhoogste kwaliteitsniveau, tot soms zelfs boven het niveaux van de Premier Grand Cru Classé's Lafite- en Mouton Rothschild en Latour !  

De eigenaar is uitzonderlijk bezig met details en perfectie, die deze wijn nog grootser maken.  Dit is natuurlijk één van de grootste terroirs van de Médoc, het typische "Günz"gravel die 4 miljoen jaar uit de Pyrennëen aanspoelde, samen met de perfecte ligging dicht bij de "Estuère du Médoc", de gironde, zorgt ervoor dat de koude minder extreem is, en de hitte in de zomer mooi afgekoeld wordt door deze rivier.  Dit maakt lange en trage rijping mogelijk en daarin schuilt het geheim en de nobelheid van de Médoc.

 

Dit is een heel opmerkelijke wijn, met een heel breed scala van ingetogen ontplooiing bij de aanzet tot rijk geschakeerde, intense en complexe aroma's.  Inktzwarte wijn met sublieme aroma's van blauwe bessen met veel frisheid die overgaan in een romige textuur, maar altijd met een kracht en evenwicht die de wijn zoveel energie geeft.  Het rijke boeket zit vol precisie, zoethout, sigarenkist, bittere chocolade, peper, rijp fruit met fris karakter.

Dit is de echte signatuur van een grootse Saint Julien en bovendien de 300ste jaargang van Ducru Beaucaillou !