Zeer mooie prijs kwaliteitsverhouding, fris, complex en boordevol klasse.  Zeer goed als droog aperitief of bij koude voorgerechten, zeker bij gerookte vis.  Ook bij gegrilde vis zal hij uitmuntend smaken.  100% Sauvignon en een zeer subtiele eiklagering.

Origninele witte bordeauxwijn van Sauvignon en Sémillon, enkel opgevoed op inox, geen eiken vat.  De familie Despagne zijn een een toonbeeld van dynamiek in Entre Deux Mers en zijn met hun kasteel Tour de Mirambeau en Mont Pérat voortrekkers in deze streek.  Hun wijnkelder is op en top up to date om levendige, karaktervolle wijnen te maken.  Ze denken "Out of the Box" en dat is zeker het geval voor deze Biface.  Een loepzuivere, droge, rassige witte wijn met een uitbundig boeket van frisse fruitzuren, witte bloemen en mineraliteit.  De Sémillon komt hier zeker niet vol en weelderig over, nee enkel na de frisse aanzet komt er op het einde een delicate toets van pitvruchten.  Wat een klasse, en een middenpallet vol mineraliteit.  Thibault Despagne is bezeten van zijn terroir en heeft deze wijngaard speciaal uitgekozen om een mineralige wijn te maken.  Je proeft de "schaaldierenoorsprong" van de beste terroirs van Entre Deux Mers.  De wijngaarden werden aangelegd met hoge densiteit en toch maakt men wijnen met een laag rendement.  De bedoeling is om geconcentreerde druiven te hebben met een groot aromatisch potentieel en deze toch maar zeer zacht te persen voor een optimaal boeket.  Door deze dichte aanplantingen is deze wijngaard slechts geklasseerd als "Vin de France" maar dat wist Thibault op voorhand en schrikt hem zeker niet af om deze geraffineerde wijn te maken.  Schitterend bij koude visgerechten en bij alles van schaaldieren ! 

 

Origninele witte bordeauxwijn van Sauvignon en Sémillon, enkel opgevoed op inox, geen eiken vat.  De familie Despagne zijn een een toonbeeld van dynamiek in Entre Deux Mers en zijn met hun kasteel Tour de Mirambeau en Mont Pérat voortrekkers in deze streek.  Hun wijnkelder is op en top up to date om levendige, karaktervolle wijnen te maken.  Ze denken "Out of the Box" en dat is zeker het geval voor deze Biface.  Een loepzuivere, droge, rassige witte wijn met een uitbundig boeket van frisse fruitzuren, witte bloemen en mineraliteit.  De Sémillon komt hier zeker niet vol en weelderig over, nee enkel na de frisse aanzet komt er op het einde een delicate toets van pitvruchten.  Wat een klasse, en een middenpallet vol mineraliteit.  Thibault Despagne is bezeten van zijn terroir en heeft deze wijngaard speciaal uitgekozen om een mineralige wijn te maken.  Je proeft de "schaaldierenoorsprong" van de beste terroirs van Entre Deux Mers.  De wijngaarden werden aangelegd met hoge densiteit en toch maakt men wijnen met een laag rendement.  De bedoeling is om geconcentreerde druiven te hebben met een groot aromatisch potentieel en deze toch maar zeer zacht te persen voor een optimaal boeket.  Door deze dichte aanplantingen is deze wijngaard slechts geklasseerd als "Vin de France" maar dat wist Thibault op voorhand en schrikt hem zeker niet af om deze geraffineerde wijn te maken.  Schitterend bij koude visgerechten en bij alles van schaaldieren ! 

 

90-92/100 Parker

Naujan Wit 2020 ,  perceelsgebonden wijn van het beste terroir van de famillie Despagne.  Dit is een prestigewijn waar de meeste zorg aan word gegeven.

Filosofie

Naujan-et-Postiac is een dorp met 500 inwoners, 31 kilometer oost-zuidoost van Bordeaux en de thuisbasis van de familie Despagne. De Naujan-serie omvat 4 generaties onderzoek naar de beste percelen van het Entre-deux-Mers gebied. Voor de wijn zijn geselecteerde wijnstokken van verschillende percelen gebruikt, die een zeer hoge dichtheid (10.000 wijnstokken per hectare) gemeen hebben. Hiermee zit u in dezelfde categorie als de grote wijnen uit de Bourgogne of de Médoc.


Dit is het resultaat van verschillende generaties van de famillie Despagne om de mooiste terroirs van hun regio te identificeren en te benadrukken.  Zo hebben ze veel bodemstudies gedaan en zijn in Naujan uitgekomen om er een zeer grootse Sauvignon Blanc en Semillon te maken. Druiven van de beste percelen in de dorpen Naujan en Postiac. Handmatige oogst. Inheemse gisten. Biologische AB-certificering.

Degustatie

Een sublieme witgele kleur met briljante schittering, een delicate citrusneus met tonen van citroen, pompelmoes, verse peer, witte perzik, witte bloemen, mandarijnenschil, ziltige toetsen, gember, witte peper en verse hazelnoot.  Zeer fris, intens, pittig, volumineus zonder zwaar te zijn, mineraal en complex.  Dit is een zeer grote wijn met mooi bewaarpotentieel.

 

De cuvée van Sauvignon en Sémillon wordt gevinifieerd met inheemse gisten die voldoen aan de Franse AB biologische certificering.  

Foodpairing

Probeer het eens bij gegrilde vis op Japanse wijze met miso- of sojasaus.

Ook met gebakken schaaldieren (bvb vongolé) met koriander of oosterse mosselen.

Ook met gevogelte is dit een uitstekende keuze.

Pers met lovende kritieken

De familie Despagne is al meer dan 200 jaar geworteld in Entre-deux-Mers en zet de familietraditie van uitmuntendheid voort.

“Een van de meest bewonderenswaardige ontwikkelingen van Bordeaux”, schreef Robert Parker

Jancis Robinson noemde het gamma waaronder Naujan behoort ‘The Entre Deux Mers Superstars’.

Mooie ommuurde wijngaard in Cérons van de italiaan Giorgio Cavanni, die vroeger Castello di Ama in Chianti had.  Giorgio stelt sinds 2000 alles in het werk om een topwijn te maken.  Zowel de witte als de rode wijn zijn toppers prijs/kwaliteit.  De wijnmaker van dienst is de dynamische Bertrand Léon, de zoon van de legendarische wijnmaker geweest van Mouton Rothschild, Patrick Léon.   Wie zegt dat Bordelese kwaliteit onbetaalbaar geworden is moet zeker deze wijnen proeven !  Mooie appelatie, manuele oogst, groene oogst, tradtionele kwaliteitseiklagering, etc.   De wijn heeft een zeer mooi boeket van citrus, perzik, witte bloemen en een vleugje honing, ook de zachte eiktoetsen (vanille en iets licht gerookt) zijn mooi verweven.  Wat een concentratie!  Gastronmische wijn die bij elk warm (en of gegrild) visgerecht zal schitteren, of probeer hem eens met gevogelte, bvb fazant met saus.  Mooi terroir, schitterende jaargang, een echt 'batje' ...