Klassieke kasteelwijn uit Saint Emilion van de belgische famillie le Grelle.  Sinds de nieuwe "Chai", vanaf jaargang 2000, maken ze hier traditionele Saint Emilion met een zeer mooie regelmaat.  Ikzelf en een colloga hebben de eer gehad om de oogsten van 2002 en 2004 in goede banen te leiden.  Wat een spektakel.  We waren de enigen in de streek van Montagne en Lussac die werkten als de Grand Cru's, manuele oogst, volledige ontristing, manuele triage met 8 personen (!), enkel het beste ging in de vaten.  De inox-tanks werden tijdens de battonage ook telkens afgekoeld en zuurstof ontnomen met (ik denk Crio-)gas.  Dat was ongezien in die tijd en ik weet nog dat de burgemeester van Lussac s'morgens en s'avonds kwam kijken wat er allemaal gebeurde !  De wijnen zijn uitstekend tussen 4 en 8 jaren oud.  Moderne "Chai" met thermogereguleerde Inox vaten, en nadien wordt een gedeelte opgevoed op nieuwe eik van befaamde tonneliers (Taransaud, Darnajou) en een gedeelte op houten vaten van 1 wijn.  Klein rood fruit, vooral aalbessen en bosaarbei, donkere pruimen en een lichte toets van vanille en groene thee.  Een soepele Saint-Emilion met mooi fruit en een pittig maar ook fijnzinnig karakter.

Klassieke kasteelwijn uit Saint Emilion van de belgische famillie le Grelle.  Sinds de nieuwe "Chai", vanaf jaargang 2000, maken ze hier traditionele Saint Emilion met een zeer mooie regelmaat.  Ikzelf en een colloga hebben de eer gehad om de oogsten van 2002 en 2004 in goede banen te leiden.  Wat een spektakel.  We waren de enigen in de streek van Montagne en Lussac die werkten als de Grand Cru's, manuele oogst, volledige ontristing, manuele triage met 8 personen (!), enkel het beste ging in de vaten.  De inox-tanks werden tijdens de battonage ook telkens afgekoeld en zuurstof ontnomen met (ik denk Crio-)gas.  Dat was ongezien in die tijd en ik weet nog dat de burgemeester van Lussac s'morgens en s'avonds kwam kijken wat er allemaal gebeurde !  De wijnen zijn uitstekend tussen 4 en 8 jaren oud.  Moderne "Chai" met thermogereguleerde Inox vaten, en nadien wordt een gedeelte opgevoed op nieuwe eik van befaamde tonneliers (Taransaud, Darnajou) en een gedeelte op houten vaten van 1 wijn.  Klein rood fruit, vooral aalbessen en bosaarbei, donkere pruimen en een lichte toets van vanille en groene thee.  Een soepele Saint-Emilion met mooi fruit en een pittig maar ook fijnzinnig karakter.